Ale wiesz, że są IC nieekranowane, podobnie też zasilające, podobnie też jest kilka konstrukcji głośnikowych ekranowanych, nie wiadomo po co.Chyba Miro 84 pisze: ↑pn 06 sty 2020, 00:46Dokladnie z tego samego powodu dlaczego kable ic sa ekranowane. Nie chce mi sie pisac... poszukaj to nie boli...
Okablowanie systemu audio ⇒ Okablowanie zasilające (znaczenie)
#391 Okablowanie zasilające (znaczenie)
-
- Poszukiwacz Audiolub
#392 Okablowanie zasilające (znaczenie)
Byl kidys taki odtwarzacz cd niestety nie pamietam marki a ni modelu ktory mial plyte z dolu w ksztalcie plastra miodu wlasnie by tlumic vibracje. Widzialem te prostokaciki na elementach arcama. Nie bez powodu rowniez zwrotnice glosnikowe w wysokich modelach montuje sie w dodatkowej objetosci odseparowanej od objetosci roboczej kolumny.DiBatonio pisze: ↑pn 06 sty 2020, 00:45Ale z powodzeniem Vibrapody można zastosować pod elektroniką, odtwarzaczem CD streamerem, niekoniecznie pod gramofonem.Chyba Miro 84 pisze: ↑pn 06 sty 2020, 00:33Na temat wibracji pisalem juz w poscie dotyczacym podstawek pod kable. Pisalem o odsprzeganiu mechanicznym tweetera od kolumny a takze o stolikach antywibracyjnych pod gramofon. Vibrapody nie sa mi obce. Chociaz nie uzywam, bo nie potrzebuje na razie. Moze kiedys zagosci u mnie rega rp(1,2 lub 3 w zaleznosci od pieniazkow) , to pomysle nad tym tematem vibracji
To błędne założenie, że niwelowania drgań to tylko tam, gdzie występuje jakiś mechanizm.
Jak myślisz, dlaczego Arcam w swoich urządzeniach stosował na kondensatorach i innych elementach niewielkie gumowe prostokąciki, przecież nie można się tym pochwalić, bo jest zamknięte w obudowie.
Masz prawo zachować milczenie, wszystko co powiesz/napiszesz moze zostac użyte przeciwko Tobie...
#393 Okablowanie zasilające (znaczenie)
To jest jeśli się nie mylę patent Pioneera, mam w piwnicy chyba jeszcze deck ct-s310 bodajże, kupiłem go chyba w 1992
i ma te plastry.Może nie tak rozbudowane i z innego materiału ale wysokie modele miały. Pzdr
-
- Poszukiwacz Audiolub
#394 Okablowanie zasilające (znaczenie)
Bardzo prawdopodobne ze byl to wlasnie Pioneer.
Masz prawo zachować milczenie, wszystko co powiesz/napiszesz moze zostac użyte przeciwko Tobie...
#395 Okablowanie zasilające (znaczenie)
Tak, a ekstremalni DIYowcy/poprawiacze wyzwalają zwrotnice poza obudowę kolumny.Chyba Miro 84 pisze: ↑pn 06 sty 2020, 12:13Byl kidys taki odtwarzacz cd niestety nie pamietam marki a ni modelu ktory mial plyte z dolu w ksztalcie plastra miodu wlasnie by tlumic vibracje. Widzialem te prostokaciki na elementach arcama. Nie bez powodu rowniez zwrotnice glosnikowe w wysokich modelach montuje sie w dodatkowej objetosci odseparowanej od objetosci roboczej kolumny.
Jest to jakieś rozwiązanie, chociaż trzeba pamiętać, że ciśnienie akustyczne pomieszczenia też oddziałuje na urządzenia, na pewno w mniejszym stopniu jak w samej kolumnie, ale zawsze.
Stąd też pojawiły się tweaki w postaci absorberów pod sprzęt, stoliki, platformy itp.
-
- Poszukiwacz Audiolub
#396 Okablowanie zasilające (znaczenie)
Co to jest tweaki? Bo nigdy sie z tym nie spotkalem. Chyba ze jakas inna nazwa czegos co znam... pzdrDiBatonio pisze: ↑pn 06 sty 2020, 15:00Tak, a ekstremalni DIYowcy/poprawiacze wyzwalają zwrotnice poza obudowę kolumny.Chyba Miro 84 pisze: ↑pn 06 sty 2020, 12:13Byl kidys taki odtwarzacz cd niestety nie pamietam marki a ni modelu ktory mial plyte z dolu w ksztalcie plastra miodu wlasnie by tlumic vibracje. Widzialem te prostokaciki na elementach arcama. Nie bez powodu rowniez zwrotnice glosnikowe w wysokich modelach montuje sie w dodatkowej objetosci odseparowanej od objetosci roboczej kolumny.
Jest to jakieś rozwiązanie, chociaż trzeba pamiętać, że ciśnienie akustyczne pomieszczenia też oddziałuje na urządzenia, na pewno w mniejszym stopniu jak w samej kolumnie, ale zawsze.
Stąd też pojawiły się tweaki w postaci absorberów pod sprzęt, stoliki, platformy itp.
Czyba ze miales na mysli "triki" tylko tak sie wpisalo...

#397 Okablowanie zasilające (znaczenie)
Sprawdź sobie słowo tweak.
Wujek Google pomoże.
Wujek Google pomoże.
-
Autor tematu
#398 Okablowanie zasilające (znaczenie)
Panowie, dla przypomnienia:
na moje pytanie zadane koledze @Chyba Miro 84 :
Uważam, że prawa fizyczne oddziałujące na kable zasilające są dokładnie takie same jak na kable IC lub głośnikowe... Skoro tak, to niby dlaczego nie miałby być słyszalny ich wpływ? Podobna sytuacja jest w przypadku wibracji- mają wpływ tak na talerz gramofonu jak na kabel zasilający (inną kwestią jest jak z wibracjami walczyć- czy tak samo z pojawiającymi się w gramofonie jak i w przypadku kabli?)
Powracam do pytania: zechciej Miro wreszcie merytorycznie obronić swoją tezę, że kable zasilające w przeciwieństwie do kabli IC i głośnikowych wpływu na obraz dźwiękowy systemu nie mają, bez uciekania się wybiegów, które jedynie mogą być odebrane jako objawy Twojej niewiedzy (a tak odczytywać Twoje odpowiedzi nikt tu nie chce... Ja przede wszystkim).
Pozdrawiam, WP
P.S. Korzystam jeszcze z tego, że moje konto istnieje (chyba Admin nie miał czasu się tym zająć, co uważam nawet za sytuację w miarę korzystną póki co)
na moje pytanie zadane koledze @Chyba Miro 84 :
- Czy jest jakaś różnica fizyczna pomiędzy przesyłem sygnału elektrycznego kablam IC i głośnikowym a kablem zasilającym?
widzę, że problemy związane z wibracjami nie przeszkadzają koledze Miro wypowiadać się tu w temacie dotyczącym kabli zasilających.Chyba Miro 84 pisze: ↑ndz 05 sty 2020, 16:28Witam Pana zalozyciela. Kable glosnikowe i ic powinny byc rozpatrywane osobno o czym zreszta napisalem wiele postow wczesniej. Prosze o pytania zwiazane z tematem kabli zasilajacych.
Uważam, że prawa fizyczne oddziałujące na kable zasilające są dokładnie takie same jak na kable IC lub głośnikowe... Skoro tak, to niby dlaczego nie miałby być słyszalny ich wpływ? Podobna sytuacja jest w przypadku wibracji- mają wpływ tak na talerz gramofonu jak na kabel zasilający (inną kwestią jest jak z wibracjami walczyć- czy tak samo z pojawiającymi się w gramofonie jak i w przypadku kabli?)
Powracam do pytania: zechciej Miro wreszcie merytorycznie obronić swoją tezę, że kable zasilające w przeciwieństwie do kabli IC i głośnikowych wpływu na obraz dźwiękowy systemu nie mają, bez uciekania się wybiegów, które jedynie mogą być odebrane jako objawy Twojej niewiedzy (a tak odczytywać Twoje odpowiedzi nikt tu nie chce... Ja przede wszystkim).
Pozdrawiam, WP
P.S. Korzystam jeszcze z tego, że moje konto istnieje (chyba Admin nie miał czasu się tym zająć, co uważam nawet za sytuację w miarę korzystną póki co)
-
- Poszukiwacz Audiolub
#399 Okablowanie zasilające (znaczenie)
To nie ja zaczalem temat o wibracjach np. Prostokaciki w arcamie. A nie chce juz sie klocic. Wrecz odebralem to jako lekkie zejscie z tematu i ochloniecie. Chyba po tym wszystkim mozna by wyluzowac troche. Ad2. A ja uwazam ze prawa oddzialujace na ic i glosnikowe sa inne niz na kable zasilajace. Poniewaz: Kable zasilajace pracuja w innym srodowisku. Mam przeslac teraz link obrazujacy jak w przedszkolu panie Wojciechu? Bo juz zglupialem. Wydawalo mi sie ze Pan ogarnia te srodowiska ktore maja wplyw na kable. Np. Kable glosnikowe pracuja w srodowisku wzmacniacz, zwrotnica z glosnikiem. Gdzie takie cos znajduje sie w zasilaniu. Wydawalo mi sie ze jest Pan swiadomy co takie polaczenie razem daje i jaki to ma wplyw chociazby na tzw. DF. W przypadku kabla zasilajacego mamy kabel podtynkowy kiepskiej jakosci tzn. Standartowej pozniej kontakt hehe i kabel super hiper "leczacy" ten podtynkowy a konczy to uzwojenie transformatora. To bylo drugie srodowisko. Prosze teraz napisac jak Pan to widzi bo jestem ciekaw? Inni pewnie tez...! Pozdrawiamwojciechpszoniak pisze: ↑pn 06 sty 2020, 19:35Panowie, dla przypomnienia:
na moje pytanie zadane koledze @Chyba Miro 84 :otrzymalem taką odpowiedź:
- Czy jest jakaś różnica fizyczna pomiędzy przesyłem sygnału elektrycznego kablam IC i głośnikowym a kablem zasilającym?
widzę, że problemy związane z wibracjami nie przeszkadzają koledze Miro wypowiadać się tu w temacie dotyczącym kabli zasilających.Chyba Miro 84 pisze: ↑ndz 05 sty 2020, 16:28Witam Pana zalozyciela. Kable glosnikowe i ic powinny byc rozpatrywane osobno o czym zreszta napisalem wiele postow wczesniej. Prosze o pytania zwiazane z tematem kabli zasilajacych.
Uważam, że prawa fizyczne oddziałujące na kable zasilające są dokładnie takie same jak na kable IC lub głośnikowe... Skoro tak, to niby dlaczego nie miałby być słyszalny ich wpływ? Podobna sytuacja jest w przypadku wibracji- mają wplyw tak na talerz gramofonu jak na kabel zasilający (inną kwestią jest jak z wibracjami walczyć- czy tak samo z pojawiającymi się w gramofonie jak i w przypadku kabli?)
Pozdrawiam, WP
#400 Okablowanie zasilające (znaczenie)
A w głośnikowym jaki prąd płynie, nie chodzi mi o wartości.
A w IC jaki prąd płynie, j.w.?
Naprawdę nie stać cię na wydanie 300-400 zl, żeby sobie jakiś przewód zasilający zrobić, albo pokusić się o wypożyczenie.
Podobnie rzecz ma się z Vibrapodami, bo to najtańszy upgrade brzmienia jaki do tej pory było mi sprawdzić i poznać, oczywiście z sensem dobierając typy izolatorów, na szczęście można mieszać różne typy i świetnie dobrać do wagi każdego urządzenia.
Wiesz zresztą o tym skoro znasz Vibrapody.
Naprawdę nie stać cię na wydanie 300-400 zl, żeby sobie jakiś przewód zasilający zrobić, albo pokusić się o wypożyczenie.
Podobnie rzecz ma się z Vibrapodami, bo to najtańszy upgrade brzmienia jaki do tej pory było mi sprawdzić i poznać, oczywiście z sensem dobierając typy izolatorów, na szczęście można mieszać różne typy i świetnie dobrać do wagi każdego urządzenia.
-
- Poszukiwacz Audiolub
#401 Okablowanie zasilające (znaczenie)
Nie jestem antykablarzem. Pomiedzy zrodlem a wzmacniaczem mam qed performance. Ale zasilanie to standartowy kabel.DiBatonio pisze: ↑pn 06 sty 2020, 20:40A w głośnikowym jaki prąd płynie, nie chodzi mi o wartości.
-
Autor tematu
#402 Okablowanie zasilające (znaczenie)
Ad 1. Bardzo proszę udostępnić rysunek świadczący o tym, że kable takie czy inne podlegają innym prawom fizyki.Chyba Miro 84 pisze: ↑pn 06 sty 2020, 20:081. Mam przeslac teraz link obrazujacy jak w przedszkolu panie Wojciechu?
2. Wydawalo mi sie ze Pan ogarnia te srodowiska ktore maja wplyw na kable. Np. Kable glosnikowe pracuja w srodowisku wzmacniacz, zwrotnica z glosnikiem. Gdzie takie cos znajduje sie w zasilaniu. Wydawalo mi sie ze jest Pan swiadomy co takie polaczenie razem daje i jaki to ma wplyw chociazby na tzw. DF. W przypadku kabla zasilajacego mamy kabel podtynkowy kiepskiej jakosci tzn. Standartowej pozniej kontakt hehe i kabel super hiper "leczacy" ten podtynkowy a konczy to uzwojenie transformatora. To bylo drugie srodowisko. Prosze teraz napisac jak Pan to widzi bo jestem ciekaw? Inni pewnie tez...! Pozdrawiam
Ad 2. Mam wrażenie, że nie zrozumiałeś pytania. Nie pytałem o wpływ środowiska, którym wg Ciebie jest kabel elektryczny w ścianie, gniazdo, bezpieczniki, kable energetyczne itp., ale o prawa fizyki jakie rządzą kablem jako przewodnikiem energii elektrycznej (w uproszczeniu- prądu elektrycznego).
Żebyś łatwiej mógł pojąć mój punk widzenia to posłużę się takim przykładem- weźmy kabel zasilający Neotech NEP-3003II, który można kupić na metry i zastosujmy go do połączenia wzmacniacza z głośnikami... Czy ten kabel ma określone parametry- rezystancja, pojemność i indukcyjność? Ma oczywiście. Czy będę one takie same jak wtedy gdy zastosujemy Neotecha NEP-3003II do zasilania powiedzmy- odtwarzacza? Będzie miał dokładnie takie same!
Czy zauważy się różnicę w obrazie dźwiękowym systemu? Pewno, że tak, bo tak jak twierdzisz, będzie działał w innym "środowisku", bo inne sygnały elektryczne przebiegną, bo inaczej będą ułożone, bo inne wtyczki zostaną zastosowane itp. Pomijam w rozważaniach to, że kabel zasilający przez swoją konstrukcję nie jest najlepszym przewodnikiem sygnału od wzmacniacza do głośnika, choć jeszcze kilka dekad wstecz kable odcięte od lampek biurkowych służyły za "głośnikówki" tak samo "dobrze" jak do zasilania wzmacniaczy.
Tym samym zaproponuję Ci takie (tańsze ) rozwiązanie jak przedstawione wyżej, skoro nie słyszysz wpływu kabla zasilającego.
P.S. Przedstaw fotograficznie wreszcie Twój system audio.... Sądzę, że to wyjaśni Twoje spojrzenie na problemy audiofilskie
Ostatnio zmieniony pn 06 sty 2020, 21:16 przez wojciechpszoniak, łącznie zmieniany 2 razy.
#403 Okablowanie zasilające (znaczenie)
Wiesz co, gdybym miał jakiś wolny wysłałbym Ci na test, ale nie mam cholera, a to co było się sprzedało.Chyba Miro 84 pisze: ↑pn 06 sty 2020, 20:46Nie jestem antykablarzem. Pomiedzy zrodlem a wzmacniaczem mam qed performance. Ale zasilanie to standartowy kabel.DiBatonio pisze: ↑pn 06 sty 2020, 20:40A w głośnikowym jaki prąd płynie, nie chodzi mi o wartości.
A nie dobra, mam Elecaudio CS 361B na wtykach Yarbo wisi na OLX
Bez kaucji nie wysyłam
#404 Okablowanie zasilające (znaczenie)
wojciechpszoniak pisze: ↑pn 06 sty 2020, 19:35
Powracam do pytania: zechciej Miro wreszcie merytorycznie obronić swoją tezę, że kable zasilające w przeciwieństwie do kabli IC i głośnikowych wpływu na obraz dźwiękowy systemu nie mają
Uprasza się o niezapominanie o fakcie, że kablami głośnikowymi i interkonetkami płynie modulowany sygnał muzyczny, a kablem zasilającym nie. Jest to kwestia kluczowa, dla dalszych rozważań. To, co może być istotne przy przesyle sygnału muzycznego nie musi (i nie jest) istotne w przypadku kabla zasilającego. Nie można tych spraw mieszać, bo dojdzie się do błędnych wniosków.
-
Autor tematu
#405 Okablowanie zasilające (znaczenie)
Masz rację Wachtel'u , ale to, że służą do przesyłania sygnału el. o innym charakterze nie oznacza, że użyty kabel ten sam do obu celów (jako głośnikowy czy zasilający) nagle zmienia swoje parametry... Tylko tyle próbowałem przekazać. Inną kwestią jest to dlaczego niektórzy słyszą wpływ kabla zasilającego na dźwięk systemu audio, a inni nie słyszą choć gdy użyją ten sam kabel jako głośnikowy to nagle słyszą...wachtel80 pisze: ↑pn 06 sty 2020, 21:02Uprasza się o niezapominanie o fakcie, że kablami głośnikowymi i interkonetkami płynie modulowany sygnał muzyczny, a kablem zasilającym nie. Jest to kwestia kluczowa, dla dalszych rozważań. To, co może być istotne przy przesyle sygnału muzycznego nie musi (i nie jest) istotne w przypadku kabla zasilającego. Nie można tych spraw mieszać, bo dojdzie się do błędnych wniosków.
Proszę mi w takim razie odpowiedzieć- dlaczego słyszą wpływ (w tym kolega M84) kabli głośnikowych? Czy w ich przypadku nie potrzebują wyjaśnień natury technicznej?
Pozdrawiam Ciebie, WP