Okablowanie systemu audioOkablowanie zasilające (znaczenie)

Przewody Audioluba- głośnikowe, RCA, XLR, USB, coaxial, toslink oraz inne.

wachtel80
Poszukiwacz Audiolub

#406 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: wachtel80 » pn 06 sty 2020, 21:57

wojciechpszoniak pisze:
pn 06 sty 2020, 21:14

Masz rację Wachtel'u , ale to, że służą do przesyłania sygnału el. o innym charakterze nie oznacza, że użyty kabel ten sam do obu celów (jako głośnikowy czy zasilający) nagle zmienia swoje parametry...
Trudno prąd w kablu zasilającym nazwać sygnałem i w tym cały szkopuł. To, że zakłócenia mogą coś namieszać w kablu sygnałowym nie oznacza, że te same (lub podobne) zakłócenia w kablu zasilającym w jakikolwiek sposób wpłyną na to, co finalnie popłynie z głośników.

Chyba Miro 84
Poszukiwacz Audiolub

#407 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: Chyba Miro 84 » pn 06 sty 2020, 22:13

wojciechpszoniak pisze:
pn 06 sty 2020, 21:14
wachtel80 pisze:
pn 06 sty 2020, 21:02
Uprasza się o niezapominanie o fakcie, że kablami głośnikowymi i interkonetkami płynie modulowany sygnał muzyczny, a kablem zasilającym nie. Jest to kwestia kluczowa, dla dalszych rozważań. To, co może być istotne przy przesyle sygnału muzycznego nie musi (i nie jest) istotne w przypadku kabla zasilającego. Nie można tych spraw mieszać, bo dojdzie się do błędnych wniosków.
Masz rację Wachtel'u , ale to, że służą do przesyłania sygnału el. o innym charakterze nie oznacza, że użyty kabel ten sam do obu celów (jako głośnikowy czy zasilający) nagle zmienia swoje parametry... Tylko tyle próbowałem przekazać. Inną kwestią jest to dlaczego niektórzy słyszą wpływ kabla zasilającego na dźwięk systemu audio, a inni nie słyszą choć gdy użyją ten sam kabel jako głośnikowy to nagle słyszą...
Proszę mi w takim razie odpowiedzieć- dlaczego słyszą wpływ (w tym kolega M84) kabli głośnikowych? Czy w ich przypadku nie potrzebują wyjaśnień natury technicznej?
Pozdrawiam Ciebie, WP
Nikt nie pisze o zmianie parametrow kabla prosze Pana. Przepraszam ale nie mialem okazji poznac w/w kabla. Wiec trudno bedzie na jego przykladzie cos ustalic. Wrozka nie jestem. Zacznijmy od tego ze kabel nie gra ani glosnikowy ani zasilajacy!!!! Glosnikowy kabel w polaczeniu z srodowiskiem wzmacniacz-kabel-zwrotnica-glosnik moze zmienic dzwiek ze wzgledu na roznorodnosc zmiennych tego srodowiska w ktorym sie znajduje. Dlatego w pewnych systemach ma cos do powiedzenia a w innych niebardzo. Teraz spojrzmy na srodowisko zasilania. Mamy kabel podtynkowy przedluzony innym kablem (to ten Twoj) i transformator. Nie wiem jak to panu wytlumaczyc na "chlopski rozum" ze tam sie nic nie dzieje poza "dostawa" pradu. (Zadnych zwrotnic ktore wspolpracuja z kablem glosnikowym tam nie ma)
Masz prawo zachować milczenie, wszystko co powiesz/napiszesz moze zostac użyte przeciwko Tobie...

Awatar użytkownika

DiBatonio
Starszy Specjalista Audiolub
Kontakt:

#408 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: DiBatonio » pn 06 sty 2020, 22:13

wachtel80 pisze:
Uprasza się o niezapominanie o fakcie, że kablami głośnikowymi i interkonetkami płynie modulowany sygnał muzyczny
Ale w domenie napięciowej, jednym i drugim prześlesz napiecie/prąd.

Chyba Miro 84
Poszukiwacz Audiolub

#409 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: Chyba Miro 84 » pn 06 sty 2020, 22:15

DiBatonio pisze:
pn 06 sty 2020, 22:13
wachtel80 pisze:
Uprasza się o niezapominanie o fakcie, że kablami głośnikowymi i interkonetkami płynie modulowany sygnał muzyczny
No i...?
Masz prawo zachować milczenie, wszystko co powiesz/napiszesz moze zostac użyte przeciwko Tobie...

Chyba Miro 84
Poszukiwacz Audiolub

#410 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: Chyba Miro 84 » pn 06 sty 2020, 22:19

Chyba Miro 84 pisze:
pn 06 sty 2020, 22:15
DiBatonio pisze:
wachtel80 pisze:
No i...?
To wez ic zapraw mu koncowki furutecha i podlacz pod zasilanie wzmacniacz.... ej zartowalem nie rob tak bo bede Cie moal na sumieniu

Autor tematu
wojciechpszoniak

#411 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: wojciechpszoniak » pn 06 sty 2020, 22:21

wachtel80 pisze:
pn 06 sty 2020, 21:57
Trudno prąd w kablu zasilającym nazwać sygnałem i w tym cały szkopuł. To, że zakłócenia mogą coś namieszać w kablu sygnałowym nie oznacza, że te same (lub podobne) zakłócenia w kablu zasilającym w jakikolwiek sposób wpłyną na to, co finalnie popłynie z głośników.
I w tym przypadku masz rację, jednak są zniekształcenia (te same), które wpłyną na dźwięk systemu choć nie w takim samym stopniu i nie w taki sam sposób. To szumy RFi i EMI zniekształcają sygnał elektryczny w każdym z tych kabli. Chyba nie bez przyczyny się z tymi zniekształceniami sygnału (dla uproszczenia energię el. zasilającą sprzęt też nazwę sygnałem)walczą producenci kabli obu typów- zasilających i sygnałowych... Zgodzisz się ze mną? Inaczej rzecz ujmę- gdyby RFI i EMI nie wpływały na obraz dźwiękowy to (proszę mi wierzyć) producenci kabli zasilających nie zaprzątali by sobie nimi głowy. Jest inaczej- kombinują na różne sposoby, a ja i paru tu obecnych na forum to usłyszało i zdecydowało się wydać spory grosz na poprawę tego co daje audio-system. Jak wspominałem wcześniej- kiedyś 20-30% płyt uważałem za kiepsko nagrane a teraz może 5% (?)... Ile dzięki kablom zasilającym odzyskałem złotówek? Policzmy- 25% od 4000 płyt (skromnie licząc) to 1000 płyt... Liczmy dalej- jeśli przyjąć skromne 20 zł wydane na płyty (a przecież wydaję dużo większe kwoty) to- 20*1000=20000 zł.... Warto zadbać o okablowanie? Ja zadbałem i jestem kontent, a Wy róbcie co Wam rozsądek tak czy siak pojęty podpowie.

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie. Kończę swój udział w dyskusji (przepraszam za to), Wojciech Pszoniak
Ostatnio zmieniony pn 06 sty 2020, 22:35 przez wojciechpszoniak, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

DiBatonio
Kontakt:

#412 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: DiBatonio » pn 06 sty 2020, 22:28

Chyba Miro 84 pisze:
Zacznijmy od tego ze kabel nie gra ani glosnikowy ani zasilajacy!!!! Glosnikowy kabel w polaczeniu z srodowiskiem wzmacniacz-kabel-zwrotnica-glosnik moze zmienic dzwiek ze wzgledu na roznorodnosc zmiennych tego srodowiska w ktorym sie znajduje. Dlatego w pewnych systemach ma cos do powiedzenia a w innych niebardzo. Teraz spojrzmy na srodowisko zasilania. Mamy kabel podtynkowy przedluzony innym kablem (to ten Twoj) i transformator. Nie wiem jak to panu wytlumaczyc na "chlopski rozum" ze tam sie nic nie dzieje poza "dostawa" pradu. (Zadnych zwrotnic ktore wspolpracuja z kablem glosnikowym tam nie ma)
Kiedyś była taka firma w sumie nadal jest, ale już nie zajmuje się produkcją przewodów, listew i kondycjonerów jak kiedyś, a był to Neel (pierwsze moje sieciówki lata temu). Otóż w specyfikacji podawali takie parametry kabla jak pojemność pomiędzy poszczególnymi żyłami, uważasz, że ten parametr jest bez znaczenia ?
Przejrzyj ich poszczególne modele.
http://www.neel.com.pl/web/?id=92,2,13

Awatar użytkownika

DiBatonio
Kontakt:

#413 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: DiBatonio » pn 06 sty 2020, 22:36

Chyba Miro 84 pisze:
pn 06 sty 2020, 22:19
To wez ic zapraw mu koncowki furutecha i podlacz pod zasilanie wzmacniacz.... ej zartowalem nie rob tak bo bede Cie moal na sumieniu
NAWET NIE wiesz jak bardzo jesteś w błędzie.
Jeszcze całkiem niedawno mój kolega przywiózł mi nieproszony zresztą o to, kabel zasilający Albedo dla źródeł.
Rozkręciłem wtyki i wiesz co ujrzałem, srebrne lite druciki o przekroju nie większym jak w IC, może 0,75mm, a może mniej (przypominał przekrojem popularną srebrzankę) i nic sie nie stalo, kiedy podpiąłem nim DAC.
Przez cale dwa tygodnie codziennie włączany i jakos nikomu, ani niczemu nic sie nie stało.

Awatar użytkownika

DiBatonio
Kontakt:

#414 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: DiBatonio » pn 06 sty 2020, 22:38

Chyba Miro 84 pisze:
No i...?
No i jeden i drugi może być użyty w obu przypadkach, czego nie rozumiesz?

Chyba Miro 84
Poszukiwacz Audiolub

#415 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: Chyba Miro 84 » pn 06 sty 2020, 22:39

DiBatonio pisze:
pn 06 sty 2020, 22:36
Chyba Miro 84 pisze:
pn 06 sty 2020, 22:19
NAWET NIE wiesz jak bardzo jesteś w błędzie.
Jeszcze całkiem niedawno mój kolega przywiózł mi nieproszony zresztą o to, kabel zasilający Albedo dla źródeł.
Rozkręciłem wtyki i wiesz co ujrzałem, srebrne lite druciki o przekroju nie większym jak w IC, może 0,75mm, a może mniej (przypominał przekrojem popularną srebrzankę) i nic sie nie stalo, kiedy podpiąłem nim DAC.
Przez cale dwa tygodnie codziennie włączany i jakos nikomu, ani niczemu nic sie nie stało.
No to rob tak dalej. Jak Ci przywiezie nastepnym razem przewod do daca diy z sluchawek to daj mu link do tego forum... niech poczyta

Chyba Miro 84
Poszukiwacz Audiolub

#416 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: Chyba Miro 84 » pn 06 sty 2020, 22:41

DiBatonio pisze:
pn 06 sty 2020, 22:28
Chyba Miro 84 pisze:
Zacznijmy od tego ze kabel nie gra ani glosnikowy ani zasilajacy!!!! Glosnikowy kabel w polaczeniu z srodowiskiem wzmacniacz-kabel-zwrotnica-glosnik moze zmienic dzwiek ze wzgledu na roznorodnosc zmiennych tego srodowiska w ktorym sie znajduje. Dlatego w pewnych systemach ma cos do powiedzenia a w innych niebardzo. Teraz spojrzmy na srodowisko zasilania. Mamy kabel podtynkowy przedluzony innym kablem (to ten Twoj) i transformator. Nie wiem jak to panu wytlumaczyc na "chlopski rozum" ze tam sie nic nie dzieje poza "dostawa" pradu. (Zadnych zwrotnic ktore wspolpracuja z kablem glosnikowym tam nie ma)
Kiedyś była taka firma w sumie nadal jest, ale już nie zajmuje się produkcją przewodów, listew i kondycjonerów jak kiedyś, a był to Neel (pierwsze moje sieciówki lata temu). Otóż w specyfikacji podawali takie parametry kabla jak pojemność pomiędzy poszczególnymi żyłami, uważasz, że ten parametr jest bez znaczenia ?
Zacytuj prosze mnie w ktorym poscie tak uwazam. No chyba ze "dobierasz" z glowy..

Chyba Miro 84
Poszukiwacz Audiolub

#417 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: Chyba Miro 84 » pn 06 sty 2020, 22:44

DiBatonio pisze:
pn 06 sty 2020, 22:38
Chyba Miro 84 pisze:
No i...?
Ok. Robta co chceta. Nie moja sprawa. Mi by bylo szkoda zniszczyc mojego ic qed-a uzytego w postaci zasilania.

Chyba Miro 84
Poszukiwacz Audiolub

#418 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: Chyba Miro 84 » pn 06 sty 2020, 22:45

Chyba Miro 84 pisze:
pn 06 sty 2020, 22:44
DiBatonio pisze:
pn 06 sty 2020, 22:38
Chyba Miro 84 pisze:
No i...?
Ok. Robta co chceta. Nie moja sprawa. Mi by bylo szkoda zniszczyc mojego ic qed-a uzytego w postaci zasilania.
Zreszta po co ja wogole pisze na takie durne tematy z Toba... "ic jako zasilanie" hehe ide spac dobranoc....

Awatar użytkownika

DiBatonio
Kontakt:

#419 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: DiBatonio » pn 06 sty 2020, 22:51

Chyba Miro 84 pisze:
pn 06 sty 2020, 22:39
No to rob tak dalej. Jak Ci przywiezie nastepnym razem przewod do daca diy z sluchawek to daj mu link do tego forum... niech poczyta
Hahahaha.
Uważasz, że taka firma jak Albedo z Bydgoszczy ryzykowała by swoją reputację, wypuszczając na rynek przewód nie spełniający norm i wymogów bezpieczeństwa?
Rozpruwałeś ty kiedyś przewody do lampek nocnych, albo te fabryczne zasilające dostarczane ze sprzętem, masz pojęcie jakie tam są nieraz przekroje żył roboczych? Nie sądzę, ze masz jakiekolwiek pojęcie w tym temacie.
Pisałem już, elektrotechnika nie jest i obca, ale nie jestem zatwardziałym sceptykiem. Tak samo jak ty lata temu naśmiewałem się z eufemistycznych opisów recenzentów i różnych maści użytkowników, kiedy opisywali wpływ kabla zasilającego.
Było to sprzeczne z tym, czego uczyli mnie w szkole jako elektronika i automatyka.

Więc pytam Ciebie ostatni raz, czy kiedykolwiek użyłeś przewodu zasilającego typu np. Furutech, Neel, Neotech, Shunyaty, Enerr, Oyaide lub innych?
Czy nadal będziesz brnąć w teoretyzowanie i marnowanie czasu na pisanie tu o braku jakiegokolwiek wpływu przewodów zasilających?
Kiedy dowiemy się jaki masz sprzęt, na czym grasz i z jakimi kolumnami, bo na razie wiemy, że masz pomieszczenie z 12toma kątami, nic ponad to.
Chyba Miro 84 pisze:
pn 06 sty 2020, 22:41
Zacytuj prosze mnie w ktorym poscie tak uwazam. No chyba ze "dobierasz" z glowy..
[/quote]

Możesz zacząć czytać ze zrozumieniem?
Tyle razy byłeś tu proszony o takie rzeczy, podobnie jak o właściwe wklejanie cytatów i edycję swoich tekstów.

Awatar użytkownika

Sofokles
Czeladnik Audiolub

#420 Okablowanie zasilające (znaczenie)

Post autor: Sofokles » pn 06 sty 2020, 23:27

DiBatonio pisze:
pn 06 sty 2020, 22:51

Więc pytam Ciebie ostatni raz, czy kiedykolwiek użyłeś przewodu zasilającego typu np. Furutech, Neel, Neotech, Shunyaty, Enerr, Oyaide lub innych?
Czy nadal będziesz brnąć w teoretyzowanie i marnowanie czasu na pisanie tu o braku jakiegokolwiek wpływu przewodów zasilających?
Kiedy dowiemy się jaki masz sprzęt, na czym grasz i z jakimi kolumnami, bo na razie wiemy, że masz pomieszczenie z 12toma kątami, nic ponad to.
No właśnie !!!!!

Przejrzałem Twoje motanie się i sprytne omijanie odpowiedzi na pytania @Chyba Miro 84 . Nic z konkretów. Naprawdę nic.

Te powyższe pytanie też przemilczysz, zbijesz z tropu, znajdziesz temat zastępczy, czy w końcu odpowiesz ?????
To co piszę na forum audiolub.pl jest moją prywatną opinią. Nie każdy musi się z nią zgodzić, nie każdy musi się z nią niezgodzić.

ODPOWIEDZ