Wzmacniacze, przedwzmacniacze lampowe, końcówki mocy.Cayin a70t mk2 zmiana lamp


Autor tematu
Mrozu99
Nowicjusz Audiolub
Posty: 17
Rejestracja: wt 05 cze 2018, 21:50
Lokalizacja: Łódź

#1 Cayin a70t mk2 zmiana lamp

Post autor: Mrozu99 » czw 16 sie 2018, 01:44

Cześć

Posiadam wzmacniacz Cayin a70T mkII i przyszedł czas na zmianę lamp , obecnie jest TungSol 6550 kilkumiesięczne.
Chciałbym żeby ten wzmacniacz rozwinął trochę skrzydła dlatego szukam czegoś lepszego , chciałbym poprawić górę , która to mam wrażenie jest lekko cofnięta , brakuje mi też tej czarującej średnicy jaka powinna być w lampowcu , no i przestrzeń - nie jest jest źle ale zawsze mogłoby być lepiej :D

Producent podaje zamienne lampy KT88 – KT90, KT120, 6550, 6550A, 6550EH , lecz nie wiem czy po zmianie na któryś z tych modeli usłyszę znaczącą różnicę.

Budżet 1000zł

Sprzęt:
CD Norma Audio Revo ds-1
Kolumny Spendor sp 1/7
kable głośnikowe AudioQuest FLX/SLiP 14/4

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Rega
Czeladnik Audiolub
Posty: 259
Rejestracja: śr 13 wrz 2017, 19:51
Lokalizacja: Aarhus(Dania) a czasem Węgorzyno Polska

#2 Cayin a70t mk2 zmiana lamp

Post autor: Rega » czw 16 sie 2018, 09:19

O ile zdążyłem się dowiedzieć i poczytać, to chyba na rodzaj dźwięku bardziej wpłyną lampy sterujące niż te ze stopnia końcowego. Ty natomiast chcesz wymieniać lampy mocy. No ale może się mylę. Może fachowcy od lamp się wypowiedzą.


Autor tematu
Mrozu99
Nowicjusz Audiolub
Posty: 17
Rejestracja: wt 05 cze 2018, 21:50
Lokalizacja: Łódź

#3 Cayin a70t mk2 zmiana lamp

Post autor: Mrozu99 » czw 16 sie 2018, 09:30

No właśnie, nie wiem które wymienić aby uzyskać znaczącą poprawę. To moja pierwsza lampa i nie jestem jeszcze oblatany w temacie.


Marcin B.

#4 Cayin a70t mk2 zmiana lamp

Post autor: Marcin B. » czw 16 sie 2018, 09:58

@Mrozu99 w kwestii lamp niestety Ci nie pomogę, z powodu zbyt małego doświadczenia w tej materii, ale poza lampami przyczyny takiego stanu rzeczy jak przedstawiasz szukałbym również w innych elementach Twojego toru audio.

Z tego co podajesz według mnie najsłabszym ogniwem są Twoje kable głośnikowe. Poniżej link który dowodzi, że są to kable ścienne i nie obraź się, ale dość budżetowe (choć cena moim zdaniem nie zawsze zaważy, że dany kabel lepiej się sprawdzi).
Nie wiem jak podchodzisz do tematu okablowania, ale ja traktuje je na równi w innymi elementami mojego toru audio, więc proponuje oprócz lamp sprawdzić również jakie efekty przyniesie wpięcie innego (również innej marki) kabla gośnikowego.
Podaj jeśli możesz również model interkonektu.

Miałeś możliwość odsłuchu lub słyszałeś jak gra ten wzmacniacz w innych warunkach akustycznych lub w innej konfiguracji?

https://www.tophifi.pl/przewody/audioqu ... -14-4.html

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Audio Autonomy
Analogowa Branża
Posty: 521
Rejestracja: wt 12 wrz 2017, 10:21
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

#5 Cayin a70t mk2 zmiana lamp

Post autor: Audio Autonomy » czw 16 sie 2018, 14:35

@Mrozu99, jeżeli szukasz dźwięku bardziej dynamicznego i z bardziej precyzyjną górą pasma, to sięgnij po KT120. Przy tych lampkach góry na pewno nie będzie za mało. Gorzej będzie jeżeli chodzi o, jak to sam nazwałeś, "czarującą średnicę". Być może to co zaprezentuje w tej materii KT120 będzie dla Ciebie w sam raz, ale wydaje mi się, że są spore szanse na to, że wciąż będzie Ci brakować tej magii w środku pasma.
Cóż... nie ma lamp idealnych. Każda ma swoje wady i zalety. Dlatego takie dopełnienie średnicy mógłbyś uzyskać zmieniając dodatkowo lampy sterujące.
Moim zdaniem jedyną drogą do sukcesu jest łączenie lamp o takich wadach i zaletach, które będą się wzajemnie znosić. Jeżeli KT120 okażą się być za jasne w Twoim systemie, to podmienisz lampy sterujące na takie, które dobarwią dźwięk na średnicy. I tak dalej...
Nic nie pisałeś o lampach wejściowych wzmacniacza, więc pewnie masz tam lampy EH wkładane w fabryce Cayina, tak?

Inną drogą jest to o czym pisze @Marcin B.. Kable (szczególnie głośnikowe) też w znacznym stopniu mogą uszlachetnić dźwięk i popchnąć go w stronę, o której myślisz.
Ja tam jednak wolę się bawić lampami :)
Pomagamy usłyszeć więcej
audioautonomy.com


Angel

#6 Cayin a70t mk2 zmiana lamp

Post autor: Angel » czw 16 sie 2018, 16:46

Podzielam zdanie kolegów, którzy tu wcześniej pisali.
Na pewno lampy KT 120 dodadzą blasku na górze i zagrają dynamicznie, rozdzielczo. Ładnie też pokazują scenę stereo.
Mogą to być właśnie Electro-Harmonix, gdyż mają one bardzo dobrą relację jakości do ceny. Można poszukać od innego producenta, ale będzie drożej i niekoniecznie lepiej. Tu raczej nie szukałbym barwy, czy lepszego wypełnienie średnicy.
Bo owszem możesz ją znaleźć, ale stracisz dobrą dynamikę, czy przestrzenność. Ewentualnie przyciemnisz, złagodzisz sobie
dźwięk, czego nie chcesz.
Piękną, barwną, czarującą średnicę dużo szybciej uzyskasz stosując odpowiednie lampy sterujące. Nie tracąc przy tym na jakości dźwięku, dynamice, przestrzenności, otwartości góry.
Niestety lampy to nie wszystko, bo gra cały tor audio. Poczynając od źródła (masz bardzo dobre), poprzez wzmacniacz (również bardzo dobry) , kolumny (świetne, ale trzeba taki dźwięk lubić - nie są tak błyszczące w górnych rejestrach jak kolumny innych marek), akustykę (nie wiem jaką masz?).
Po drodze są również przewody. Tu rzeczywiście jak widzę zaniedbałeś sprawę. W tym momencie do tak świetnych elementów nie pasują te przewody. To między innymi dlatego dźwięk się nie może otworzyć, brakuje swobody i innych walorów związanych z dźwiękiem wysokiej jakości.
Okablowanie takiego zestawu to nie tylko przewody głośnikowe i interkonekty, ale też dobre przewody zasilające (jakie posiadasz?) i listwa zasilająca/filtrująca (jaką masz?). Na co lampy są zazwyczaj bardzo czułe. I to chyba w tym momencie jest wąskie gardło dla dźwięku o jaki Ci chodzi.
Czyli jak widzisz masz jeszcze trochę do zrobienia. Lecz myślę, że satysfakcjonujący Cię rezultat dźwiękowy/brzmieniowy jest w Twoim zasięgu.


Autor tematu
Mrozu99
Nowicjusz Audiolub
Posty: 17
Rejestracja: wt 05 cze 2018, 21:50
Lokalizacja: Łódź

#7 Cayin a70t mk2 zmiana lamp

Post autor: Mrozu99 » czw 16 sie 2018, 21:51

No właśnie, zmieniałem odtwarzacz, wzmacniacz, kolumny a całkowicie zapomniałem o okablowaniu.

Interkonekt to LINN analogue silver, listwa najzwyklejsza ze zwykłych marketówka :roll:

Tak jak radzicie zmienię lampy na KT 120, podpowiedzcie jeszcze jakie lampy sterujące.
Doradźcie też drodzy koledzy jakie kable głośnikowe do tego systemu , jaki interkonekt, jaka listwa.
Tak jak pisałem chcę poprawić górę, średnicę, przestrzenność.
Z akustyka pomieszczenia raczej nie ma problemu, parkiet, dywan, zasłony, meble itp.
Odległość między kolumnami 3m, od ściany 1m. miejsce odsłuchu to 3,20-3,50m od kolum.
Podłączonych pod ten zestaw miałem wiele modeli modeli kolumn : AP Tempo I, Tempo II, Virgo I, Monitor Audio GR 20 itp, gdy posłuchałem produktów AP wydawało mi się że to jest to! strzał w 10! ale po pewnym czasie stwierdziłem że grają zbyt efekciarsko, natomiast w MA GR 20 czasami denerwowały mnie wysokie tony które potrafiły dać po uszach, było ich zdecydowanie za dużo.
Obecnie brakuje mi tego blasku, czaru, tej przysłowiowej kropki nad i.


Marcin B.

#8 Cayin a70t mk2 zmiana lamp

Post autor: Marcin B. » pt 17 sie 2018, 08:41

@Mrozu99 jeśli chodzi o listwę zasilającą, to mogę polecić produkty polskiej firmy Tomanek. Cechują się solidnością, prostotą w wykonaniu, bardzo dobrze się sprawdzają i stosunek jakość/cena jest bardzo wysoki.

Odnośnie kabelków proponuje abyś wziął za kaucją dwa lub trzy modele kabli do siebie na odsłuch i sam sprawdził który będzie Ci pasował najlepiej.
Ewentualnie jeśli żaden, to możesz wziąć kolejne, aż trafisz na odpowiednią parę. Pamiętaj, że kable to taki ostateczny szlif systemu i można nimi ładnie "dopieścić" nasz tor audio.

Małymi kroczkami na pewno osiągniesz sukces. Życzę cierpliwości i wytrwałości w dążeniu do celu.

Pozdrawiam.


Angel

#9 Cayin a70t mk2 zmiana lamp

Post autor: Angel » sob 18 sie 2018, 23:19

@Mrozu99, chyba muszę napisać jaśniej. :D
Lampy mocy owszem możesz wymienić. I na pewno przyniesie to spore zmiany.
Jednak większe możesz uzyskać stosując lepsze lampy w przedwzmacniaczu. Zacząłbym najpierw od jednej pary.
Co do marki lamp, to typowałbym Valvo (najlepiej takie z getterem pod kątem 45 stopni, mnie one grały najlepiej).
Ewentualnie Amperex Bugle Boy. Albo Raytheon Long Black Plate. Później można by się zastanowić jakie lampy wybrać do drugiej pary, by jeszcze skorygować dźwięk w pożądanym przez Ciebie kierunku.

Wydaje mi się, że zlekceważyłeś także temat przewodów zasilających. Nie odpowiedziałeś na moje pytanie, jakie masz.
Niejeden już się przekonał, że czasem sieciówki potrafią zmienić o wiele więcej w dźwięku niż inne przewody.
Choć raczej interkonekty i głośnikowe trzeba już mieć na dobrym poziomie.

Co do Interkonektów i głośnikowych, to na ogół polecam używane przewody. Z tymi jest jednak trudno, jeśli idzie o odsłuch.
Dlatego polecam Ci posłuchać przewody od pana Marka Brożka. Czyli M&B Audio Cable.
Nie wiem jak jest teraz, ale jeszcze do niedawna wytwórca tych przewodów wypożyczał je za kaucją do odsłuchu.
Są to naprawdę dobre a niedrogie przewody. Tobie polecam najwyższe modele na jakie Cię stać.
Opinie o nich znajdziesz także na naszym forum.

Prawda jest taka, że system na ogół gra tak, jak pozwala na to najsłabszy element toru odsłuchowego.
Albo inaczej do tego podchodząc. Taki słaby element może nie pozwolić zagrać dobrze zestawowi świetnych i nawet dobrze do siebie dobranych (oprócz tego jednego) elementów. Zawsze będzie czegoś w dźwięku brakowało.

Awatar użytkownika

Naczesany
Poszukiwacz Audiolub
Posty: 157
Rejestracja: sob 21 paź 2017, 12:50
Lokalizacja: Wodzisław Śląski

#10 Cayin a70t mk2 zmiana lamp

Post autor: Naczesany » śr 26 wrz 2018, 14:48

Ze swojej strony proponuję do zasilenia Cayin'a Furtutecha Alpha 3 na jakichś dobrych wtykach np. FI-11 (teraz brałbym FI-E38)
Skoro na moim skromnym Roksan Kandy K3 kabel wniósł porządek, równowagę i uspokojenie to co dopiero na Cayin.
No chyba że jeszcze coś lepszego.


Autor tematu
Mrozu99
Nowicjusz Audiolub
Posty: 17
Rejestracja: wt 05 cze 2018, 21:50
Lokalizacja: Łódź

#11 Cayin a70t mk2 zmiana lamp

Post autor: Mrozu99 » śr 10 paź 2018, 22:24

Pierwsze zmiany poczynione , na pierwszy rzut poszły lampy sterujące i lampa prostownicza.

12AX7 Genalex Gold Lion gold pins
12AU7 Genalex Gold Lion
5AR4 Tung-Sol

Nie było jeszcze okazji dłużej i na spokojnie posłuchać , tak na szybko mogę jedynie powiedzieć że zdecydowanie rozjaśniło górę na czym mi bardzo zależało.
Lampy mocy planuję KT88-Z Treasure
Następnie listwa , interkonekt i kable głośnikowe.


Angel

#12 Cayin a70t mk2 zmiana lamp

Post autor: Angel » czw 11 paź 2018, 13:04

@Mrozu99, Golden Lion jako lampy ze współczesnej produkcji są całkiem niezłe. Ale trochę im jeszcze brakuje do tych z dawnej produkcji.
Tu z czasem namawiałbym Cię do wypróbowania takich. Oczywiście nie wszystko jedno jakie kupisz. Ale w razie czego służę pomocą.

KT88-Z Treasure marki Shuguang dadzą Ci dźwięk dość miękki, soczysty, gęsty nawet i bardzo przyjemny, ale też przyciemniony.
Electro-Harmonix zagrają neutralniej, dynamiczniej oraz z większą dawką "powietrza". Mają też świetny stosunek jakości do ceny.


Autor tematu
Mrozu99
Nowicjusz Audiolub
Posty: 17
Rejestracja: wt 05 cze 2018, 21:50
Lokalizacja: Łódź

#13 Cayin a70t mk2 zmiana lamp

Post autor: Mrozu99 » czw 11 paź 2018, 18:35

KT88-Z Treasure marki Shuguang dadzą Ci dźwięk dość miękki, soczysty, gęsty nawet i bardzo przyjemny, ale też przyciemniony.
Electro-Harmonix zagrają neutralniej, dynamiczniej oraz z większą dawką "powietrza". Mają też świetny stosunek jakości do ceny.
[/quote]

@Angel dzięki za podpowiedź , szukam właśnie takich które zagrają dynamiczniej.
Zapomniałem napisać że w między czasie zmieniłem też kolumny , powróciłem do Audio Physic :D a jeszcze nie tak dawno pisałem o nich że grają dla mnie zbyt efekciarko :D Tym razem wybór padł na model Tempo III
Na siłę próbowałem się przekonać do brytyjskiej szkoły dźwięku tymi Spendorami i wcześniej MA i doszło do tego że praktycznie przestałem słuchać muzyki.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość