AudioDAC pisze: ↑czw 13 sty 2022, 22:58
Dzięki za info.
Każdy system jest jednak inny i trzeba próbować.
Spróbuję u siebie Iluminati z Wattgate rodowanymi.
W listwie mam gniazda rodowane i pozłacane furutecha i lepiej w moim systemie wypadaja te rodowane.
pozdrawiam
No nie będzie to dobre połączenie.
Gniazda rodowane listwowe furutecha to tylko NCF, mam w kondycjonerze i obok inne.
Kalicki nie zalecał rodu, srebra na tym kablu, nawet tych które zrobiłem wczoraj Evo AG gold.
Ja zrobiłem już 3, każdy na innych wtykach. Pierwszy był na proponowanych przez Piotra Wattgate Classic/IeGo 8085, drugi był na Wattgate classic AudioGrade Ag i trzeci na tych Evo Audiograde gold. Oceniam tak, najlepsze brzmienie to pierwszy, czyli wg propozycji Piotra, później drugi, a na końcu trzeci. To raczej pomysł zamawiajacych konfekcję, więc przy tej okazji mogłem sobie porównać.
Temu ostatniemu dam jeszcze szanse, bo w sobotę posłucham porządnie i zaproszę kolegę, żeby wsparł moje odsłuchy swoim doświadczeniem.
Mam też stosowną listę co do wtyków i ich wpływu na brzmienie tego kabla, Piotr taką stworzył i udostępnił na innym zamkniętym forum.
Wtedy niestety kable tylko gołe.
Do oprawienia trzeba się przyłożyć, bo to trudny kabel i złożony, ma 3 ekrany, trzeba je odpowiednio od siebie odizolować z jednej strony, a z drugiej odpowiednio zespolić.
Trzeba też się sugerować kolorami kabla/żył i wiedzieć z której strony IEC, a z której schuko, to amerykański kabel i można zrobić go przez przypadek w niewłaściwym kierunku.
Nie sugerować się napisami i ich kierunkiem, tu nie ma to żadnego uzasadnienia.
Poza tym warto zadbać o estetykę i ułożenie przewodów, żeby pasowały do wtyczek, zadbać o odpowiednią siłę(moment siły) skręcenia zwłaszcza, gdy nie da się założyć końcówek, a na Wattgate Rh chyba się nie da tego zrobić. W tych Evo AG gold tulejka zaprasowana odpowiednią matrycą dopiero wchodziła we wtyk, a trzeba tulejkę 6mm².
Inny moment siły używa się do skręcenia drutów gołych, inny do zaprasowanych tulejką, a jeszcze inny do założonych widełek, o odpowiednich skręceniach korpusu i obejmy na kabel nie wspomnę. Pokazane w tym wątku na zdjęciach. Zresztą o wartości tych rzeczy dodanych na swoim kablu przekonał się kolega
@Angel po tym jak przysłał mi kabel Neotecha do poprawienia zrobiony po ichniemu.
Angel pisze: ↑czw 13 sty 2022, 23:06
DiBatonio napisał.
Chłopie jak Tobie się udało włożyć te gołe druty? Mnie się nie udało, może dlatego, że nie uznaje skręcania przewodów palcami, tylko zachowuje ułożenie drutów tak jak wychodzą z izolacji.
Nie było łatwo. Nie skręcałem, tylko jak wyjąłem z jednego wtyku, tak starałem się włożyć do drugiego.
Ale pewnie się domyślasz, że jak mi ta nowa konfiguracja dobrze zagra, przyślę sieciówki do Ciebie, abyś mi zakonfekcjonował dobrymi widełkami.
Mam nadzieję, że mogę na to liczyć? Po odpowiednim oprawieniu Neotecha wiem, że warto robić takie rzeczy i nie żal mi będzie paru złotych na to, by mieć świetny dźwięk i pewność dobrego styku.
Jak dla mnie V1 na białych petarda, V2 na czerwonych nie wiem i nie mam takich. Jak wiesz oba mam na białych 004.
Jak zechcesz poświęcić trochę kasy na te oprawę to jak najbardziej, a jak sam widzisz nie ma się czego bać.
Ja byłem trochę poirytowany co wyjdzie z połączenia miedź PC OCC, widełki miedź alfa-gold i wtyczka platyna z palladem. A jestem zaskoczony, mój dobry kolega, który często u mnie bywa, a chłopak osłuchany niesamowicie, też potwierdza, że ślub V1 z V2 był strzałem w 10ke.
Sam jest zadowolony zeswojej V1 na czerwonych wtykach, ale już myśli o dodaniu wtyku 079, no i pewno poprawieniu połączenia widełkami.
Szkoda, że nie masz drugich białych wtyków Oyaide, bo to miałoby sens porów ie do mojego setu kabli. Ale wiesz, że ludziska jak jest dobra cena Tunami V2 na białych wtykach, to kupują ten kabel dla samych wtyków. Mnie do dzisiaj męczy jeden pań o v2 z białymi wtykami