• Administrator
  •  
    Nowe logo na forum audiolub.pl. Ktoś ma pomysł ?????

    Szczegóły tu: Nowe logo

     

Różne aspekty życia AudiolubaJak przyrządzić ślimaki winniczki – Ślimaki po burgundzku.

Czyli scenki, wydarzenia z życia Audioluba,
jego twórczość, jego rozterki i problemy oraz zainteresowania, którymi
chce się z nami podzielić.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Simpson
Administrator
Posty: 1088
Rejestracja: wt 05 wrz 2017, 16:10
Lokalizacja: Olsztyn

#1 Jak przyrządzić ślimaki winniczki – Ślimaki po burgundzku.

Post autor: Simpson » wt 28 sie 2018, 19:45



Od kilku lat (z małą przerwą) praktycznie co roku przyrządzam ślimaki po burgundzku – z lekkimi modyfikacjami.

Danie świetnie nadaje się na przystawkę, ale przestrzegam przed jednym. Nie znam dania bardziej pracochłonnego. Przygotowanie kilkuset sztuk (700 - 800) zajmuje około dwóch dni pracy (tak dziennie pracy po kilkanaście godzin, jeśli robi jedna osoba). W tym roku udało się wykonać je wspólnie z moim ojcem, co skróciło czas pracy do półtora dnia.

To tak może na szybko jak to zrobić ?

Zbierać tylko możemy w maju ( Helix pomatia jest niestety pod ochroną).
Po zbiorach, dwie takie dość spore skrzynki:

Ślimaki 1.jpg
Ślimaki

Dajemy im tydzień czasu na „oczyszczenie się”, że tak kulturalnie się wyrażę. Następnie myjemy pod bieżącą wodą, pozbywamy się śluzu (czterogodzinna kąpiel w wodzie z solą i octem), następnie mycie, potem (podobnie jak raki) giną we wrzątku.


Kolejny krok- wyciągamy całą zawartość z muszelek, końcówka często się urywa i zostaje w skorupce. Wówczas muszelki już nie wykorzystamy. Muszelki trzeba wygotować (przydadzą się), myjemy, czyścimy każdą z osobna (tragedia).

mycie muszelek.jpg
Mycie muszelek

Z wyciągniętego ślimaka odkrajamy tzw „stopkę”. Tak odkrojone stopki myjemy, gotujemy w rosole na bazie warzyw, przypraw i ziół 3 godziny:

umyte części jadalne.jpg
Umyte części jadalne

gotowanie części jadalnych.jpg
Gotowanie części jadalnych

W międzyczasie przygotowujemy masę do wypełnienia skorupki z częścią jadalną ślimaka. Masa składa się z masła extra (najlepiej prawdziwa Osełka), natka pietruszki, koperek, bazylia, oregano, czosnek, cebula szalotka, oczywiście świeżo mielony pieprz i sól:

masa.jpg
Masa do napełniania muszelek

Uzupełnianie muszelek ślimakiem i masą jest już przyjemnością, ale kolejna tragedia to rozkładanie w zamrażalce, aby się nie stykały. Tak wygląda pierwszy etap mrożenia. Następnie, gdy zmarzną można je do jednego worka. Rozkładanie kilkuset sztuk (tak około 700 – 800 ) masłem do góry, aby się nic nie stykało to też nie lada wyzwanie.

napełnianie muszelek.jpg
Napełnianie muszelek

napełnianie muszelek 2.jpg
Napełnianie muszelek

Natłok pracy rekompensuje kulinarna uczta. Oczywiście ślimaki podaje się na specjalistycznej zastawie, koniecznie z białym pszennym pieczywem, koniecznie z lampką białego wytrawnego wina ;)

uczta.jpg
Uczta :)

uczta 2.jpg
Uczta ;)

Awatar użytkownika

Frommert
Junior Audiolub
Posty: 66
Rejestracja: wt 28 sie 2018, 10:06
Lokalizacja: Olsztyn

#2 Jak przyrządzić ślimaki winniczki – Ślimaki po burgundzku.

Post autor: Frommert » wt 28 sie 2018, 19:57

Szacunek.. Od groma pracy. Też lubię gotować, ale idę bardziej w kierunku kuchni azjatyckiej. Ponoć robię niezłe tatary.. Może kiedyś jakiś odsłuch zrobimy z degustacją.
Abrahamsen V2.0 UP, Chario Constellation Delphinus, interkonekt M&B AudioCable Clear, głośnikowe Qed Genesis Silver Spiral. Zasilanie: Tomanek TAP8, Yarbo SP-8000PW +Viborg Alloy. Źródło dźwięku DAC HiMedia Q10PRO z Tidal HIFI.

Awatar użytkownika

Hirgor
Początkujący Audiolub
Posty: 43
Rejestracja: czw 25 sty 2018, 23:45
Lokalizacja: Kołobrzeg

#3 Jak przyrządzić ślimaki winniczki – Ślimaki po burgundzku.

Post autor: Hirgor » wt 28 sie 2018, 22:30

Jestem pod wrażeniem...
Sam lubię gotować i tak zarabiam ;) , ale żeby przyrządzić taką ilość ślimaczków... no no, również wielki szacun @Simpson .
Kiedyś miałem okazję próbować tego przysmaku. Na dodatek było to w wojsku na jakiejś wykwintniejszej imprezie, pamiętam, że zrobiło na mnie wrażenie :) .
A co do odsłuchów z degustacją... brzmi świetnie!
"Większość ludzi nie poznałaby dobrej muzyki nawet gdyby podeszła ona do nich i ugryzła ich w... wiadomo co."
Frank Zappa


seb
Początkujący Audiolub
Posty: 44
Rejestracja: pt 08 cze 2018, 23:44
Lokalizacja: Olsztyn

#4 Jak przyrządzić ślimaki winniczki – Ślimaki po burgundzku.

Post autor: seb » sob 13 paź 2018, 15:12

Byłem. Jadłem. Smak wyborny, choć na początku była pewna obawa, ale szybko minęła. Tylko do picia zdecydowanie lepszy jest burbon.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Simpson
Administrator
Posty: 1088
Rejestracja: wt 05 wrz 2017, 16:10
Lokalizacja: Olsztyn

#5 Jak przyrządzić ślimaki winniczki – Ślimaki po burgundzku.

Post autor: Simpson » sob 13 paź 2018, 17:46

Jest nowa porcja dorodnch winniczków ;) . Także może przy teściku Grand Absorberów podegustujemy przy ...burboniku ??? 🤗


seb
Początkujący Audiolub
Posty: 44
Rejestracja: pt 08 cze 2018, 23:44
Lokalizacja: Olsztyn

#6 Jak przyrządzić ślimaki winniczki – Ślimaki po burgundzku.

Post autor: seb » sob 13 paź 2018, 19:12

Jestem za. Całym sobą jestem za. Jestem za że aż za. 8-)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Simpson
Administrator
Posty: 1088
Rejestracja: wt 05 wrz 2017, 16:10
Lokalizacja: Olsztyn

#7 Jak przyrządzić ślimaki winniczki – Ślimaki po burgundzku.

Post autor: Simpson » pt 02 lis 2018, 17:14

@seb , to może jutro ??? Co prawda będę trochę zajęty, ale z wieczora ;) ??

Awatar użytkownika

Mały 75
Junior Audiolub
Posty: 80
Rejestracja: ndz 13 maja 2018, 17:31

#8 Jak przyrządzić ślimaki winniczki – Ślimaki po burgundzku.

Post autor: Mały 75 » ndz 09 gru 2018, 14:24

I extra danie naszego forumowego kucharza @Simpson zaliczone, zakropione burbonikiem krajowej produkcji, i fajna pogawędką na tematy audio 😄

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość