DIYStreamer oparty o RPi - czyli z czym się malinę je

Czyli zrób to sam. Dyskusje na temat własnych konstrukcji oraz modyfikacji, napraw sprzętu.

Autor tematu
Jackobtone
Specjalista Audiolub

#571 Streamer oparty o RPi - czyli z czym się malinę je

Post autor: Jackobtone » ndz 02 kwie 2023, 16:46

honolulu pisze:
sob 01 kwie 2023, 20:51
Na ile wyceniasz tą gorszą i używaną kartę? :D
Cześć! Obecnie wisi na OLX za 1350zł, choć dla forumowicza oczywiście należy się rabat. :) Jeśli jesteś zainteresowany zapraszam na priv :)

Autor tematu
Jackobtone
Specjalista Audiolub

#572 Streamer oparty o RPi - czyli z czym się malinę je

Post autor: Jackobtone » pn 03 kwie 2023, 08:32

Taka ciekawostka :)

Zauważyłem, że kupiona przeze mnie karta JCat USB XE mocno się grzeje, na tyle mocno że niektóre podzespoły parzą palce. Grzanie to pojawia się wyłącznie gdy aktywowany jest filr USB, to znaczy podpięte jest dodatkowe, zewnętrzne zasilanie czy to przez Molex, czy też przez gniazdo Jack.

Poprzedni właściciel nie zaobserwował tego u siebie, ale może po prostu osadził XE w obudowie i nie macał płytki tak namiętnie jak ja, przez co nawet nie zauważył że jest jakiś problem. :)

Diagnostyka:
Zrobiłem na własną rękę "research". Ustaliłem źródło grzania, jest nim power distribution switch AP2191 oznaczony na płytce jako U4 (przy gnieździe USB1). Rykoszetem przez to dostawały inne podzespoły na płytce, w tym oscylator kosztujący 1000zł. Jego uszkodzenie byłoby równoznaczne z wyrzuceniem płytki do kosza, bo inwestycja w naprawę mijałaby się z celem.

Znalazłem datasheet tegoż AP2191 z "pinoutem", dokonałem pomiarów i ustaliłem, że napięcia na kilku pinach U4 są wyraźnie inne od tych na podobnym jemu AP2191 (oznaczonym na płytce jako U6) przy gnieździe USB2. Jednocześnie mając na uwadze informacje zawarte w datasheet U4 działa prawidłowo, to znaczy prawidłowo zareagował na zbyt wysokie napięcie na jednym ze swoich pinów, dokładniej na pinie 4 = EN.
______________U4____/____U6
pin 1 - GND____0V____/___0V
pin 2 - IN______4,98V__/__4,98V
pin 3 - IN________as above___
pin 4 - EN______4,46V__/__3,29V = Enable input, active high
pin 5 - FLG_____4,06V__/__3,29V = Over-current and over-temperature fault report / Open-drain flag is active low when triggered
pin 6 - OUT____4,57V__/__4,96V
pin 7 - OUT______as above___
pin 8 - NC_______as above___

Cytując informację w datasheet: "In the second condition, an output short or an overload occurs while the device is enabled. At the instance the overload occurs, higher current may flow for a very short period of time before the current limit function can react. After the current limit function has tripped (reached the over-current trip threshold), the device switches into current limiting mode and the current is clamped at ILIMIT."

Prześledziłem ścieżki od AP2191 do kontrolera USB ASM3142, cudem znalazłem datasheet ASM3142 (niby informacje tajne, ale internet to internet :) ) i po zmierzeniu okazuje się, że na pinie 26 podającym prąd do U4 AP2191 napięcie jest wyższe niż na pinie 27 jemu sąsiadującym i pełniącym tę samą funkcję dla U6. Oczywiście napięcia te powinny być jednakowe. Sprawdziłem jeszcze pin wejściowy do ASM3142 odpowiadający za zasilenie tychże dwóch wyżej opisanych pinów i tam napięcie jest zgodne z datasheet.

Pomiary na ASM3142, kolory poniżej odpowiadają kolorom na załączonym obrazku.
pin „blue” = U4 FLG = 3,29V (OCI_B)
pin „orange” = U6 FLG = 3,99V (OCI_A)
pin „green” = U6 EN = 3,29V (PRON B) = pin 27
pin „red” = U4 EN = 4,46V (PRON A) = pin 26
pin „yellow” = 3,30V (VCCH)
pin 24 = VCCHSUS = 3,30V

Rozpoznanie:
Wychodzi więc na to, że uszkodzony jest kontroler USB ASM3142, który na jednym pinie podaje napięcie wyższe o 1,17V niż powinien.
Co to jest 1,17V ktoś zapyta, a jednak w przypadku układów scalonych robi naprawdę dużą różnicę. :) Co prawda AP2191 nie osiągnął wartości krytycznej 140 stopni Celsjusza i nie wyłączył się (zgodnie z datasheet), ale mimo to tak być nie powinno/nie może.

Zgłosiłem się do supportu JCat, a także napisałem na ich forum. Wkrótce mam otrzymać informację o tym jak potoczą się dalsze losy karty. Na szczęście chip ASM3142 do drogich nie należy. Jeśli zgodzą się go wymienić to zapewne skorzystam z ich pomocy. Jeśli nie, to udam się do zaufanego serwisu PC, mają odpowiedni sprzęt i na pewno sobie z tym poradzą.

W gruncie rzeczy uszkodzenie ASM3142 mogło mieć miejsce jeszcze na etapie produkcyji chipa. Zapewne producent testuje produkowane przez siebie chipy, ale wada mogła ujawnić się dopiero po jakimś czasie. Rzecz jasna nie można wykluczyć błędu ludzkiego. Do tego sam nie jestem w stanie dojść.

W oczekiwaniu na więcej informacji z supportu JCat gram na XE z wypiętym zewnętrznym zasilaniem.

Wrzucam ten post, ponieważ nie jestem elektrykiem/technikiem elektronikiem, jestem dentystą i jestem z siebie dumny, że udało mi się dojść do tego wszystkiego co opisałem wyżej. :D Ot taka historia. :)
Załączniki
JCat ASM3142.png

Autor tematu
Jackobtone
Specjalista Audiolub

#573 Streamer oparty o RPi - czyli z czym się malinę je

Post autor: Jackobtone » wt 04 kwie 2023, 09:49

Update sytuacji: JCat nie naprawi mi karty. Nie dlatego, że nie spełniam jakichś warunków, a dlatego że się tym nie zajmują (co ciekawe :) ). Uszkodzone karty od razu wymieniają na nowe o ile obejmuje je gwarancja. Ustaliłem już plan działania z zaufanym serwisem PC w Łodzi. Gdy tylko kontroler ASM3142 (który zmuszony byłem sam zamówić) do mnie dotrze - działamy z naprawą.

honolulu
Nowicjusz Audiolub

#574 Streamer oparty o RPi - czyli z czym się malinę je

Post autor: honolulu » czw 06 kwie 2023, 20:20

Jackobtone pisze:
wt 04 kwie 2023, 09:49
Update sytuacji: JCat nie naprawi mi karty. Nie dlatego, że nie spełniam jakichś warunków, a dlatego że się tym nie zajmują (co ciekawe ). Uszkodzone karty od razu wymieniają na nowe o ile obejmuje je gwarancja. Ustaliłem już plan działania z zaufanym serwisem PC w Łodzi. Gdy tylko kontroler ASM3142 (który zmuszony byłem sam zamówić) do mnie dotrze - działamy z naprawą.
Może lepiej z tym tematem zwrócić sie do Muzga, on zawodowo upgraduje podobne karty, dac-i o swoje zegary itp, tworzy własne komponenty do audio, wiec

Autor tematu
Jackobtone
Specjalista Audiolub

#575 Streamer oparty o RPi - czyli z czym się malinę je

Post autor: Jackobtone » czw 06 kwie 2023, 23:39

W sumie nie wpadłem na to, a to bardzo dobry pomysł.
Przedzwonię jutro, może uda się coś ustalić. Dzięki :)

Hi-Res
Nowicjusz Audiolub

#576 Streamer oparty o RPi - czyli z czym się malinę je

Post autor: Hi-Res » pt 05 maja 2023, 01:52

dla tych, którzy chcieliby używać Qobuz na swoich urządzeniach, znalazłem tę stronę https://qobuzstudio.sellix.io
mam konto od nieco ponad roku i działa doskonale na moich urządzeniach

ODPOWIEDZ