PC w służbie AudiolubaMQA w Tidal oraz potrzebny do tego sprzęt

Czyli muzyka malowana PeCeTem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mario33lgw
Czeladnik Audiolub
Posty: 203
Rejestracja: wt 21 sie 2018, 23:12
Lokalizacja: Warszawa/Piaseczno

#1 MQA w Tidal oraz potrzebny do tego sprzęt

Post autor: mario33lgw » pn 10 wrz 2018, 20:14

Od jakiegoś czasu przestałem rozwijać "bez pomysłu" swoją bibliotekę dysków CD. Zabrakło mi miejsca w szafie. Swoją kolekcję zredukowałem do najważniejszych dla mnie płyt. Teraz inwestuję tylko w naprawdę dobrze zrealizowane dyski, chętnie czytam o tym jakie dyski naprawdę warto mieć i warto słuchać.

Postanowiłem, że skupię się m.in. na wykorzystaniu technik strumieniowania dźwięku. Zacząłem od Spotify darmowego, przez Premium, teraz cała rodzina z niego korzysta. Potem zacząłem odkrywać Tidal Hifi i... nadeszła pora na testowanie MQA, chyba najwyższa jakość dźwięku w publicznie dostępnych serwisach strumieniujących. Co to jest MQA można sobie poczytać w kilku miejscach, natomiast ja zachęcam do wizyty na dedykowanej stronie http://www.mqa.co.uk. Dźwięk w standardzie MQA można odbierać albo za pomocą komputera albo dedykowanego sprzętu, obsługującego ten standard kodowania.

Na wspomnianej stronie ostatnio szczególnie wertuję sobie zakładkę 'Partners', gdzie można znaleźć informację, który z oferowanych obecnie DAC lub streamerów natywnie obsługuje kodowanie MQA. Chciałbym, żeby mój następny streamer obsługiwał MQA, chociaż to naprawdę na razie sporo kosztuje... Stawiam, że niedługo, wraz ze wzrostem popularności, kodowanie MQA zagości też w nieco tańszych urządzeniach.

Jeżeli ktoś testował już odtwarzanie plików w standardzie MQA i zechciał się podzielić wrażeniami - byłbym niezmiernie zobowiązany.
Stereo: Sansui Alpha AU-607XR + Harbeth Monitor M30.1
Streaming & DAC: Cambridge Audio CXNv2 (mod)
Analog: Technics SL-1410mk2 + Ortofon Stylus 20
KD: Denon AVR-X4400H + Monitor Audio Bronze 5.1


Sanwing

#2 MQA w Tidal oraz potrzebny do tego sprzęt

Post autor: Sanwing » pn 10 wrz 2018, 20:23

Cześć.
Różnic w jakości Master słuchałem narazie tylko na kolumienkach przy komputerze. Szkoda wielka, że Tidal tak wolno wprowadza takie tematy na urządzenia mobilne... Biblioteka Master rozwija się bardzo szybko i warto z niej korzystać. Na chwilę obecną najprostszym i najtańszym rozwiązaniem jest Malina(trzeba poszerzać czy Daphile widzi wersję Master) lub coś tego typu podłączone do TV https://allegro.pl/dell-380-4x2-5ghz-8g ... 44992.html.

Awatar użytkownika

Autor tematu
mario33lgw
Czeladnik Audiolub
Posty: 203
Rejestracja: wt 21 sie 2018, 23:12
Lokalizacja: Warszawa/Piaseczno

#3 MQA w Tidal oraz potrzebny do tego sprzęt

Post autor: mario33lgw » pn 10 wrz 2018, 22:32

Jedna uwaga - kodowanie MQA jest kodowaniem stratnym, nieco gorszej jakości niz np FLAC, ale potrzebuje znacznie mniej przesyłu danych i co za tym idzie jest idealne np. dla urządzeń mobilnych. Na niektórych forach anglojęzycznych trwa zacięta dyskusja, że MQA wyprze pliki bezstratne (mniej użytkowników —> mniejszy popyt —> mniej plików)...
Stereo: Sansui Alpha AU-607XR + Harbeth Monitor M30.1
Streaming & DAC: Cambridge Audio CXNv2 (mod)
Analog: Technics SL-1410mk2 + Ortofon Stylus 20
KD: Denon AVR-X4400H + Monitor Audio Bronze 5.1


Sanwing

#4 MQA w Tidal oraz potrzebny do tego sprzęt

Post autor: Sanwing » pn 10 wrz 2018, 22:53

Sądzę, że na takie dyskusje(odnośnie plików bezstratnych i ich wyparcia) jest za wcześnie, a tak szczerze to sądzę że są kompletnie niepotrzebne. Są miliony jak nie miliardy ludzi słuchająch muzyki. Jedni robią to ze smartphona używając Tidala (pewnie w dużej mierze wersję free lub te które im operator za darmo udostępnił) inni lubią muzykę z gęstych plików puszczanych z PC jeszcze inni odtwarzacze CD, MD, taśmy czy jakże popularne winyle. Dla każdego typu nośnika znajdzie się czas i miejsce w zaciszach domowych ;). A możemy się zdziwić co zyska za kilka lat popularność.


Sanwing

#5 MQA w Tidal oraz potrzebny do tego sprzęt

Post autor: Sanwing » wt 11 wrz 2018, 17:19

Dziś miałem okazję przetestować wersję Master Tidala. Brzmienie faktycznie różni się ale nieznacznie od tych samych płyt w standardowym Hi-Fi Tidal. Niestety nie mam na dysku prawdziwych plików high res prócz takich 44.1 by porównać z wersją najlepsza Tidala. Może w niedługim czasie uda się zdobyć jakieś gęste pliki wtedy będzie można sprawdzić różnice. Co ciekawe DAC Docet Lector Digitube S-192 pokazywał czy to w wersji Hi-Fi czy Master ciągle próbkowania 44.1.
IMG_20180911_105251.jpg

Awatar użytkownika

Autor tematu
mario33lgw
Czeladnik Audiolub
Posty: 203
Rejestracja: wt 21 sie 2018, 23:12
Lokalizacja: Warszawa/Piaseczno

#6 MQA w Tidal oraz potrzebny do tego sprzęt

Post autor: mario33lgw » śr 12 wrz 2018, 15:35

Pod tym adresem można ściągnąć testowe pliki i porównać wersje MQA z innymi metodami kompresji:

http://www.2l.no/hires/index.html

W ogóle fajna strona, żeby porównać ten sam utwór w różnych kompresjach.
Stereo: Sansui Alpha AU-607XR + Harbeth Monitor M30.1
Streaming & DAC: Cambridge Audio CXNv2 (mod)
Analog: Technics SL-1410mk2 + Ortofon Stylus 20
KD: Denon AVR-X4400H + Monitor Audio Bronze 5.1

Awatar użytkownika

Frommert
Poszukiwacz Audiolub
Posty: 124
Rejestracja: wt 28 sie 2018, 10:06
Lokalizacja: Olsztyn

#7 MQA w Tidal oraz potrzebny do tego sprzęt

Post autor: Frommert » śr 12 wrz 2018, 18:51

Sanwing pisze:
wt 11 wrz 2018, 17:19
Co ciekawe DAC Docet Lector Digitube S-192 pokazywał czy to w wersji Hi-Fi czy Master ciągle próbkowania 44.1.
Czy DAC jest z dekoderem MQA? Bo tylko kilka na rynku ma taki dekoder. Jest problem z uzyskaniem licencji MQA. Rozumiem, że w ustawieniach zmieniłeś na Passthrough MQA?
Abrahamsen V2.0 UP, Chario Constellation Delphinus, głośnikowe Qed Genesis Silver Spiral. DAC: Abrahamsen V6. Interkonekt: Albedo Flat Gold XLR. Transport: HiMedia Q10pro android z Tidal HIFI. Zasilanie: Tomanek TAP8, Yarbo SP-8000PW +Viborg Alloy.


Sanwing

#8 MQA w Tidal oraz potrzebny do tego sprzęt

Post autor: Sanwing » śr 12 wrz 2018, 21:13

@Frommert powiem Ci, że nie wiem czy DAC ten ma owy dekoder, nawet nie wiedziałem, że by korzystać z Master trzeba mieć takowy. Trochę to bezsensu jest. Opcje Master mam zaznaczoną.
Pozdrawiam i dzięki za cenna wiedzię.

Awatar użytkownika

Frommert
Poszukiwacz Audiolub
Posty: 124
Rejestracja: wt 28 sie 2018, 10:06
Lokalizacja: Olsztyn

#9 MQA w Tidal oraz potrzebny do tego sprzęt

Post autor: Frommert » śr 12 wrz 2018, 21:43

@Sanwing na innym forum jest bardzo długi opis co i jak jest z tym MQA. Jak będziesz chciał to Ci wrzucę link na pw.
Abrahamsen V2.0 UP, Chario Constellation Delphinus, głośnikowe Qed Genesis Silver Spiral. DAC: Abrahamsen V6. Interkonekt: Albedo Flat Gold XLR. Transport: HiMedia Q10pro android z Tidal HIFI. Zasilanie: Tomanek TAP8, Yarbo SP-8000PW +Viborg Alloy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
mario33lgw
Czeladnik Audiolub
Posty: 203
Rejestracja: wt 21 sie 2018, 23:12
Lokalizacja: Warszawa/Piaseczno

#10 MQA w Tidal oraz potrzebny do tego sprzęt

Post autor: mario33lgw » ndz 24 mar 2019, 23:02

Tak FYI, Masters jest teraz także dostępny przez smartfony, zarówno na Androidzie, jak i na iOS. Dobry przenośny DAC, słuchawki i jest czego posłuchać gdzieś w drodze.
Stereo: Sansui Alpha AU-607XR + Harbeth Monitor M30.1
Streaming & DAC: Cambridge Audio CXNv2 (mod)
Analog: Technics SL-1410mk2 + Ortofon Stylus 20
KD: Denon AVR-X4400H + Monitor Audio Bronze 5.1

Awatar użytkownika

DiBatonio
Początkujący Audiolub
Posty: 45
Rejestracja: sob 13 sty 2018, 17:49

#11 MQA w Tidal oraz potrzebny do tego sprzęt

Post autor: DiBatonio » ndz 24 mar 2019, 23:16

Tidal Hi-fi posiadam prawie od samego początku jak tylko się pojawił, posiadam kilka daczków plus streamer i jakoś nie ścigam tego "króliczka" zwanym MQA.
To ja może troche uprzedzę frommerta i wrzuce link. ;)
http://hd-opinie.pl/13528,audio,zasiac- ... dzimy.html

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość