Kluby sprzętoweSansui

Czyli bractwa – kluby zrzeszające miłośników określonej marki sprzętu.
Awatar użytkownika

Audio Autonomy
Analogowa Branża
Kontakt:

#76 Sansui

Post autor: Audio Autonomy » ndz 31 maja 2020, 18:55

@mario33lgw nie jestem specem i ogromnym znawcą tych piecyków, ale takie podstawowe tematy ogarniam :)
Generalnie delikatnie też odchodzę od serwisu tranzystorów i skupiam się na lampach i gramofonach, ale jak coś będziesz potrzebował, to dawaj znać ;)
Pomagamy usłyszeć więcej
facebook.com/AudioAutonomy
audioautonomy.com
Analogowo: produkcja i serwis wzmacniaczy lampowych - renowacja gramofonów - okablowanie

grzewa
Nowicjusz Audiolub

#77 Sansui Ampli a Wzmacniacz

Post autor: grzewa » czw 22 paź 2020, 14:56

Dzień Dobry , jestem nowym użytkownikiem i pytanie jakie zadam pewnie rozbawi większość z Was ale zadam ... Jestem szczęśliwym posiadaczem Amplitunera Sansui G 7000 . Gra z głośnikami Chario , gramofonem JVC QL Y 5F . Pytanie banalne , czy opłaca się zamienić ten amplituner na wzmacniacz Sansuia z serii np , AU 777 czy AU X 1 ? Czy ta różnica w dźwięku bęzie , będzie słabo słyszalna czy ewidentna dla każdego kto ma uszy ?

Awatar użytkownika

Miles
Administrator

#78 Sansui

Post autor: Miles » pt 23 paź 2020, 12:36

@grzewa , przede wszystkim nie ma powodu, aby Twoje pytanie kogokolwiek tu rozbawiło. Normalna sprawa, że zastanawiasz się czy zmiana wzmacniacza da Ci poprawę, zmianę.
Twój amplituner Sansui G7000 to kawał pięknego kloca. Gdybym takiego miał, to na pewno nie chciał bym się jego pozbywać. Jeżeli jest w dobrym stanie, to jego wartość kolekcjonerska będzie już tylko rosła. To jak z Toyotami Land Cruiser z lat 70. czy 80. No kurza twarz nie tanieją. Bo dziś już takich nie robią :mrgreen:
Nie wiem jakimi kryteriami kierowałeś się typując wzmacniacze o które pytasz, ale AU-777 i AU-X1 to zupełnie inne klocki. AU-777 to pięćdziesięcioletni zabytek. Raczej coś dla kolekcjonera do gablotki, a nie do budowania na nim solidnego stereo. Moc tego wzmacniacza jest dość niewielka, jakieś 25W na kanał. To nie jest sprzęt do napędzania współczesnych kolumn. Więc ja osobiście bym tu poprawy w stosunku do G7000 nie oczekiwał. Uważam, że to byłby krok w tył. I to dość znaczny. Natomiast AU-X1 to już była na przełomie lat 70. i 80. topowa integra Sansui. Kawał pięknej maszyny. Już samo patrzenie na ten klocek sprawia mi przyjemność, zwłaszcza zdjęcia rozbierane :D :
Sansui AU-X1.jpg
Jednak zakup takiego sprzętu to nie jest prosta sprawa. Po pierwsze, ceny na tego typu zabawki są na ogół horrendalnie przesadzone. Jak kogoś stać, to OK, ale każdy sam musi sobie zadać pytanie, ile warto za taki sprzęt zapłacić. Druga sprawa, to stan techniczny. Jak się natniesz na grzebany złom, to zamiast radości będziesz miał wyłącznie problemy. Dlatego warto dokładnie sprawdzić taki wzmacniacz przed zakupem. Sęk w tym, że też nie jest to takie łatwe. Wreszcie po trzecie, z tego co pamiętam to czytałem, że w AU-X1 występowały jakieś problemy natury termicznej. Zostało to ponoć poprawione w następcy tego modelu, tj. AU-X11. Więc jak już, to chyba lepiej zainteresować się tą ciut nowszą wersją.
"Zero polityki. Zero reklam. Za to starannie wyselekcjonowana muzyka i towarzyszące jej mądre słowo." :

https://patronite.pl/rockserwisfm

grzewa
Nowicjusz Audiolub

#79 Sansui

Post autor: grzewa » pt 23 paź 2020, 12:52

Dziękuje za odpowiedź ,ale czy generalnie jakość G7000 jest na tyle dobra , że nie ma co się zastanawiać nad zamiana go na jakiś wzmacniacz ? CZy jednak są modele , które tę jakośc zdecydowanie przebiją ? Zakładam , ze cały czas poruszamy się w ramach tej samej marki .

Awatar użytkownika

Miles
Administrator

#80 Sansui

Post autor: Miles » pt 23 paź 2020, 15:10

@grzewa , oczywiście Twój rodzynek to wciąż "tylko" amplituner, dość wiekowy. Więc jeżeli interesuje Cię poprawa jakości dźwięku, to rozejrzyj się za wzmacniaczami Sansui z lat 90., z topowej serii Alpha. Oczywiście nie można polecić konkretnego modelu, nie znając budżetu, upodobań, itp., itd., etc. Najwyższe modele to Sansui Alpha 907. Niższe serie, lecz wciąż bardzo dobre to Sansui Alpha 707 oraz 607. Mówimy tu o wzmacniaczach zasilanych napięciem 100V.

P.S. Wrzucił byś jakieś foty swojego cacka ;)
"Zero polityki. Zero reklam. Za to starannie wyselekcjonowana muzyka i towarzyszące jej mądre słowo." :

grzewa
Nowicjusz Audiolub

#81 Sansui

Post autor: grzewa » pt 23 paź 2020, 17:54

Próbuję się rozeznać w tych seriach alpha . Jest 607 ,707 i 907 ale mają jeszcze rozwinięcia MR , DR , XR ? Jakie są między nimi różnice bo ten 607 jest do kupienia za 2900 ale te wyższe już około 7000.

Awatar użytkownika

Miles
Administrator

#82 Sansui

Post autor: Miles » sob 24 paź 2020, 11:17

grzewa pisze:
pt 23 paź 2020, 17:54
Jakie są między nimi różnice bo ten 607 jest do kupienia za 2900 ale te wyższe już około 7000.
No wiesz, porównaj sobie Audi A4, A6 i A8. Będą cechy wspólne, ale będą też różnice i przewagi wyższych serii. Jak dobra nie byłaby aczwórka, to jednak aósemka jest lepszym autem. No chyba, że ocenia się auto przez pryzmat jak najmniejszego zużycia paliwa. Wtedy trza brać A4 :mrgreen: .

Tajitsu
Nowicjusz Audiolub

#83 Sansui

Post autor: Tajitsu » czw 14 paź 2021, 10:39

Cisza w klubie , Koledzy zasłuchani ?

U mnie a907Xr gra z Sf Cremona . Szczerze pisząc dotąd najlepsze granie jakie u mnie pokazał Sansui. Z Cremonami chce się słuchać i słuchać 😉 do wymiany mam przewody głośnikowe , myślałem nad Siltech w cenie powiedzmy 2,5k pln za używki...

Pozdrawiam ,

Awatar użytkownika

Miles
Administrator

#84 Sansui

Post autor: Miles » czw 14 paź 2021, 16:21

Budżet 2,5 tysiąca za używane głośnikowce single-wire to już kwota, w której można coś ciekawego kupić. Choć nie jest tak, że przy tej klasie wzmacniacza i kolumn za 2,5k będziesz przebierał w ofertach jak maharadża :mrgreen: . Trudno polecić coś konkretnego na biegu, gdy kompletnie nie zna się brzmienia Twojego systemu, ani też Twoich preferencji brzmieniowych. Pewnie kilka prób będzie potrzebnych, zanim się wstrzelisz. U mnie przy Sansui Au-alpha 907 MR bywało różnie. Zasadniczo ćwiczyłem trzy pary kolumn: Vandersteen 2CE, Sonus Faber Concerto Grand Piano, Dynaudio Contour S3.4.. Dwa pierwsze zestawy są bi-wiringowe, przy czym Vandersteeny obligatoryjnie. Przewinęło się kilka kompletów przewodów, wszystkie prócz tego, który został jako docelowy z V2CE, oscylowały w okolicach lub poniżej budżetu o którym wspominasz, @Tajitsu . Były rzadko spotykane Van den Hul The Inspiration Hybrid (bi-wire), dobrze pokazały się z Sonusami, nieźle z Vandersteenami. Z Dynaudio po mękach idealnie wstrzeliły się Albedo Monolith (1. wersja), z Vandersteenami najbardziej zadowolony jednak byłem z Harmonic Technology Pro 9 bi-wire (miedź monokrystaliczna), trudne u nas do dostania, na pewno mało znane, a w związku z tym niedoceniane. Dopiero przewody które mam obecnie wyrzuciły je z systemu, ale to już opowieść na zupełnie inną okazję i... budżet :mrgreen: Mowa o Straight Wire Crescendo II bi-wire. Oczywiście były jeszcze inne, np. Qed, Wireworld itp. Tak więc przed Tobą dużo zabawy. Jak napiszesz co nieco o dźwięku jaki obecnie masz, tzn. swoimi słowami - jak go odbierasz, i co chciałbyś skorygować, to koledzy o większym doświadczeniu ode mnie na pewno podrzucą kilka konkretnych typów do przetestowania ;) .

Tajitsu
Nowicjusz Audiolub

#85 Sansui

Post autor: Tajitsu » ndz 29 sty 2023, 15:37

Cisza wszędzie, co to będzie?
Cremon już nie ma, została a907Xr.
Plan się zmodyfikował i szukam jakiś monitorów na porządnych przetwornikach. Najlepiej OZ i słuszną waga +10kg 😀

Bonhart
Początkujący Audiolub

#86 Sansui

Post autor: Bonhart » pn 06 lut 2023, 19:59

A jaka powierzchnia, jakie gusta i jaka kwota? :)

ODPOWIEDZ