Komentarze i sugestieForum umiera ?

Zagadnienia dotyczące funkcjonowania forum.

Autor tematu
misiek x
Nowicjusz Audiolub

#1 Forum umiera ?

Post autor: misiek x » pt 03 lut 2023, 22:17

Panowie, chociaż nie jestem tutaj częstym gościem, założyłem konto dość dawno. Nie wiem czy tylko ja mam takie odczucie ,że jest coraz mniej aktywnych uczestników, coraz mniej wpisów. Niektóre tematy poruszane były rok,dwa a nawet jeszcze dalej wstecz. Kiedyś i administracja częściej uczestniczyła w życiu forum, teraz jakby od święta. Być może to tylko moje odczucia i mogę się mylić.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Angel
Administrator

#2 Forum umiera ?

Post autor: Angel » pt 03 lut 2023, 23:59

Cześć. Nikt tu niemal nie pisze a każdy kto wchodzi chciałby tylko czytać. Ale skąd ma być coś do czytania jak się nie pisze?
To tak jakby założyć gospodarstwo i wszyscy by chcieli tylko korzystać, jeść a nikt nie lubiłby pracować, wytwarzać pożywienie. Ew. liczyć, że trzy czy 5 osób zapewni nam to wszystko.
Co z naszymi kolegami, założycielami i administratorami zarazem? Ano zarobieni, brak czasu, różne sprawy na głowie, to i brak chęci, czy nawet sił do pisania. Co ja o tym wszystkim myślę, pisałem niedawno tu:
viewtopic.php?f=42&t=511&p=19284#p19284
Forum charczy, rzęzi, ciężko oddycha. Ale naprawdę nie mam chęci (choć czas by się znalazł, może nawet kosztem obowiązków) by pisać. No bo dla kogo? Po co?
Takie miejsce jak to, czyli forum, to dyskusja, różne tematy, pytania, wątpliwości, dzielenie się przemyśleniami. To aktywne uczestnictwo jakiejś grupy osób. Choćby niewielkiej, ale w miarę regularnie coś piszącej. Monologi mnie nie interesują. Mam ciekawsze rozmowy z Kolegami poza forum. Bardziej twórcze, żywe, dowcipne, dramatyczne itp.
Jak pisałem jestem tu do września. Co zrobią dwaj Koledzy administratorzy, nie mam pojęcia. Gdzieś tam w głębi serca chciałbym, by to forum znów ruszyło, by ludzie byli aktywni. Ale realnie sądzę, że nic z tego nie będzie. Jeśli ktoś wejdzie tu raz na kilka miesięcy i napisze post, czy dwa, to naprawdę o wiele za mało, by takie miejsce żyło. Co tu więcej pisać.
Podkreślam, że powyższa wypowiedź, to tylko moje zdanie, moje obserwacje i odczucia. Może ktoś sądzi inaczej, ma inne zdanie na ten temat, czy wizję.
Słuchajcie radiowej Dwójki. Analogowo póki można.

Autor tematu
misiek x
Nowicjusz Audiolub

#3 Forum umiera ?

Post autor: misiek x » sob 04 lut 2023, 12:24

Angel, dziękuję za odpowiedź. Zgadzam się z Tobą i sam biję się w piersi, masz rację i Twoje uwagi tyczą się również mnie. Szkoda że tak się dzieje, szkoda również że jesteś tylko do września, nie pytam dlaczego. Ja ze swojej strony, napiszę tylko ,że Forum Audio dobrych 7-8 lat temu, bardzo mi pomogłeś. Twoje rady były bezcenne. Teraz doświadczenie trochę większe, przesłuchanych dziesiątki kolumn,wzmacniaczy itp. a moje pytanie o Dynaudio Evoke i Audium Comp takie ( przyznaję) trochę z lenistwa.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

Autor tematu
misiek x
Nowicjusz Audiolub

#4 Forum umiera ?

Post autor: misiek x » sob 04 lut 2023, 12:26

ps nie wracasz na FA ?

Awatar użytkownika

Angel
Administrator

#5 Forum umiera ?

Post autor: Angel » sob 04 lut 2023, 16:03

Bardzo Ci dziękuję za miłą opinię. Cieszę się, że mogłem pomóc. Fajnie, że to doceniasz, bo spotkałem się kilka razy z taką sytuacją, że jak byłem potrzebny, to byłem kumplem a jak ktoś poczuł, że już wszystko wie na temat audio, to niejednokrotnie zostałem zmieszany z błotem, że ośmieliłem się mieć inne zdanie.
Kolumny Audium Comp 3 miałem u siebie jakiś czas, o czym zresztą pisałem na forum. Bardzo fajne monitory, do słuchania muzyki, nie do wyszukiwania bzyczenia komara za oknem. Dla dojrzałego słuchacza raczej. Dynaudio Evoke nie słuchałem, to nie pomogę.
Oczywiście wiesz, że by coś wybrać należy to umieścić w konkretnym środowisku, znać gust słuchającego. Czyli trzeba by stworzyć konkretny temat, gdzie by było wszystko dokładnie opisane. Bo tak, to mnie się mogą bardziej podobać Audium w moim zestawie a Tobie Dynaudio w Twoim.

Na forum A. nie wrócę, nie po to stamtąd odchodziłem. A mogło to być świetne forum, bardzo merytoryczne i kulturalne. Co się teraz z niego zrobiło sam widzisz, ale pani administrator woli poklepywać trolli po ramieniu a nas karciła jak im zwracaliśmy uwagę na niewłaściwe zachowanie. Szkoda gadać.
Dokąd wracać, do czego wracać? Ludzie którzy się od nas uczyli podstaw zaraz po naszym odejściu stali się wybitnymi znawcami tematyki audio. Nagle.
Z nimi miałbym tam dyskutować, a raczej odpierać durne ataki? Jest tam może kilka rzeczowych osób, na palcach jednej ręki policzę i jeszcze miejsca zostanie. Ale i tak nie są decyzyjni, bo decyduje administratorka. Rozległy temat, tak Ci tylko nakreśliłem z grubsza sytuację.
Dlaczego do września? To proste. Nasze forum jest prywatne i my opłacamy serwery, domenę itp. Z własnych kieszeni. Nie są to może zawrotne sumy, ale można sobie kupić za to kilka naprawdę fajnych płyt. Może Koledzy stwierdzą, że warto utrzymywać to forum, opłacą wszystko i to miejsce będzie istniało, ale na pewno już beze mnie.
Chyba, że do tego czasu pojawi się z 6 - 8 osób regularnie piszących. Oczywiście jak wielokrotnie zaznaczałem nie muszą to być ludzie obeznani w tematyce audio, ale dyskutujący, piszący. Można się też udzielać w wielu poza sprzętowych wątkach. Przede wszystkim w muzycznych. Ale przecież da się tu jak widać napisać o fotografii, zwierzętach, czy pokazać swoją twórczość. Od tego jest "PUB czyli forumowe pogawędki". Istnieje też w Oddziale Zamkniętym wątek Gadaj zdrów. Taki forumowy niby czat, tu już naprawdę można dosłownie o wszystkim. Trzeba czegoś więcej?

Autor tematu
misiek x
Nowicjusz Audiolub

#6 Forum umiera ?

Post autor: misiek x » pn 06 lut 2023, 08:33

Angel, nasz świętą rację. Od naszych postów tutaj, minął weekend a nikt nic nie napisał, chociaż czytających trochę było . Kupiłem w ciemno Audium Comp 3.2 passive ( nie wiem czym różnią się od A.C.3) chyba nowsza wersja. Jak do mnie dotrą i trochę posłucham, podzielę się wrażeniami. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Angel
Administrator

#7 Forum umiera ?

Post autor: Angel » pn 06 lut 2023, 16:48

Bardzo chętnie poczytam. Co do nowszych wersji, to sam się pewnie orientujesz, że różnie bywa. Często pierwsze są najlepsze a później te ulepszane grają już gorzej, :lol:

Autor tematu
misiek x
Nowicjusz Audiolub

#8 Forum umiera ?

Post autor: misiek x » pn 06 lut 2023, 18:25

Zdaję sobie z tego sprawę ,ale prawdę mówiąc, i starszą i nowszą wersję znam tylko z opisów na różnych forach. Powiem ci że przez ostatnie 5 lat miałem Wilson Benesch arc jako podstawę a monitorów przez ten czas przewinęło się u mnie z 20 par albo lepiej. Po prostu kupuję z chęci poznania i ciekawości jak grają.wszystkie używane .Tylko moje pierwsze i jak dotąd ostatnie kolumny były zakupione nowe . Z tych używanych które się u mnie przewinęły,raczej nigdy nie sprzedawałem że stratą. Raz sprzedałem ciut taniej, drugim razem ciut drożej, nigdy z myślą o zarobku . Kupowałem dla poznania i dobrej zabawy. Teraz jeżeli mnie nie zaciekawią ,odsprzedam ,nie ma problemu. Zabawa musi trwać,a doświadczenie odsłuchu w swoim pomieszczeniu,bezcenne .

Bonhart
Początkujący Audiolub

#9 Forum umiera ?

Post autor: Bonhart » pn 06 lut 2023, 19:16

Misiek, a tak zapytam czy Ty masz Sansui 907 do których te Audiumy chcesz podpiąć?

Autor tematu
misiek x
Nowicjusz Audiolub

#10 Forum umiera ?

Post autor: misiek x » pn 06 lut 2023, 19:17

Dokładnie .

Bonhart
Początkujący Audiolub

#11 Forum umiera ?

Post autor: Bonhart » pn 06 lut 2023, 19:20

Heheheh jaki ten świat mały. Ostatnio mnie ktoś pytał właśnie o Audiumy czy dobrze grały ktoś kogo znamy wspólnie na to wychodzi ;). Te AC to aktywne mają zasilany niskotonowiec aktywnie klasą D. Poza tym się nie różnią.
Sądzę że Audium Ci przypasują, jeśli nie to na bank będą miłym przystankiem na drodze do celu ;).

Autor tematu
misiek x
Nowicjusz Audiolub

#12 Forum umiera ?

Post autor: misiek x » pn 06 lut 2023, 19:23

Nawet się domyślam kto to taki, ten nasz wspólny znajomy hehe. Mam nadzieję że się nie rozczaruję i trochę ich posłucham.....a jak nie, chętny zawsze się znajdzie .

Bonhart
Początkujący Audiolub

#13 Forum umiera ?

Post autor: Bonhart » pn 06 lut 2023, 19:35

A w jakiej cenie udało Ci się dostać?
Co do Dynaudio sądzę, że Audium będą lepsze jeśli brać pod uwagę jakość całościowo porównując do niższych modeli. Angel oczywiście ma rację, że najlepiej posłuchać. Ja mniej ostrożnie mogę doradzić co według mnie jest lepsze i w sumie pod mój gust. I tu Audium jako monitory dla mnie to jedna z najlepszych opcji do 3000 zł.

Autor tematu
misiek x
Nowicjusz Audiolub

#14 Forum umiera ?

Post autor: misiek x » pn 06 lut 2023, 19:44

Wysłałem na priv, na forum tak głupio o cenach

Autor tematu
misiek x
Nowicjusz Audiolub

#15 Forum umiera ?

Post autor: misiek x » czw 09 lut 2023, 08:44

Bonhart pisze:
pn 06 lut 2023, 19:20
Heheheh jaki ten świat mały. Ostatnio mnie ktoś pytał właśnie o Audiumy czy dobrze grały ktoś kogo znamy wspólnie na to wychodzi ;). Te AC to aktywne mają zasilany niskotonowiec aktywnie klasą D. Poza tym się nie różnią.
Sądzę że Audium Ci przypasują, jeśli nie to na bank będą miłym przystankiem na drodze do celu ;).
AC 3.2 passive nie mają niskotonowego aktywnego. Takie kupiłem .

ODPOWIEDZ