Akcesoria AudiolubaKable zasilające-na co zwracać uwagę.

Czyli wszystko poza przewodami, a więc: gniazda, wtyki, zwory, przejściówki, interkonekty, kondycjonery, filtry, listwy sieciowe, a także podstawki antywibracyjne, w tym wszelkie akcesoria uznane za voodoo.
Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Starszy Specjalista Audiolub
Kontakt:

#271 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » pt 14 sty 2022, 21:18

AudioDAC pisze:
pt 14 sty 2022, 21:08
Jak Będzie się czym pochwalić to na pewno zrobię zdjecia.
Czyli mówisz że do tych Wattgate Neo moga wejść tulejki 6mm2?
To trzeba robić tak, by mieć się czym pochwalić 😁😁😁
Jakie Wattgate neo , nie znam takich.
Czy tulejka wejdzie to trzeba zobaczyć samemu, po zaprasowaniu nieodpowiednią matrycą może nie wejść. Zależy jakie tulejki, jakiego producenta etc. Jedne są grubościenne inne nie itd.
Robiłeś już kable jak mówisz, a cały czas pytasz o takie podstawy?

AudioDAC
Nowicjusz Audiolub

#272 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: AudioDAC » pt 14 sty 2022, 21:56

Zamówiłem wtyki Wattgate Evo rodowane
Jak dostanę to sprawdzę i się odezwę.
Dziękuję w każdym razie paradę.
pozdrawiam

Awatar użytkownika

Angel
Administrator

#273 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Angel » pt 14 sty 2022, 22:25

Kolega @AudioDAC. Połączenie ekranu z uziemieniem od strony wtyku shuko, to na ogół klasyka. Rzadko bywa (choć bywa), że się tego nie łączy.
Ja potwierdzam opinię @DiBatonio, że nie jest tak łatwo uporać się z przewodami o większych przekrojach. Zresztą i te o mniejszych warto profesjonalnie zarobić. Ja zrobiłem kilka przewodów zasilających. Ale właśnie były to przede wszystkim mniejsze przekroje ale też amatorka.
Jak kupiłem Neotecha, to początkowo sam go oprawiłem we wtyki. Ale sobie myślę, że coś tu chyba nie do końca jest solidnie. I zdałem się na Kolegę Jacka, który ma doświadczenie i odpowiednie narzędzia. Teraz przewód zasila mi filtr w głównym zestawie a ja słyszę, że to była dobra decyzja.

Dziś po zmianie wtyków na Oyaide V1 i V2 słuchałem muzyki na tych przewodach i nie wszystko mi się zgadzało ze wcześniejszymi założeniami (dlatego w audio najlepiej jest nic nie zakładać z góry, tylko słuchać). Że V1 (miedź PC OCC Furukawy) będzie lepiej grał, to byłem prawie pewny. I tak rzeczywiście było. Jak napisał Dibatonio, "petarda". Jest w większości aspektów jeszcze lepiej niż w oryginalnym GPX-Re V2. Choć słyszę lekkie wyostrzenia np. na wokalach. A także scena jest mniej rozległa (lewo - prawo). Ale to powoli zaczęło ustępować i sądzę, że zniknie całkowicie, ponieważ taka zmiana wtyków, to jednak poważna ingerencja w strukturę takiej sieciówki.
Natomiast zaskoczył mnie dźwięk z kombinacji przewodu V2 (miedź 102 SSC Oyaide) z czerwonymi wtykami. Myślałem (nie wiedzieć czemu), że dźwięk będzie może i dobry, ale gorszy niż z kombinacji fabrycznej miedzi V1 z czerwonymi wtykami. A tu zaskoczenie. Przewód od początku zagrał bardzo dobrze. Świetna plastyczność i nasycenie, soczystość dźwięku. Scena głęboka, wieloplanowa. Wysokie zaskakująco dźwięczne, rozdzielcze. Niskie mocne i szybkie, choć chyba szybsze są w kombinacji V2 i białe wtyki. Miałem sprzedać ten drugi przewód, by móc kupić rewelacyjnie grający z przedwzmacniaczem gramofonowym srebrny marki PR (na razie inicjały muszą wystarczyć). Ten przewód z pre nie dał szans żadnemu z Oyaide, czy miedzianemu PR, nawet na świetnych, złoconych wtykach IEGO.
We wzmacniaczu natomiast na niezagrożonej pozycji gra sobie miedziany PR. Zastąpił on tam Oyaide V1 z czerwonymi wtykami.
Słuchajcie radiowej Dwójki. Analogowo póki można.

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Kontakt:

#274 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » pt 14 sty 2022, 22:49

@Angel
Dzięki za te opinię.
Zwłaszcza jeśli chodzi o kabel V2 na czerwonych, zaskoczyłeś mnie.
A słuchałeś każdego z osobna? Jak tak, to później wstaw tak jak u mnie ściana kondycjoner V2, a V1 do źródła lub DACa u mnie ten drugi robi za źródło.

Ja illuminati sobie daruję mój set V2 i V1 z białymi wtykami na razie nie jest zagrożony, zresztą nie szukam już od lat, te illuminati to tylko tak przy okazji "zleceń".
Mam też swoje typy wtyków na illuminati, chociaż najbardziej sprawdzone to jednak te, które zaleca Piotr.
Znaczenie ma też długość tego kabla, ale to przy innej okazji, chociaż nie wiem, czy już nie wspominałem.
Teraz czekam na decyzję i jak będzie na tak, czeka mnie kolejne 5 sztuk do oprawienia z różna biżuterią. To nie jest też tak, że ten kabel jest hiper super, już mam informację zwrotną, że lepszy od Oyaide to on nie jest, gra po prostu innym charakterem. Z V2 może się uzupełnić, ale to na określonych wtykach z jednej i drugiej strony kabla. Wtedy bynajmniej u mnie było w pytę.
Jak będziesz gotowy to daj znać co robimy z tymi twoimi, żebym na czas zaopatrzył się we widełki, bo tanie nie są, żeby je trzymać w "próżni".
😉

Awatar użytkownika

Angel
Administrator

#275 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Angel » pt 14 sty 2022, 23:08

Ok, dam znać, choć to dopiero za jakiś czas. Przede wszystkim muszę teraz odsłuchać te przewody i się przekonać, że coś mi się nie wydawało.
Albo też przewody po ułożeniu się, wygrzaniu nie zaczną grać inaczej, bo i takie sytuacje miałem.
Że najpierw źle, ostro, płasko, bez niskich, to częste. I czasem należy przeczekać. Nawet nieraz dość długo.
Ale, że odwrotnie jest, bo przewody najpierw grają najpierw swobodnie, dynamicznie, przejrzyście a później stają się ociężałe i zaczynają wręcz mulić, to też mi się zdarzyło. Dlatego chcę poczekać z opiniami. Przewody wbrew powszechnemu osądowi są dość trudne do prawidłowej oceny.
Tym bardziej, że nie tylko w każdym zestawie, ale też w jednym zestawie z różnymi urządzeniami potrafią zagrać dość różnie. Nie tyle brzmieniowo, co jakościowo.
Tak, miedź V2 z czerwonymi wtykami też mnie zaskoczyła. Ale muszę to jeszcze zweryfikować.
Słuchajcie radiowej Dwójki. Analogowo póki można.

Awatar użytkownika

Naczesany
Czeladnik Audiolub

#276 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Naczesany » pt 18 mar 2022, 15:39

Naczesany pisze:
ndz 28 lis 2021, 09:49
Ja tam nie używam tulejek zaciskowych: raz, że nie mam kleszczy a dwa jakoś nie przemawiają do mnie mikrodrgania które niby te tuleje niwelują.
Dobry przewód a takim są Furtechi i dobre wtyki (począwszy od FI28) skręcam śrubami i wcale nitki przewodów mi się nie rozłażą.
Muszę zweryfikować swoje wcześniejsze wpisy i zwątpienia w kwestii sensu stosowania widełek.
Nie będę się rozpisywał bo poprawa jest niezaprzeczalna. Użyłem widełek rodowanych do Furu TCS31 i FI28/38.
Cała procedura wymaga przemyślenia co do odpowiedniej długości, zastosowania odpowiedniej matrycy w zależności od średnicy przewodu.
Ja użyłem do tego zaciskarki Knipex 97 33 02 (udało mi się zdobyć za połowę ceny sklepowej i myślę, że posłuży długo).
Jeszcze zostały do zaprawienia Alpha 3 i 762 Furutech'a. Mam zarówno widły gold jak i rodo Furutech'a.
Myśle, że do 762 zastosuję rodowane a do Alphy gold.
Ten który zrobiłem (TCS31) jest na FI28/38 rodowanych i bardzo dociąża dźwięk, jest precyzja, rozdzielczość dlatego jeden wykonam na goldzie dla porównania. Chociaż mój CD z wyjściem lampowym ECC81 gra dość analogowo więc nie ma zbytniego przesytu rodem.
Z ochronnego nie korzystam (instalacja dwuprzewodowa) więc nie montowałem widełek. Wiem że mogą być problemy z ewentualną odsprzedażą takich kabli ale one raczej zostaną u mnie na stałe. Nie mam problemów z przydźwiękiem, żadnych brumów z urządzeń dlatego zdecydowałem się nie wykorzystywać ekranu.
Załączniki
Furutech-widełki.jpg

Awatar użytkownika

Naczesany
Czeladnik Audiolub

#277 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Naczesany » pt 18 mar 2022, 17:01

Wcześniej wyglądało to tak:
Widełki bez.jpg

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Kontakt:

#278 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » pt 18 mar 2022, 20:23

@Naczesany
Chętnie zobaczyłbym zagnioty jak Tobie wyszły, bo pokazałeś z już założonymi koszulkami.
Przy małych średnicach żył roboczych trzeba uważać, bo można samą zaciskarką zmiażdżyć przewody w tylei widełek i pozamiatane.

Awatar użytkownika

Naczesany
Czeladnik Audiolub

#279 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Naczesany » pt 18 mar 2022, 20:54

No tak faktycznie już po. Pierwsze widełki zniszczyłem bo właśnie wybrałem za duży otwór w matrycy i nie do końca zacisnęło. Myślę, że wybrałem właściwy bez zbytniego zagniecenia żeby nie uszkodzić. Najlepiej wypróbować na tańszych tulejach o grubości ścianki jak w Fuurtech'u.

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Kontakt:

#280 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » pt 18 mar 2022, 21:24

Mnie się wydaje, że zrobiłeś za długie kikuty jak do wtyczek furutecha, tam trzeba naprawdę krótkie, bo obejma jest wewnątrz obudowy i czasem zamiast zacisnąć się na izolacji zewnętrznej kabla, to zaciska się na przewodach roboczych.
Spójrz na przykładzie Oyaide, tam jest podobna głębokość korpusu wtyczki.
Illuminati podobnie.
IMG_20211212_003307.jpg
IMG_20220105_041354.jpg
Naczesany pisze:
pt 18 mar 2022, 15:39
Z ochronnego nie korzystam (instalacja dwuprzewodowa) więc nie montowałem widełek. Wiem że mogą być problemy z ewentualną odsprzedażą takich kabli ale one raczej zostaną u mnie na stałe. Nie mam problemów z przydźwiękiem, żadnych brumów z urządzeń dlatego zdecydowałem się nie wykorzystywać ekranu.
Czyli od Ciebie nie warto kupować kabli zasilających :D :D :D
Zatem nie zrobiłeś ich zgodnie ze sztuką, czyli ekran też nie drenowałeś do PE.
Nie rób tak chłopie, to że masz instalacje dwużyłową nie oznacza, że nie możesz kabla zarobić tak jakbyś miał z żyła PE.
A nuż kiedyś będziesz chciał sprzedać, albo pożyczyć?
Ta tulejka to chyba nie jest rodowana, nie spotkałem takich.

Awatar użytkownika

Naczesany
Czeladnik Audiolub

#281 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Naczesany » sob 19 mar 2022, 02:10

Długość kikutów dobrałem tak, żeby obejma się zacisnęła na zewnętrznej izolacji.
Dlatego napisałem, że wszystko warto przemyśleć.

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Kontakt:

#282 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » sob 19 mar 2022, 11:49

Zapytałem, bo wyglądają na dłuższe niż te z mojego zdjęcia.
Zazwyczaj dopiero po zdjęciu wtyczki widać na czym zacisnęła się obejma, może to być brzeg izolacji, albo przewody. Ale ten furutech nie ma dużych przekrojów, więc można okręcić lub trochę wepchnąć, przewody się pozaginają, ale będzie pewność, że obejma zaciśniesz się na izolacji.
3TS20 zaprawiony przez dystrybutora bez końcówek z gołymi drutami też ma bardzo krótkie kikuty, właśnie dlatego.

sebgla
Nowicjusz Audiolub

#283 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: sebgla » śr 30 mar 2022, 12:05

Koledzy.

Jakieś dwa tygodnia temu odkryłem kable zasilające Oyaide Tunami i jestem zauroczony ich wpływam na dźwięk, ich gładkością brzmienia, muzykalnością i czarnym tłem. Lata używałem i testowałem różne kable zasilające ale Tunami jest the best. Takiej gładkości i muzykalności nie dały mi żadne kable IC czy głośnikowe. Mam obecnie V1 GPX (czyli na wtykach 046), który zasila CD oraz V1 na wtykach 079, który łączy listwę zasilającą z gniazdkiem w ścianie . Za kilka dni dojedzie jeszcze V2 na 046 i V2 GPX R (czyli na białych wtykach 004) upolowany używany w bardzo dobrym stanie z Norwegii. Będą zasilały przedwzmacniacz i końcówkę mocy. Nie mogę się doczekać. Czuję, że pewnie ten V2 na wtykach C004 zasili ostatecznie CD.
Dla mnie te kable to naprawdę okrycie roku. Wiem, że niektórzy znają tunami od lat. Ja jakoś dążąc przez lata do muzykalności i gładkości w systemie jakimś cudem je omijałem. Ale gdy kupiłem pierwszego i podpiąłem pod CD to byłem w szoku i decyzje była jasna :)
Szczerze polecam osobom, które nie miały z nimi doświadczenia.

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Kontakt:

#284 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » pt 01 kwie 2022, 22:16

@sebgla
Jak już będziesz miał komplet tych Oyaide, pomieszaj je i sprawdź każdy z nich w innym miejscu.
Nie pomiń ściana- listwa.

sebgla
Nowicjusz Audiolub

#285 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: sebgla » sob 02 kwie 2022, 19:46

Najpierw podłączę na wyczucie i nawet jak będzie mi się wszystko podobało to pewnie po kilku dniach będzie mnie kusiło aby testować możliwe kombinacje, a trochę ich będzie. Dwa rodzaje kabli Tunami (v1 i V2) i trzy rodzaje wtyków Oyaide plus mixy różnych wtyków na jednym kablu. Będzie co robić przez kilka tygodni. Jeden z kabli powinien przyjechać w przyszłym tygodniu ale drugi dopiero pod koniec kwietnia.

ODPOWIEDZ