Na wstępie witam wszystkich, którzy tutaj zerkną - jest to mój pierwszy post i będę wdzięczny za każdy odzew.
Przypadkiem natrafiłem na to forum po czytaniu kilku innych i odniosłem wrażenie, że tutaj można faktycznie czegoś się dowiedzieć.
Do rzeczy.
Szukam zestawu stereo. Sugerując się rekomendacjami najważniejsze informacje postaram się ująć w poniższych punktach.
1. Akustyka.
Zestaw ma stać w pokoju dziennym ok 7.5x4.5m. Kolumny będą stały na krótszej ścianie. Za nimi jest ściana ze starej, chropowatej cegły, wzdłuż długiej ściany okno balkonowe i dwa zwykłe okna, gdzie docelowo będą wisiały zasłony. Pośrodku pomieszczenia stoi kanapa i dywan (ok 2.5x1.6m). Na przeciwległej krótkiej ścianie pomieszczenie otwiera się na kuchnię.
2. Preferencje brzmieniowe.
Tutaj nie będzie mi tak łatwo opisać, ale pierwsze co mi się nasuwa to lubię głębokie, raczej ciepłe, soczyste brzmienia. Choć jeśli chodzi o rocka to lubię dość wyraźną gitarę i perkusję. No i wokal też musi być dokładny.
Niskie tony w gatunkach takich jak pop i rap na pewno też by się przydały.
3. Jakiej muzyki słuchasz?
W zasadzie każdej, chodź ostatnio ku swojemu zdziwieniu coraz więcej popu. Poza tym rap, rock, czasem house. Klasyka też się zdarza, ale na tyle rzadko, że bym się tym nie sugerował.
4. Budżet.
Czytałem kilka postów gdzie budżet był 2000zł i najbardziej sensowną propozycją była Yamaha Pianocraft, więc stwierdziłem, że pewnie będzie trzeba to rozszerzyć. Myślę, że koło 4 tysięcy mógłbym przeznaczyć.
5. Sprzęt, elementy, zestaw.
Interesuje mnie wzmacniacz oraz kolumny.
Jeśli chodzi o źródła to:
- mam już gramofon (DENON DP-29F) - wiem, nie jest to najwyższa półka ale póki co nie chcę go zmieniać.
- streaming - póki co Muzyka od Apple, w przyszłości może wejdzie Tidal jeśli będzie to miało sens. Domyślam się, że wzmacniacze z funkcjami sieciowymi są póki co za drogie na mój budżet także myślałem o takim rozwiązaniu - chętnie posłucham Waszych opinii (https://www.euro.com.pl/transmisja-audi ... lsrc=aw.ds)
- oprócz tego chciałem podłączyć TV
6. Opis wrażeń ze wcześniejszych odsłuchów.
Kilka lat miałem do dyspozycji amplituner Onkyo TX-SR505 oraz kolumny Paradigm (ich konkretnego modelu nie znam). Grało to przyjemnie ale chyba nic poza tym.
Poza tym nie mam innych doświadczeń, gdzie mógłbym podać konkretne modele.
Pozdrawiam