StereoCzy to zagra / jakie kable użyć?

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze stereo, streamery, przetworniki analogowo – cyfrowe, kolumny głośnikowe.
Awatar użytkownika

DiBatonio
Starszy Specjalista Audiolub
Posty: 1018
Rejestracja: sob 13 sty 2018, 17:49
Kontakt:

#16 Czy to zagra / jakie kable użyć?

Post autor: DiBatonio » pn 31 sty 2022, 00:08

@Angel
Ja głównie stawiałbym na to by kabel nie miał aż 9m, a to czy różnica 2-3m będzie słyszalna, to raczej kwestia sporna, bo nie sądzę, aby miało to wpływ na brzmienie.
Podobnie rzecz się ma z ową cewką, można zwijać lub nie, a czy usłyszymy wpływ tej "cewki" to już odrębna sprawa.
Ja generalnie dążyłbym do takiego ustawienia systemu, by zachować symetrię i stolik audio był w równej odległości od jednego i drugiego głośnika.
Raczej bym nie przekraczał 4m, ale to ja, generalnie też chyba nie bez powodu gotowce są w takich właśnie odcinkach sprzedawane, zazwyczaj od 2m do 4m.
A z drugiej strony przy systemach wielokanałowych jak np. Dolby Atmos, raczej przewody też są różnej długości licząc od amplitunera.
Pzdr
😉

Awatar użytkownika

Angel
Administrator
Posty: 1085
Rejestracja: ndz 29 sie 2021, 22:33
Lokalizacja: Kielce

#17 Czy to zagra / jakie kable użyć?

Post autor: Angel » pn 31 sty 2022, 11:13

Najlepiej byłoby sprawdzić, posłuchać, czy nie będzie słyszalnych różnic. Osobiście nie sprawdzałem, ale wiele osób twierdzi, że słychać.
Może kiedyś sprawdzę, czy jest różnica, bo Beldena 9497 skróciłem z 5 metrów do 3. No i 2 metrowe odcinki pozostały. Tylko czy 3 m vs 2 m się usłyszy. Co innego może być 9 m vs 6 m.
Co do systemów KD, to owszem są tam przewody o różnej długości, ale nie do kanału lewego i prawego. Tam też parami są równe.
Oczywiście zgadzam się z Tobą, że powinno się dążyć do skrócenia przewodów. Dlatego też zapytałem o możliwość innego ustawienia kolumn i przemeblowania tej części pokoju.


Autor tematu
riic
Nowicjusz Audiolub
Posty: 12
Rejestracja: ndz 23 sty 2022, 21:17

#18 Czy to zagra / jakie kable użyć?

Post autor: riic » pn 07 lut 2022, 22:42

Dziękuję za polecenie Beldena 9497 - już zamowiony.

I dziękuję za polecenie Audio Academy Phoebe III (zakładam, że "Phoebe III Plus" też są polecane(?))

Mam wyobrażenie, że Phoebe III dla ucha mogą być równie przyjemne co tannoy xt6f tylko jest okleina zamiast forniru i niższa cena :)

Awatar użytkownika

Angel
Administrator
Posty: 1085
Rejestracja: ndz 29 sie 2021, 22:33
Lokalizacja: Kielce

#19 Czy to zagra / jakie kable użyć?

Post autor: Angel » wt 08 lut 2022, 00:21

AA Phoebe III Plus na pewno są równie ciekawe, może nawet bardziej niż wersja podstawowa. Czy są tak przyjemne w graniu jak Tannoy XT6F? Na pewno nie w popularnym rozumieniu tego określenia. Są to kolumny grające przejrzyście i detalicznie, choć nie ostro, czy chłodno. Wymagają większej uwagi przy doborze towarzyszącej elektroniki i okablowania, ale to się opłaca, bo odwdzięczą się pięknym i przestrzennym dźwiękiem. Na pewno Tannoye wybaczają więcej, są bezpieczniejsze. Moim zdaniem warto pójść w nieco trudniejsze do okiełznania Audio Academy, tylko ja bym Ci proponował jednak wersję bez plusa.


Autor tematu
riic
Nowicjusz Audiolub
Posty: 12
Rejestracja: ndz 23 sty 2022, 21:17

#20 Czy to zagra / jakie kable użyć?

Post autor: riic » śr 16 lut 2022, 17:15

Belden 9497 trochę estetyką nie grzeszy ale od wskazanego sprzedawcy dotarł razem z bawełnianą koszulką (5zł/mb) i jak dla mnie wygląda spoko :) Dziękuję bardzo za to polecenie.

Obecnie używane Tannoy są do kupienia w cenie 3400-3800zł, a Phoebe 2300-3000zł z tym, że łatwiej znaleźć wersję III+ niż samo III

Nurtuje mnie pytanie jaki wzmacniacz byłby przez Was polecany do Tannoy xt6f a jaki do Phoebe III?

Awatar użytkownika

Angel
Administrator
Posty: 1085
Rejestracja: ndz 29 sie 2021, 22:33
Lokalizacja: Kielce

#21 Czy to zagra / jakie kable użyć?

Post autor: Angel » śr 16 lut 2022, 22:23

Masz budżet ok. 5000 zł, to jeśli kupisz kolumny Tannoy XT6F zostanie Ci na wzmacniacz 1200 - 1600 zł. To trochę mało. Możesz zapytać o ten. Bardzo fajne, choć nietypowy w wymiarach urządzenie CYRUS8 vs
https://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/06/437259.php
Jeszcze lepiej grałby z zasilaczem PSX-R. Ale można go dokupić z czasem.
Oczywiście można by poszukać jeszcze czegoś innego. Na przykład.
https://allegrolokalnie.pl/oferta/audiolab-8200a
https://allegrolokalnie.pl/oferta/audiolab-8000a-dxu
https://allegro.pl/oferta/audiolab-8000s-11836324805
https://allegrolokalnie.pl/oferta/wzmac ... ima-80-yuk

Po zakupie Audio Academy Phoebe III zostanie więcej pieniędzy, choć te kolumny też nie obraziłyby się na droższy (lepszy) wzmacniacz.
Tu nie podaję wzmacniacza. Wybór jest większy niż przy Tannoyach. Na przykład takie.
https://allegrolokalnie.pl/oferta/avm-c ... wzmacniacz
https://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/06/437804.php (Xindak PA-M INTEGRA)
https://allegrolokalnie.pl/oferta/wzmac ... -xa6800-se
https://allegro.pl/oferta/luxman-l-507-11789119142 (ten bardzo fajny, świetnie gra, ale musiałby ktoś zajrzeć do środka, czy wszystko jest oryginalne).
https://allegro.pl/oferta/wyjatkowy-alc ... 1825274689
https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-el ... 1808038746 (trzeba uważnie przeczytać, są uwagi).

Ceny na ogół są do negocjacji, czasami sporej. Jeśli coś kosztuje np. 3000 zł, a Ty chciałbyś kupić za 2800, to podajesz swoją cenę 2600 zł i się dogadujecie. 8-)
Zwróć uwagę, że niektóre wzmacniacze nie są wyposażone w pilota zdalnego sterowania.
Oczywiście najpierw zakupiłbym kolumny a wzmacniacz dopiero dobierał do nich, Chyba, że wolisz odwrotnie, bo np. chciałbyś ze wzmacniaczem pojechać posłuchać kolumn. Każde takie zestawienie dobrze by było omówić na forum przed zakupem.


Autor tematu
riic
Nowicjusz Audiolub
Posty: 12
Rejestracja: ndz 23 sty 2022, 21:17

#22 Czy to zagra / jakie kable użyć?

Post autor: riic » czw 21 kwie 2022, 23:59

Pylon Diamond 25 i Audiolab 6000A
Dotarłem do takiego zestawienia.
Czy warte pójścia w tą stronę?

Awatar użytkownika

Angel
Administrator
Posty: 1085
Rejestracja: ndz 29 sie 2021, 22:33
Lokalizacja: Kielce

#23 Czy to zagra / jakie kable użyć?

Post autor: Angel » pt 22 kwie 2022, 07:46

Czy warto pójść w tę stronę? Chyba sam sobie musisz na to odpowiedzieć. Szczególnie jeśli możesz posłuchać tego zestawienia.
Pylon Audio Diamond 25 i Audiolab 6000A nie grają zbyt jasno, czy ostro, choć jednak dość dźwięcznie, świeżo.
Gdyby góry było zbyt dużo, czy wysokie grały jednak za jasno, to możesz kolumny skręcić w osi pionowej tak, by ich osie przecinały się przed Twoim miejscem odsłuchowym. Wówczas góra się złagodzi, przyciemni.
Będzie można też coś podziałać okablowaniem. Z pewnością zaś ustrojami akustycznymi.
Normalnie preferowane ustawienie kolumn Diamond 25, to takie gdzie osie kolumn przecinają się w miejscu odsłuchowym.
Oczywiście to tylko sugestie i każdy ma swój gust a każde pomieszczenie nieco inną specyfikę.
Dodam w kwestii kolumn, że mają mocny, ofensywny dźwięk i dość masywne niskie tony, więc wskazane jest spore odsunięcie ich od ścian (Raczej 80 - 100 cm niż 40 - 50 cm).
Co do wzmacniacza, to mnie wydaje się trochę za słaby. Ale nie mocowo tylko jakościowo. Nie jest to drogie urządzenie jako nowe. A do tego wyposażone w wiele wejść oraz przetworniki cyfrowo/analogowe. Nikt dziś za darmo takich rzeczy nie daje.
Czyli oczywistym jest, iż dzieje się to kosztem jakości podstawowego toru sonicznego.
No i chyba do tych Pylonów to trochę zbyt skromny partner. Moim zdaniem. Bo oczywiście zagrać razem zagrają.


Autor tematu
riic
Nowicjusz Audiolub
Posty: 12
Rejestracja: ndz 23 sty 2022, 21:17

#24 Czy to zagra / jakie kable użyć?

Post autor: riic » ndz 24 kwie 2022, 15:46

Alternatywnie znalazłem Primare i22 https://allegrolokalnie.pl/oferta/wzmac ... rimare-i22
Jeśli to znaczna korzyść dla dźwięku(?) to mógłbym zrezygnować z udogodnienia jakim jest bluetooth w Audiolab 6000A.

Odnośnie ustawienia Pylonów - jeśli odległość od ściany ma być ok 1m, to czy będzie problemem jeśli postawię głośnik np. 3m od ściany (na środku salonu)? Mam długie kable - chciałbym "budować scenę", tam gdzie będę tego potrzebował. Jeśli Pylony są kapryśne w tym względzie to czy z wspomnianymi Phoebe lub Tannoy było by lepiej?

Celem jest stworzenie zestawu, który będzie miał możliwość zagrać przykładnie, wdzięcznie, tak, aby mieć wyobrażenie jak utwory brzmią, ale w 95% będzie wykorzystywany do słuchania radia internetowego z podpiętej komórki (lub tabletu) podczas gotowania obiadu i innych rodzinnych aktywności.

Awatar użytkownika

Angel
Administrator
Posty: 1085
Rejestracja: ndz 29 sie 2021, 22:33
Lokalizacja: Kielce

#25 Czy to zagra / jakie kable użyć?

Post autor: Angel » pn 25 kwie 2022, 07:23

Jaki głośnik chcesz postawić na środku salonu? Głośniki są zamontowane w obudowach kumn i tam je zostaw. ;)
To był oczywiście żart.
Tak poważnie, to Pylony nie są kapryśne, ale mają swoje wymagania jak inne kolumny. Jeśli mają one mocne niskie tony, to oczywistym jest, że powinno się je postawić dalej od ścian. Jak chcesz mniejszych kłopotów z podbijaniem niskich tonów, to kup mniejsze monitory albo kolumny z delikatnie podanymi niskimi tonami. Ewentualnie kolumny z obudową typu zamkniętego.
Oczywiście możesz postawić kolumny pośrodku pokoju, jeśli tylko odległość do miejsca odsłuchowego nie będzie zbyt mała.
Primare i22 gra dość chłodno, jasno.
Dlatego nie wiem, czy Cię zadowoli.
Jak pisałem wzmacniacz Audiolab 6000A zagra z Pylonami, jak z innymi kolumnami, które wcześniej wymienialiśmy. Że nie będzie to optimum, inna sprawa. Ale jak piszesz Ty do tego nie dążysz.


Autor tematu
riic
Nowicjusz Audiolub
Posty: 12
Rejestracja: ndz 23 sty 2022, 21:17

#26 Czy to zagra / jakie kable użyć?

Post autor: riic » czw 28 kwie 2022, 22:48

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam nadzieję, że nie nadinterpretowałem zbytnio bo materializujac wątek umówiłem się na odkupienie Audiolab 6000A Play.

Odnośnie kolumn, dał mi do myślenia ten dystans 1m jak skonfrontowałem go z już trudnym do ogarnięcia salonem. Jeszcze nie wiem co zrobić.
Wróciłem myślami do Tannoy XT i Audio Academy Phoebe.

Awatar użytkownika

Angel
Administrator
Posty: 1085
Rejestracja: ndz 29 sie 2021, 22:33
Lokalizacja: Kielce

#27 Czy to zagra / jakie kable użyć?

Post autor: Angel » pt 29 kwie 2022, 08:03

Myślę, że przedstawiliśmy Ci sytuację i zależności kolumn od pomieszczenia oraz mocy i jakości wzmacniacza.
Również o ustawianiu kolumn w zależności od ich brzmienia, zawartości niskich tonów była mowa.
Nie wiem co jeszcze mógłbym dodać, by się nie powtarzać. Przeczytaj jeszcze raz uważnie swój wątek i wszystko będzie jasne.
Oczywiście zawsze możesz dopytać o jakieś szczegóły.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości