Początki w Audio - VideoDobry zestaw stereo na początek

Doradzamy początkującym. Tutaj zadajemy wszelkie pytania dotyczące budowania pierwszego systemu audio lub jego dalszej modyfikacji.

Autor tematu
Maras
Nowicjusz Audiolub

#1 Dobry zestaw stereo na początek

Post autor: Maras » pn 13 mar 2023, 21:57

Cześć!

Na wstępie witam wszystkich, którzy tutaj zerkną - jest to mój pierwszy post i będę wdzięczny za każdy odzew.
Przypadkiem natrafiłem na to forum po czytaniu kilku innych i odniosłem wrażenie, że tutaj można faktycznie czegoś się dowiedzieć.

Do rzeczy.

Szukam zestawu stereo. Sugerując się rekomendacjami najważniejsze informacje postaram się ująć w poniższych punktach.

1. Akustyka.
Zestaw ma stać w pokoju dziennym ok 7.5x4.5m. Kolumny będą stały na krótszej ścianie. Za nimi jest ściana ze starej, chropowatej cegły, wzdłuż długiej ściany okno balkonowe i dwa zwykłe okna, gdzie docelowo będą wisiały zasłony. Pośrodku pomieszczenia stoi kanapa i dywan (ok 2.5x1.6m). Na przeciwległej krótkiej ścianie pomieszczenie otwiera się na kuchnię.

2. Preferencje brzmieniowe.
Tutaj nie będzie mi tak łatwo opisać, ale pierwsze co mi się nasuwa to lubię głębokie, raczej ciepłe, soczyste brzmienia. Choć jeśli chodzi o rocka to lubię dość wyraźną gitarę i perkusję. No i wokal też musi być dokładny.
Niskie tony w gatunkach takich jak pop i rap na pewno też by się przydały.

3. Jakiej muzyki słuchasz?
W zasadzie każdej, chodź ostatnio ku swojemu zdziwieniu coraz więcej popu. Poza tym rap, rock, czasem house. Klasyka też się zdarza, ale na tyle rzadko, że bym się tym nie sugerował.

4. Budżet.
Czytałem kilka postów gdzie budżet był 2000zł i najbardziej sensowną propozycją była Yamaha Pianocraft, więc stwierdziłem, że pewnie będzie trzeba to rozszerzyć. Myślę, że koło 4 tysięcy mógłbym przeznaczyć.

5. Sprzęt, elementy, zestaw.
Interesuje mnie wzmacniacz oraz kolumny.

Jeśli chodzi o źródła to:
- mam już gramofon (DENON DP-29F) - wiem, nie jest to najwyższa półka ale póki co nie chcę go zmieniać.
- streaming - póki co Muzyka od Apple, w przyszłości może wejdzie Tidal jeśli będzie to miało sens. Domyślam się, że wzmacniacze z funkcjami sieciowymi są póki co za drogie na mój budżet także myślałem o takim rozwiązaniu - chętnie posłucham Waszych opinii (https://www.euro.com.pl/transmisja-audi ... lsrc=aw.ds)

- oprócz tego chciałem podłączyć TV

6. Opis wrażeń ze wcześniejszych odsłuchów.
Kilka lat miałem do dyspozycji amplituner Onkyo TX-SR505 oraz kolumny Paradigm (ich konkretnego modelu nie znam). Grało to przyjemnie ale chyba nic poza tym.

Poza tym nie mam innych doświadczeń, gdzie mógłbym podać konkretne modele.

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika

DamaDama
Junior Audiolub

#2 Dobry zestaw stereo na początek

Post autor: DamaDama » sob 25 mar 2023, 12:41

Servus!

Mam nadzieję, że nie za późno z odpowiedzią przychodzę.

Jeśli chodzi o zestaw z niekoniecznie nowymi elementami, to proponuję:
1. Wzmak - Yamaha A-S201 - nówkę poniżej 1000zł można kupić, koledze jednemu doradziłem i chwali sobie - oprócz nienajgorszego preampa phono ma funkcję direct, która odłącza filtry aby można było słuchać muzykę bez podbarwiania - w końcu po coś ten mastering się robi w studiu :D
2. Kolumny - na alledrogo znalazłem w bardzo ładnym stanie Mission M71 - miałem i polecam ale upewnij się, że nie są uszkodzone.
3. Jeśli chodzi o DAC/transport to proponuję również podejść do sprzętów na allegro - mam xDuoo XQ-50 i szczerze mogę polecić ten model albo wyższy, typu XQ-50 Pro2.

Nowe elementy:
1. Wzmak - Yamaha A-S201 - <1000zł
2. Kolumny - Elac Debut 2.0 F6.2 <2600zł za parę
3. DAC/Transport - xDuoo XQ-50 / Pro2 <420zł

Generalnie budżet domknięty ale dołożyłbym jeszcze coś na jakieś kable głośnikowe i interconnect z DAC do wzmaka
Wszystko ma znaczenie.

Autor tematu
Maras
Nowicjusz Audiolub

#3 Dobry zestaw stereo na początek

Post autor: Maras » pn 27 mar 2023, 23:20

Dzięki za odpowiedź!

Myślę, że jeszcze nie za późno, ponieważ został to wyboru jeszcze wzmacniacz - pojawiły się w okolicy kolumny, które miałem okazję wcześniej przesłuchać więc to od kolumn zacząłem -> Polk audio ES55 (fotka poniżej).

Myślałem póki co nad pewnym kompromisem, żeby zmieścić się w budżecie i jednak zachować funkcje sieciowe - Denon DRA 800H.

Ale chętnie posłucham czy są inne opcje.
Zestaw który proponowałeś obsługuje tylko bluetooth - są zestawy do połączenia z Airplay?
Ogólnie - wzmacniacz z osobnym DAC będzie lepszy niż amplituner zintegrowany?

Edit - widzę, że fota się nie wyświetla - ogarnę jutro
Obrazek

Awatar użytkownika

DamaDama
Junior Audiolub

#4 Dobry zestaw stereo na początek

Post autor: DamaDama » sob 01 kwie 2023, 21:06

Zależy czy chcesz iść w rozwiązania all-in-one czy też mieć klocki od wszystkiego osobno. Teoretycznie mając all-in-one zawsze można dokupić zewnętrzny DAC w miarę możliwości przyłączenia w momencie gdy zdecydujesz się na zmiany. Wiąże się to z pogodzeniem się z posiadaniem w amplitunerze czegoś, czego nie używasz :D

Teoretycznie w prostocie siła, także wybór należy do Ciebie.

Co do kolumn to jeśli czujesz że chcesz te kolumny, to nie ma siły aby Cię od tego zamiaru odwieść. Także skup się teraz na dobraniu reszty aby grało tak jakbyś chciał aby grało!
Wszystko ma znaczenie.

Autor tematu
Maras
Nowicjusz Audiolub

#5 Dobry zestaw stereo na początek

Post autor: Maras » ndz 02 kwie 2023, 22:03

Póki co sprawa wygląda tak - zdecydowałem się na wzmacniacz który poleciłeś - faktycznie ma dobre recenzje.
Jeszcze do mnie jedzie, więc jak dojdzie to dam znać jakie wrażenia :)

Pozostaje jeszcze DAC. Chciałbym coś co będzie można sparować z telefonem/laptopem, ale też żeby móc podłączyć telewizor. Z tego co widzę (bo docelowego telewizora jeszcze nie mam) dominuje obecnie wyjście optyczne z TV. W zaproponowanym przez Ciebie Xduoo nie widzę takiej możliwości.
Czy masz może jakieś sprzęty godne polecenia, które będą spełniały oba kryteria i będą jeszcze osiągalne cenowo to znaczy do 1000zł?

Jackobtone
Specjalista Audiolub

#6 Dobry zestaw stereo na początek

Post autor: Jackobtone » ndz 02 kwie 2023, 23:03

Topping D50s jest fajnym DACiem. Sam przez jakiś czas na nim grałem. Ma też BT na pokładzie. Pytanie tylko czy odnajdzie się w Twoim systemie, ale to nausznie musiałbyś sprawdzić. Ciut ponad założony budżet, ale sugeruję wypożyczyć z salonu audio, sprawdzić go, oddać i poszukać na rynku wtórnym jeśli budżetu nie uda Ci się ciut nagiąć, a DAC przypadnie Ci do gustu

ODPOWIEDZ