DIYStreamer oparty o RPi - czyli z czym się malinę je

Czyli zrób to sam. Dyskusje na temat własnych konstrukcji oraz modyfikacji, napraw sprzętu.

Autor tematu
Jackobtone
Poszukiwacz Audiolub
Posty: 195
Rejestracja: sob 08 gru 2018, 16:24
Lokalizacja: Łódź

#151 Streamer oparty o RPi - czyli z czym się malinę je

Post autor: Jackobtone » pt 03 lip 2020, 11:21

O audiofilskim switchu słyszę pierwszy raz, ale chyba postawiłbym go na samym końcu listy "things to check out" :D

Awatar użytkownika

DiBatonio
Specjalista Audiolub
Posty: 474
Rejestracja: sob 13 sty 2018, 17:49
Kontakt:

#152 Streamer oparty o RPi - czyli z czym się malinę je

Post autor: DiBatonio » pt 03 lip 2020, 12:00

Podobno już zastosowanie samego zasilacza liniowego zamiast impulsowego wtyczkowego w routerze, czy modemie daje słyszalne efekty.
Napisałem podobno, bo nie mam liniowegozasilacza, ale rozmawiałem z Tomankiem i Project Nostromo, ten pierwszy nie widzi uzasadnienia.
Chyba, że zasilacz impulsowy routera jest wpięty w listwę razem ze sprzętem i zakłóca.
A tutaj jeszcze Silent Angel się pojawił, można dostać jobla.


Autor tematu
Jackobtone
Poszukiwacz Audiolub
Posty: 195
Rejestracja: sob 08 gru 2018, 16:24
Lokalizacja: Łódź

#153 Streamer oparty o RPi - czyli z czym się malinę je

Post autor: Jackobtone » pt 03 lip 2020, 12:28

Myślę, że właśnie chodzi o tę sytuację, gdy zasilacz impulsowy routera jest wpięty w jedną listwę z systemem audio. Wtedy jak najbardziej ma prawo siać zakłócenia i negatywnie wpływać na brzmienie, a dokładniej dodawać niechciane artefakty w kolumnach w postaci brzęczenia itp. itd., albo wzmagać brumienie transformatora we wzmacniaczu. To w dużej mierze powód, dla którego zmieniłem zasilanie w streamerze z impulsowej ładowarki na zasilacz liniowy. To tak jak z tą klimatyzacją u mnie o której Ci pisałem @DiBatonio, wyłączona - jest spokój, włączona - pisk w kolumnach.

Awatar użytkownika

DiBatonio
Specjalista Audiolub
Posty: 474
Rejestracja: sob 13 sty 2018, 17:49
Kontakt:

#154 Streamer oparty o RPi - czyli z czym się malinę je

Post autor: DiBatonio » pt 03 lip 2020, 13:14

Działaj tak jak pisałem, a nuż pomoże.
A jak nie, to koszt tej zabawy z kondensatorem przeciwzakłóceniowym, praktycznie w cenie pączka.
Żadna strata.
😂


chicony22
Nowicjusz Audiolub
Posty: 2
Rejestracja: czw 30 lip 2020, 11:54

#155 Streamer oparty o RPi - czyli z czym się malinę je

Post autor: chicony22 » pt 31 lip 2020, 11:39

Witam wszystkich. Piszę z prośbą o podzielenie się waszymi spostrzeżeniami co do konfiguracji systemów volumio oraz moode aby jak najlepiej wykorzystać streamer. Osobiście dopiero co nabyłem do przetestowania malinę z 2gb pamięci ram z nakładką Audiophonics DAC I-Sabre ES9038Q2M, standardowe zasilanie do maliny i w tej chwili testuję system volumio. Problem który dostrzegłem to brak MQA – wykorzystuję Tidal HIFI.

Poniżej zamieszczam zdjęcia mojej-standardowej konfiguracji.

Z góry dzięki i pozdrawiam.
Załączniki
4.jpg
1.jpg


Autor tematu
Jackobtone
Poszukiwacz Audiolub
Posty: 195
Rejestracja: sob 08 gru 2018, 16:24
Lokalizacja: Łódź

#156 Streamer oparty o RPi - czyli z czym się malinę je

Post autor: Jackobtone » sob 01 sie 2020, 13:42

Postaram się wieczorem podpowiedzieć to i owo, jednak póki co leżę na plaży :)
A jak oceniasz sam DAC? Przypadł Ci do gustu Audiophonics? Miałeś okazję testować jakiś inny wcześniej?


chicony22
Nowicjusz Audiolub
Posty: 2
Rejestracja: czw 30 lip 2020, 11:54

#157 Streamer oparty o RPi - czyli z czym się malinę je

Post autor: chicony22 » sob 01 sie 2020, 19:43

Wcześniej testowałem Allo Boss i różnica na korzyść Audiophonics jest zauważalna. Nowa nakładka grała u mnie dopiero kilka godzin, ale wydaje się być satysfakcjonująca. W każdym razie czeka ją porównanie z auralic'iem aries mini, który już miałem przyjemność testować z Yamahą wxc50, bluesoundem node 2i oraz mało znanym u nas russoundem mbx pre. Auralic i russound zdecydowanie bardziej przypadły mi do gustu z minimalnym wskazaniem na auralica. W przyszły weekend mam nadzieję wypożyczyć sprzęt i podjąć decyzję. Myślalem też o wypożyczeniu zewnętrznego DACA i podpięciu go pod mailinę, ale szczerze mówiąc nie znam tematu i nie wiem czy idzie to zrobić w sensowny sposób.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość