• Administrator
  •  
    Nowe logo na forum audiolub.pl. Ktoś ma pomysł ?????

    Szczegóły tu: Nowe logo

     

Okablowanie systemu audioPodłączenie kolumn czterema kablami - pytanie

Przewody Audioluba- głośnikowe, RCA, XLR, USB, coaxial, toslink oraz inne.
Awatar użytkownika

Metka
Junior Audiolub
Posty: 88
Rejestracja: śr 27 wrz 2017, 17:22
Lokalizacja: Małopolska

#61 Podłączenie kolumn czterema kablami - pytanie

Post autor: Metka » sob 16 cze 2018, 14:37

@Audio Autonomy prawdopodobnie -tak myślę, z budowlanego ustrojstwa, choć może z jakiejś stolarskiej maszyny. Może to też być zacna miedź japońska z minilaba foto. Gdyż z tą branżą przed laty miałem wiele wspólnego. Leży to w tzw. bajzlu. Co jakiś czas się potykam o ten kabel. Ale jak tak myślę, to nie pamiętam skąd ''przywendrował'' ??? :roll: Jak tylko się wykuruję obiecuję Ci że dokonam dogłębnej analizy. Co to za szrot. Zrobię foto i przyślę. Jeszcze niestety kilka tygodni uziemiony jestem.

Awatar użytkownika

Rega
Czeladnik Audiolub
Posty: 288
Rejestracja: śr 13 wrz 2017, 19:51
Lokalizacja: Aarhus(Dania) a czasem Węgorzyno Polska

#62 Podłączenie kolumn czterema kablami - pytanie

Post autor: Rega » sob 16 cze 2018, 14:59

@Metka - po co ten sarkazm? Czyżbyś miał wątpliwości, że przewód z czystej miedzi lepiej się sprawdzi niż aluminiowy? A przewód instalacyjny jest wykonany z miedzi o wysokiej czystości.

Awatar użytkownika

Metka
Junior Audiolub
Posty: 88
Rejestracja: śr 27 wrz 2017, 17:22
Lokalizacja: Małopolska

#63 Podłączenie kolumn czterema kablami - pytanie

Post autor: Metka » sob 16 cze 2018, 21:37

@Rega ano taki "sarkastyczny" typ ze mnie 8-)
Nigdy nie wątpiłem w wyższość miedzi. Doceniam od jakiegoś czasu przewody różne. A zachęcony przez jednego z kolegów chciałbym poeksperymentować. Może zrobić jeszcze nie jeden przewód. A może i IC się by udało.
Pozdrawiam.


Angel

#64 Podłączenie kolumn czterema kablami - pytanie

Post autor: Angel » ndz 17 cze 2018, 02:50

Sarkazm, nie sarkazm. Ja tu niczego takiego nie widzę :D. Raczej temat począwszy od kilku postów wstecz, lekko skręcił w inną stronę. Koledzy piszą pół żartem, pół serio.

Przypomniałem sobie jak mój kolega przyjechał do mnie z częścią swojego sprzętu audio i jakąś dziwną sieciówką.
Porównaliśmy ją wówczas z kilkoma niedrogimi, ale niezłymi i "markowymi" przewodami zasilającymi.
Ten "no name" okazał się być całkiem dobry. A zbudowany solidnie. Kawał grubego przewodu.
Okazało się, że był to przewód zasilający do jakiegoś nie działającego już urządzenia w szpitalu. Widać było, że maszyna potrzebowała dobrego zasilania.
Wynika stąd, że nawet coś, co nie jest projektowane i wykonane w danym celu (choć jednak pobliskim) może spełnić swoją rolę w nowym zastosowaniu. Myślę, że zawsze warto próbować.

Jednak najczęściej dobre przewody głośnikowe, interkonekty czy zasilające, to konstrukcje robione w ściśle określonym celu.
I na ogół nie da się zastosować taniego zamiennika. Jak wszędzie, dobre rzeczy kosztują. Dlaczego? To już zupełnie inna sprawa.

Awatar użytkownika

Rega
Czeladnik Audiolub
Posty: 288
Rejestracja: śr 13 wrz 2017, 19:51
Lokalizacja: Aarhus(Dania) a czasem Węgorzyno Polska

#65 Podłączenie kolumn czterema kablami - pytanie

Post autor: Rega » ndz 17 cze 2018, 09:39

Zgadzam się z tezą, że należy eksperymentować. Czasem można coś ciekawgo ,,wystrugać,,. Ja niedawno otrzymalem kawalek dziwnego przewodu w tekstylnym oplocie. Pytałem kilku osób co to może być za przewód, ale nigdzie nie otrzymałem odpowiedzi. Natomiast po jakimś czasie spotkałem się z czlowiekiem od którego otrzymałem ten przewód. Powiedział on, że pochodzi ze stacji radarowej, a dostał go w czasie kiedy tam pracował i w czasie kiedy była przeprowadzana wymiana okablowania. Okazuje się że jest złocony. Szkoda,że nie ma ekranowania. Na pewno wypróbuję go w roli interkonektu. Gdyby nie to że mam go zbyt mało to możliwe,że służyłby do podłączenia kolumn. Załączam jego zdjęcia.
Załączniki
20180404_090400.jpg
20180404_090428.jpg


Angel

#66 Podłączenie kolumn czterema kablami - pytanie

Post autor: Angel » ndz 17 cze 2018, 14:47

Znam trochę interkonektów bez ekranu.
Nieraz nie jest on niezbędny i można uzyskać ciekawy dźwięk.
Byłe tylko fizycznie ten interkonekt był maksymalnie oddalony od innych przewodów.
Jakby była taka potrzeba, to chyba można dokupić osobno oplot ekranujacy.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość