Okablowanie systemu audioOkablowanie zasilające (znaczenie)

Przewody Audioluba- głośnikowe, RCA, XLR, USB, coaxial, toslink oraz inne.
Awatar użytkownika

DiBatonio
Starszy Specjalista Audiolub
Kontakt:

#421 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: DiBatonio » pn 06 sty 2020, 23:34

Chyba Miro 84 pisze:
pn 06 sty 2020, 22:45
[zreszta po co ja wogole pisze na takie durne tematy z Toba... "ic jako zasilanie" hehe ide spac dobranoc....
Nie rozumiesz, że chodziło mi tylko o to, że jednym i drugim prześlesz napiecie 230V, nikt nie każe Ci robić z IC zasilających moich też byłoby mi szkoda. 😁
Za dosłownie wszystko odbierasz, poza tym wystarczy spojrzeć jakie druciki "siedzą" w bezpiecznikach rurkowych naszych urządzeń.

Chyba Miro 84
Poszukiwacz Audiolub

#422 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: Chyba Miro 84 » śr 08 sty 2020, 20:19

Do @@Mały 75 czy moglbys nie zasmiecac bocznych watkow i ewentualne zale wylewac w miejscu ich powstania...... musisz ten s....d roznosic wszedzie gdzie zawitam?
Mam na mysli watek "Rozbudowa systemu audio".
Masz prawo zachować milczenie, wszystko co powiesz/napiszesz moze zostac użyte przeciwko Tobie...

Chyba Miro 84
Poszukiwacz Audiolub

#423 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: Chyba Miro 84 » śr 08 sty 2020, 22:51

Pytanie do administracji. Czy Pan @wpszoniak jest jeszcze na tym forum?
Masz prawo zachować milczenie, wszystko co powiesz/napiszesz moze zostac użyte przeciwko Tobie...

Chyba Miro 84
Poszukiwacz Audiolub

#424 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: Chyba Miro 84 » czw 09 sty 2020, 00:13

Do @wpszoniak...
Na bocznym temacie otrzymałem pytanie o to czy Pana przeprosilem.
Rozumiem ze tematy takie jak ten tutaj potrafią wywołać emocje, jednak nie poczowam sie do tego ze moglem obrazic Pana w szczególny sposob i powinienem przeprosić. Oczywiscie moge sie mylić i tu prośba o pokazanie mi cytatu, (najlepiej calego postu a nie słowo wyrwane z kontekstu) lub za pomocą numer strony + #... a istnieje bardzo duze prawdopodobienstwo ze przeprosze Pana.

Awatar użytkownika

Mały 75
Czeladnik Audiolub

#425 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: Mały 75 » czw 09 sty 2020, 00:19

🤔Zachowujesz się jak dziecko.

Chyba Miro 84
Poszukiwacz Audiolub

#426 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: Chyba Miro 84 » czw 09 sty 2020, 00:23

Mały 75 pisze:
czw 09 sty 2020, 00:19
🤔Zachowujesz się jak dziecko.
A czy ja to pisze do Ciebie??? To zle ze zamierzam cos wyjasnic??

Chyba Miro 84
Poszukiwacz Audiolub

#427 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: Chyba Miro 84 » czw 09 sty 2020, 00:50

Chyba Miro 84 pisze:
ndz 05 sty 2020, 13:31
Sofokles pisze:
ndz 05 sty 2020, 13:15
@Chyba Miro 84 , trochę piszesz nieprawdy, bo cytujesz tylko Wpszoniaka. A on jest nieaktywny jak widzisz. To jego zdanie do którego ma prawo, także znajdź moje np cytyaty. Tak samo, że kto kupuje i później doszukuje się zmian ? Bez testów (co zarzuciłem Tobie) - kto z tu udzielających się tak robi ? No nikt.

Poruszasz temat podstawek pod kable. Gdzieś pisałem o nich, też je mam ;) hehe. Ale spokojnie, mam dlatego, bo mi łatwiej czyścić podłogę i nie muszę co chwila ruszać kablami to tam, to tu. Także mam je dla wygody, nie dla zmiany w dźwięku żeby było jasne.

Chyba Miro 84 pisze:
ndz 05 sty 2020, 11:04
Jest cos takiego jak wplyw temperatury, wilgotnosci powietrza, cisnienia a takze wplyw psychoakustyczny na wrazenia dzwiekowe. Jesli ultra transparetny system moze cos tam "pokazac" to nie branie pod uwage wyzej wymienionych zmiennych jest rażącym bledem w odsluchu, falszujacym wynik koncowy...
Oczywista oczywistość. Ale teraz tak:
Jeśli porównujesz dwie rzeczy w danym dniu i powtarzasz to w kolejnych dniach już wpływ powyższych czynników niwelujesz do zera. Kolejna sprawa. Zmiana temperatury o 1 stoopień może być niewyłapana w dźwięku, ale wpływ psychoakustyczny to jest chyba największa zmienna- ta zmienna to ma moc.
Ale też doświadczony audiofil potrafi tak testy przeprowadzić tak, że finalnie i tak jest w stanie ocenić produkt (nie mylić tych testerów ze sponsorowanych artykułów).

Chyba Miro 84 pisze:
ndz 05 sty 2020, 11:49
A tak na marginesie piszac "nie wszystkie wrozby wylapalem" swiadczy o tym ze tez widzisz wrozke w panu @wpszoniak. Pozdr
No właśnie w Wpszoniaku wróżki to ja nie widzę. To nie jest wróżbiarstwo. Wróżbiarstwem jest dobór całego systemu na podstawie kilku, kilkunastu pytań. A za pomiary akustyczne robi szkic pomieszczenia i wymiary. To jest wróżbiarstwo i zgadywanie - co kilku ludzi na forach różnorakich robi. Wytłumaczyłęm tylko czym jest dla mnie wróżbiarstwo.

Pan Wpszoniak to coś zupełnie innego niż wróżbita. Wpszoniak wpędził się głównie w 20-30 % jakości brzmienia systemu i te 20% rozrzucił szczegółowo (a przede wszystkim rozłożył na części pierwsze tak 5-10%). Wpszoniaka nie powinien czytać ktoś, kto wchodzi do audio, ale już doświadczony audiofil, który wie, że podstawa to pomieszczenie i kolumny.

Amator czytający Wpszoniaka może odnieść mylne przeświadczenie co jest istotą i najważniejsze w składaniu systemu. Wpszoniaka trzeba umieć czytać i wiedzieć, że mówi bardzo szczegółowo o niedużym wycinku dobrego brzmienia.
Oczywiście z wieloma jego teoriami się nie zgadzam, ale w wielu sprawach ma dużo racji.

Gdyby Wpszoniaka tak zarazili akustyką co przewodami i gadżetami może byłoby inaczej, ale wybrał inny skrawek brzmienia, także myśląc i mając już wiedzę o audio to można też się dużo dobrego dowiedzieć.
Zacytowalem pana @wpszoniak-a poniewaz jest tu i kazdy kto tu wchodzi to czyta, co nie ma znaczenia czy czynnie uczestniczy czy nie w forum. Wydaje mi sie ze gdyby mial pan wpszoniak takie banialuki opowiadac w innym watku np. Akustyka. Byloby duzo gorzej. Tam jest wieksze pole manewru niz przy kablu zasilajacym i podkladkach.

Napisales o podstawkach "mam je dla wygody nie dla dzwieku" i wlasnie o to chodzi. Nie mam nic do Ciebie w tym momencie nawet jeśli kosztowaly Cie 300.000zl.! Jesli ktos wydaje 10% wartosci calego systemu na kable zasilajace, bo lepiej tak wyglada, bardziej powaznie, to jest w moim mniemaniu bardzo ok. Stac go ok. Chwali sie tym ok. Nie wystartuje do niego z jakims "ale" nawet jak mi napisze ze tez sobie mam kupic.
Zastanawiam sie czy forumowiczowi @Mały 75 czasem nie chodzi wlasnie o to wiec zamieszczam sprostowanie jezyka potocznego, ktorym mam nadzieje nie obrazilem Pana Wszponia za co BARDZO PRZEPRASZAM i postaram sie wyeliminowac tego typu slowa z mojego repertuaru słów. pozdr.
Załączniki
Screenshot_20200108-234234_Chrome.jpg

Chyba Miro 84
Poszukiwacz Audiolub

#428 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: Chyba Miro 84 » czw 09 sty 2020, 21:36

Chcialbym zapytac madrzejszych odemnie, Czy orientuje sie ktos co to znaczy "wygrzewanie przewodow zasilajacych" bo natknąłem sie na takie wzmianki i nie bardzo rozumiem o co chodzi.

Chyba Miro 84
Poszukiwacz Audiolub

#429 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: Chyba Miro 84 » czw 09 sty 2020, 22:20

Bo spotkalem sie z czyms takim w kolumnach a dokladnie w glosnikach czyli niejako dotarcie. Zapewne chodzi o "rozruszanie" elementow ruchomych. Tylko jak to sie ma do przewodow? Z gory dziekuje za wyjasnienie.

PS: przepraszam bardzo ze tak post pod postem wklejam ale nie moglem juz edytowac na co zwracam szczegolna uwage. Dla uwiarygodnienia dodaje zalacznik. Pozdro
Załączniki
Screenshot_20200109-211329_Chrome.jpg

Chyba Miro 84
Poszukiwacz Audiolub

#430 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: Chyba Miro 84 » pt 10 sty 2020, 07:53

Chyba Miro 84 pisze:
czw 09 sty 2020, 00:50

Zastanawiam sie czy forumowiczowi @Mały 75 czasem nie chodzi wlasnie o to wiec zamieszczam sprostowanie jezyka potocznego, ktorym mam nadzieje nie obrazilem Pana Wszponia za co BARDZO PRZEPRASZAM i postaram sie wyeliminowac tego typu slowa z mojego repertuaru słów. pozdr.
Wlasnie zauwazylem ze niechcaco przekrecilem Pana nazwisko. A brak mozliwosci edytowania zmusil mnie do napisania kolejnego postu.

Awatar użytkownika

DiBatonio
Starszy Specjalista Audiolub
Kontakt:

#431 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: DiBatonio » pt 10 sty 2020, 10:16

Chyba Miro 84 pisze:
czw 09 sty 2020, 21:36
Chcialbym zapytac madrzejszych odemnie, Czy orientuje sie ktos co to znaczy "wygrzewanie przewodow zasilajacych" bo natknąłem sie na takie wzmianki i nie bardzo rozumiem o co chodzi.
Był tu taki temat poruszony przez Sofoklesa, ja się nie wypowiem, mam swoje zdanie i zatrzymam je dla siebie.
Podejrzewam kolejne działania w celu prowokacji.

Awatar użytkownika

Sofokles
Czeladnik Audiolub

#432 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: Sofokles » pt 10 sty 2020, 11:33

DiBatonio pisze:
pt 10 sty 2020, 10:16
Był tu taki temat poruszony przez Sofoklesa, ja się nie wypowiem, mam swoje zdanie i zatrzymam je dla siebie.
Podejrzewam kolejne działania w celu prowokacji.
Też podejrzewam prowokację, także się też nie wypowiem ;)

Jak kolega prześwietli temat, czy forum to znajdzie interesujące informacje. Też swoją opinię pozostawię sobie, bo nie mam czasu na to, żeby gdybać z Tobą @Chyba Miro 84 .
To co piszę na forum audiolub.pl jest moją prywatną opinią. Nie każdy musi się z nią zgodzić, nie każdy musi się z nią niezgodzić.

Chyba Miro 84
Poszukiwacz Audiolub

#433 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: Chyba Miro 84 » pt 10 sty 2020, 11:40

Prosze prowokacji nie mylic z "wyjasnieniem".

Awatar użytkownika

Mały 75
Czeladnik Audiolub

#434 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: Mały 75 » pt 10 sty 2020, 12:05

:mrgreen: i cisza.

Chyba Miro 84
Poszukiwacz Audiolub

#435 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: Chyba Miro 84 » sob 11 sty 2020, 17:57

wojciechpszoniak pisze:
ndz 05 sty 2020, 23:55

Skoro mowa o gramofonie- sprawdzałem kiedyś czy kabel zasilający mechanikę gramofonu będzie miał wpływ na efekt dźwiękowy... Wpływ był. Wydawałoby się, że to już czyste audio-voodoo (sam nie wierzyłem póki nie usłyszałem)... Jednak wtedy dwóch nas słyszało dokladnie to samo, bo taki wniosek wypływał z naszych komentarzy. Nie można mnie w tym przypadku podejrzewać o działanie na rzecz producentów kablarskich, bo póki co nikt nie wpadł na to by sprzedawać lepsze kable dedykowane gramofonom...
"W tym przypadku"? Hmm nierozumiem co Pan mial na mysli...

ODPOWIEDZ