DIY ⇒ Streamer oparty o RPi - czyli z czym się malinę je
#526 Streamer oparty o RPi - czyli z czym się malinę je
Mi osobiście podoba się granie tej karty. Obecnie jestem na etapie wymiany kolumn. Do tej pory były Magnat Shadow 209 i poszukuje nowych do azura 851a.
#527 Streamer oparty o RPi - czyli z czym się malinę je
Malinka nie jest zła rzecz. Przyznam jednak że dwa razy do tematu podchodziłem i za każdym razem wracałem do laptopa
. U mnie pojawiały się wieczne problemy ze stabilnością. Jakość dźwięku z Daphile fajna, ale nie na moje nerwy. Laptop z JRiver gra równo dobrze. Malinka i owszem ale w deserze 

-
Autor tematu - Czeladnik Audiolub
#528 Streamer oparty o RPi - czyli z czym się malinę je
Systemy na malinkę w coraz to nowszych odsłonach działają coraz stabilniej, a także wprowadzają coraz to nowszą funkcjonalność - tu choćby możliwość stworzenia systemu multiroom. Raz poprawnie skonfigurowany system gwarantuje długie działanie streamera/transportu bez zająknięcia i można o malince zapomnieć.
Nie pamiętam, kiedy ostatnio miałem z moim transportem jakiekolwiek problemy. Malinka daje duże możliwości do zabawy w DIY, a także idące za tym możliwości zabawy dźwiękiem. No i poniekąd wygoda - nie trzeba podpinać laptopa, bo działa szeroko rozumiany streaming: Spotify, Tidal, (+ wielu innych serwisów streamingowych), radia internetowego, plików z dysku USB/domowego serwera NAS.
Rzecz jasna nie jest dla wszystkich, nie wszystkim musi przypaść do gustu, nie wszystkim musi się chcieć bawić w DIY. Mimo to uważam malinkę za naprawdę ciekawą alternatywę dla gotowych streamerów/transportów znanych producentów. No i jeszcze jedno, a mianowicie nie trzeba się z nią obawiać o koniec wsparcia ze strony programistów i idący za tym brak aktualizacji oprogramowania - w przeciwieństwie do gotowych produktów, gdzie producent niekiedy celowo nie wydaje aktualizacji, tak by nakręcić sprzedaż nowej odsłony swojego produktu.

Rzecz jasna nie jest dla wszystkich, nie wszystkim musi przypaść do gustu, nie wszystkim musi się chcieć bawić w DIY. Mimo to uważam malinkę za naprawdę ciekawą alternatywę dla gotowych streamerów/transportów znanych producentów. No i jeszcze jedno, a mianowicie nie trzeba się z nią obawiać o koniec wsparcia ze strony programistów i idący za tym brak aktualizacji oprogramowania - w przeciwieństwie do gotowych produktów, gdzie producent niekiedy celowo nie wydaje aktualizacji, tak by nakręcić sprzedaż nowej odsłony swojego produktu.
#529 Streamer oparty o RPi - czyli z czym się malinę je
Ja ostatnio około roku temu miałem przygodę z Maliną. Ostatnio chyba najbardziej przeszkadzał mi problem z wczytywaniem listy utworów na Daphile. Zdażały się chyba ze 3 razy resety, a że mam kilkadziesiąt tyś utworów ich wczytywanie doprowadziło mnie do lekkich nerwów
. U mnie jest niestety też problem z internetem nie mam eternetu w pokoju odsłuchowym i stąd mogą wynikać też pewne problemy z aplikacjami.

-
#530 Streamer oparty o RPi - czyli z czym się malinę je
Z dostępem do internetu możesz mieć rację. O ile sygnał WiFi jest dobry to nie ma to większego znaczenia, ale gdy jakość połączenia jest gorsza, to mogą pojawiać się problemy. Początkowo mój streamer (potem transport) łączyłem kablem z WiFi Repeaterem. Obecnie po kupieniu routera Asus RT-AX89X, przestawieniu starego routera w inne miejsce i postawieniu w domu sieci AiMesh - łączę się bezprzewodowo.
W stabilności działania ogromne znaczenie ma też jakość/szybkość karty pamięci, na której stawiamy system.
Ja korzystam z systemu Moode, obecnie mam 1,5Tb plików na Synology, wszystko śmiga bez problemu. Gdybyś kiedyś chciał pobawić się malinką na pewno pomożemy.
W stabilności działania ogromne znaczenie ma też jakość/szybkość karty pamięci, na której stawiamy system.
Ja korzystam z systemu Moode, obecnie mam 1,5Tb plików na Synology, wszystko śmiga bez problemu. Gdybyś kiedyś chciał pobawić się malinką na pewno pomożemy.

#531 Streamer oparty o RPi - czyli z czym się malinę je
Używam od dwóch lat. Działa zawsze na picorepalyer bez problemu. Moi dwaj znajomi nie mający pojęcia o raspberry, używają i nie mają kłopotów z użytkowaniem. Ja im obsługuję co jakiś czas tylko aktualizację softu. Jeden gra na picoreplayer drugi na moode audio. Oczywiście nie jest to granie dla każdego ale nie jest też kłopotliwe w użytkowaniu. Jakością dźwięku bije drogie systemy.
-
#532 Streamer oparty o RPi - czyli z czym się malinę je
Ostatnio w moim głównym systemie nastąpiła spora zmiana. W miejsce Yamahy A-S2000 zwitał McIntosh MA9000 z DACiem modułowym McIntosh DA2. Teraz mój malinkowy transport gra właśnie z nim po kablu USB. W związku z tym w głowie znów rodzą się pomysły, jak udoskonalić to połączenie. Może w końcu nadszedł ten czas na zakup Allo Digione Signature.