StereoMagnat MA1000 - problem

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze stereo, streamery, przetworniki analogowo – cyfrowe, kolumny głośnikowe.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Ohajo
Początkujący Audiolub
Posty: 24
Rejestracja: sob 14 paź 2017, 22:20
Lokalizacja: Kielce

#1 Magnat MA1000 - problem

Post autor: Ohajo » pt 11 sty 2019, 12:22

Cześć,

Kilka dni temu zauważyłem coś niepokojącego - ciche burczenie na lewym kanale wzmacniacza Magnat MA1000. Jest tak:
- uruchamiam wzmacniacz bez żadnego źródła
- po włączeniu wzmacniacz się rozgrzewa (komunikat "warming up" na wyświetlaczu)
- od razu pojawia się ciche burczenie, słyszalne na głośniku średniotonowym i wysokotonowym (kolumny Ruark CL30)
- zwiększając głośność do około połowy skali burczenie zaczyna być słyszalne wyraźnie z miejsca, w którym siedzę (ok. 2.5m od linii kolumn)
- zwiększając głośność na max burczenie jest już bardzo głośne
- problem występuje niezależnie od wyboru źródła (Tuner, CD, AUX, Tape)
- włączenie przycisku MUTE wycisza burczenie

Problem zawęziłem do lewego kanału na wzmacniaczu po następujących próbach:
- zamieniłem miejscami kable głośnikowe --> burczenie pojawiło się na prawej kolumnie
- zmieniłem kable głośnikowe na inne, z drugiego systemu --> burczenie bez zmian
- podpiąłem inne kolumny do wzmacniacza (z miniwieży Denon RCD40) --> burczenie bez zmian, słyszalne na głośniku niskotonowym tej innej kolumny
- kabel zasilający przepiąłem z gniazda Filtered do gniazda Direct (listwa Taga PF1000) --> burczenie bez zmian

W załączniku znajdziecie spakowany plik audio z nagranym burczeniem, może jego charakter coś Wam powie.

Co może być przyczyną tego problemu? Jak to naprawić?

Magnat jest u mnie kilka miesięcy, problem pojawił się kilka dni temu.

Mój system:
- wzmacniacz Magnat MA1000
- tuner Onkyo T9990
- CD Creek Evo
- DAC MF V90
- kolumny Ruark CL30
- kable głośnikowe Atlas Hyper 2.0
- interkonekty M&B Diamond
- listwa zasilająca Taga Harmony PF1000
- kable zasilające Melodika MDP15

Z góry dzięki za wszelkie sugestie/wyjaśnienia.

Paweł
Burczenie.zip
(323.39 KiB) Pobrany 22 razy
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis

Awatar użytkownika

Miles
Administrator
Posty: 411
Rejestracja: pt 08 wrz 2017, 09:22
Lokalizacja: Wałbrzych

#2 Magnat MA1000 - problem

Post autor: Miles » pt 11 sty 2019, 13:05

@Ohajo, ładnie udało Ci się wstępnie określić zakres występowania problemu. Rzekłbym - podręcznikowo.

Oczywiście przyczyny mogą być różne, jednak skoro w przedwzmacniaczu masz lampy, to pewnie w pierwszej kolejności to właśnie one zostaną wezwane na przesłuchanie w charakterze podejrzanego. Bo zakładam, że masz lampy fabryczne, a z tym co dają na dzień dobry producenci na ogół szału nie ma. Często we wzmacniaczach montowane są tanie chińskie lampy, które m.in. potrafią być bardziej awaryjne niż lampy "z epoki". Tu chyba masz lampy rosyjskie, ale powiedzmy sobie szczerze - współcześnie, w dobie globalnych korporacji, samo miejsce produkcji nie musi być aż tak ważne. Wszystko to po jednych pieniądzach...

Tak mi teraz przyszło do głowy - skoro tyle się już na sprawdzałeś, to czy masz możliwość spróbować zamienić miejscami jeszcze lampy? Oczywiście pamiętaj o wyłączeniu urządzenia z sieci zanim zdemontujesz pokrywę! :mrgreen: :mrgreen: No i jeżeli masz gwarancję na to urządzenie, to nic nie ruszaj sam. Jeżeli jednak gwarancji nie ma, to chyba można spróbować? Oczywiście wskazana jest delikatność, a same lampy to najlepiej dotykać przez rękawiczkę lub ściereczkę, żeby nie zostawić na bańce tłustych śladów naskórka. No a w ogóle to lepiej poczekaj jeszcze chwilę, aż wypowie się jakiś fachowiec elektronik, bo ja tak sobie tylko gdybam ;)
Dla fanatyka czystości moralnej naga prawda to pornografia. - Andrzej Mleczko

Awatar użytkownika

Autor tematu
Ohajo
Początkujący Audiolub
Posty: 24
Rejestracja: sob 14 paź 2017, 22:20
Lokalizacja: Kielce

#3 Magnat MA1000 - problem

Post autor: Ohajo » pt 11 sty 2019, 19:01

Cześć,

Przed momentem zdjąłem obudowę, zamieniłem miejscami lampy i teraz buczy prawy kanał, więc to jedna z lamp jest przyczyną problemu.
Szperając w internecie dowiedziałem się, że nie jestem pierwszym użytkownikiem wzmacniacza Magnat, u którego wystąpiła ta sytuacja, zobaczcie:
https://www.audiostereo.pl/topic/120858 ... 00quantum/
Lampy u mnie to ECC82 Electro-Harmonix Made in Russia, takie same o jakich wspomina użytkownik w podlinkowanym wątku. Zamierzam wymienić obydwie, czy możecie doradzić mi jakiś konkretny model w przyzwoitej cenie? Powiedzmy do max 500zł za parę?
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis

Awatar użytkownika

Miles
Administrator
Posty: 411
Rejestracja: pt 08 wrz 2017, 09:22
Lokalizacja: Wałbrzych

#4 Magnat MA1000 - problem

Post autor: Miles » pt 11 sty 2019, 20:20

Na pewno odezwą się koledzy, którzy siedzą głęboko w lampach i coś ciekawego polecą. Może @Audio Autonomy , podobno zlampizował nawet swój ekspres do kawy, to jakiś maniak jest :D :D

Na tą chwilę popatrz tutaj, będziesz miał wstępne rozeznanie co i za ile:

https://sklep.lampyelektronowe.pl/?wyni ... rase=ecc82
Dla fanatyka czystości moralnej naga prawda to pornografia. - Andrzej Mleczko

Awatar użytkownika

Audio Autonomy
Analogowa Branża
Posty: 635
Rejestracja: wt 12 wrz 2017, 10:21
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

#5 Magnat MA1000 - problem

Post autor: Audio Autonomy » sob 12 sty 2019, 18:32

@Miles - eskpresu nie mam, więc go niestety nie zlampizowałem. Kawę robie w kafetierce lub tzw. parzochę w kubku. Wiesz, wszystko w pełni analogowo :)

A co do lamp ecc82/12AU7, to budżet @Ohajo masz nie najmniejszy, więc poszukaj jakichś starych lamp. Ze współczesnej produkcji podobne niezłe są Psvane, ale sam ich nie słuchałem. Wybór zależy od tego co chcesz usłyszeć i od tego w którą stronę chcesz "pchnąć" dźwięk. Chcesz więcej ciepełka, szczegółu?
Pomagamy usłyszeć więcej
audioautonomy.com
Analogowo: produkcja i serwis wzmacniaczy lampowych - renowacja gramofonów - okablowanie na bazie drutów Neotech

Awatar użytkownika

Naczesany
Czeladnik Audiolub
Posty: 201
Rejestracja: sob 21 paź 2017, 12:50
Lokalizacja: Wodzisław Śląski

#6 Magnat MA1000 - problem

Post autor: Naczesany » sob 12 sty 2019, 21:11

Ja zrobiłbym tak, że kupiłbym nowe ECC82 JJ za 39zł. Lampy nowe z gwarancją sprzedawcy. Wyeliminowałbyś wtedy inne ewentualne usterki. A może sklep.lampyelektronowe.pl dają możliwość zwrotu. Nie majątek w porównaniu z ceną wzmacniacza. Potem poszukałbym ciekawych lamp docelowych. 500 zł to jednak trochę kasy. Na Allegro jest chyba gość z Warszawy sprzedający parowane lampy.
Wiem że to trochę ekstremalne podejście ale w naszej pasji nie ma kompromisów he he.

Awatar użytkownika

Audio Autonomy
Analogowa Branża
Posty: 635
Rejestracja: wt 12 wrz 2017, 10:21
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

#7 Magnat MA1000 - problem

Post autor: Audio Autonomy » sob 12 sty 2019, 23:50

Skoro po przełożeniu lampy, problem brumu przeniósł się na drugi kanał, to znaczy, że ewidentnie przyczyną jest kończącą się lampa. Myślę, że można bez obaw od razu szukać ciekawszych lamp :)
Pomagamy usłyszeć więcej
audioautonomy.com
Analogowo: produkcja i serwis wzmacniaczy lampowych - renowacja gramofonów - okablowanie na bazie drutów Neotech

Awatar użytkownika

Autor tematu
Ohajo
Początkujący Audiolub
Posty: 24
Rejestracja: sob 14 paź 2017, 22:20
Lokalizacja: Kielce

#8 Magnat MA1000 - problem

Post autor: Ohajo » śr 16 sty 2019, 20:15

Wybrałem się na Kolberga 11 w Kielcach i kupiłem dobraną parę lamp JAN PHILIPS 5963, już siedzą w Magnacie. Póki co jestem bardzo zadowolony z dźwięku, słychać wyraźną poprawę w stosunku do poprzednich.
Dzięki wszystkim za pomoc!
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis

Awatar użytkownika

Audio Autonomy
Analogowa Branża
Posty: 635
Rejestracja: wt 12 wrz 2017, 10:21
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

#9 Magnat MA1000 - problem

Post autor: Audio Autonomy » czw 17 sty 2019, 09:33

Świetnie!
Gratuluję rozwiązania problemu i nowego zakupu 8-)
Pomagamy usłyszeć więcej
audioautonomy.com
Analogowo: produkcja i serwis wzmacniaczy lampowych - renowacja gramofonów - okablowanie na bazie drutów Neotech

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości