Akcesoria AudiolubaKable zasilające-na co zwracać uwagę.

Czyli wszystko poza przewodami, a więc: gniazda, wtyki, zwory, przejściówki, interkonekty, kondycjonery, filtry, listwy sieciowe, a także podstawki antywibracyjne, w tym wszelkie akcesoria uznane za voodoo.
Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Starszy Specjalista Audiolub
Kontakt:

#256 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » ndz 09 sty 2022, 21:29

Berni pisze:
ndz 09 sty 2022, 17:24
A czy między Albedo Monolith a Monolith Monocrystal jest duża różnica???
Wiesz co, osobiście mnie nie interesuje Monocrystal, bo te co mam są już od ładnych paru lat, a zmieniały się tylko sprzęty, czyli sprawdzają się z większością elektroniki.
Mam kolegę który był okablowany tymi Albedo Monolith, które ja mam i wziął raz IC Monocrystal, podobno więcej detalu, mikrodynamiki.
Ale kolega i tak wrócił do jeszcze wcześniejszej wersji sprzed tej, która ja mam, to taka na prostokątnych wtykach.

Awatar użytkownika

Angel
Administrator

#257 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Angel » pn 10 sty 2022, 08:06

Koledzy. Czy jest sens przenosić tych kilka postów do jakiegoś, nie wiadomo jakiego wątku o przewodach głośnikowych i interkonektach, to nie wiem? Tak naturalnie się ta dyskusja tu potoczyła. Może zostawmy to tak dla kolorytu. Choć może kolega @Simpson znajdzie kiedyś trochę czasu i wpadnie na koncept gdzie to przenieść 8-)
Bo faktycznie dyskusja zmierza w kierunkach nie będących tematem tego wątku.
Pytasz @Berni jednak o sprawy, które wymagają typowego doradztwa. Proponuję abyś założył wątek o swoim zestawie, gdzie opiszesz co masz, czego potrzebujesz, jakie są Twoje przemyślenia, czy obawy. W takim wątku wszystko będzie w jednym miejscu a nie będzie to zaciemniało tematu o przewodach zasilających.
Tak tylko krótko tu napiszę, że przewody typu Albedo, Chord, Nordost, nie są dobrym pomysłem do kolumn Monitor Audio Silver 300.
Może bardziej Tellurium?
Jeśli lubisz pełny i niezbyt jaskrawy dźwięk, nawet nieco przyciemnione wysokie tony, warto by poszukać czegoś z dobrej miedzi.
Srebro oczywiście nie musi grać jasno. Dobre srebro.
Często miedź srebrzona może dać wyostrzenie góry, jej rozjaśnienie.
Choć też nie zawsze, bo np. przewody Van den Hul często grają dość ciemno na górze. No, ale to są w większości hybrydy z węglem.
Tak, że załóż osobny wątek i tam podyskutujemy o dopracowaniu Twojego zestawu.
Słuchajcie radiowej Dwójki. Analogowo póki można.

Berni
Poszukiwacz Audiolub

#258 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Berni » pn 10 sty 2022, 21:21

Dziękuję za info. Tak się dyskusja potoczyła , ale , żeby nie było zaczęło się od kabli zasilających.
Założę nowy wątek.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Kontakt:

#259 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » czw 13 sty 2022, 10:28

Berni pisze:
pn 10 sty 2022, 21:21
Dziękuję za info. Tak się dyskusja potoczyła , ale , żeby nie było zaczęło się od kabli zasilających.
Zatem na zasilajacych powinna się skończyć 😉
A ja mam za sobą kolejny Illuminati tym razem na wtykach Wattgate Evolution Audio Grade gold do tego w oplocie no i ładnie mu w tym peszelku.
:D

AudioDAC
Nowicjusz Audiolub

#260 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: AudioDAC » czw 13 sty 2022, 16:07

Witam.
Czy może porównywałeś tego Iluminati +Wattgate Evo AG gold z Oyaide Tunami GPX Re V2.
Mam dylemat czy kupić gotowego posiadającego bardzo dobre opinie Oyaide czy może zaryzykować i zrobić takiego Iluminati.
Będę wdzięczny za jakieś wskazówki

Awatar użytkownika

Angel
Administrator

#261 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Angel » czw 13 sty 2022, 17:18

Cześć nowy Kolego AudioDAC. Ja też jestem ciekaw jak gra taki Iluminati na wtykach Wattgate vs Oyaide Tunami GPX-Re V2. Chętnie bym porównał.
Tymczasem zamieniłem wtyki w przewodach Oyaide. Przewód GP Xe V1, przewód z miedzi PC OCC Furukawa (czerwone wtyki) przełożyłem do Tunami GPX-Re V2 miedź 102 SSC Oyaide (białe wtyki). I na odwrót. Przewody na razie się wygrzewają.
Ciekaw jestem tego PC OCC z białymi wtykami, bo krążą opinie, że miedź Furukawy jest lepsza a białe wtyki też lepsze.
No więc połączyłem i posłucham co z tego wyniknie.
Choć również ciekawi mnie jak teraz zagra miedź 102 SSC z czerwonymi wtykami.
Nie miała baba co robić, to se wtyki zamieniła w sieciówkach. :lol:

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Kontakt:

#262 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » czw 13 sty 2022, 21:14

AudioDAC pisze:
czw 13 sty 2022, 16:07
Witam.
Czy może porównywałeś tego Iluminati +Wattgate Evo AG gold z Oyaide Tunami GPX Re V2.
Mam dylemat czy kupić gotowego posiadającego bardzo dobre opinie Oyaide czy może zaryzykować i zrobić takiego Iluminati.
Będę wdzięczny za jakieś wskazówki
Czy my dzisiaj czasem nie rozmawialiśmy?
Generalnie oba kable prezentują trochę odmienny sznyt, ten na Wattgate Evo AG gold dopiero dzisiaj wpiąłem, za wcześnie na wnioski. Ale pierwsze wrażenie, to trochę gładko i lekkie rozmycie.
To już 3 sztuka jaką było mi dane robić, każda na innej parze wtyczek. Ostatnio wypuściłem już Illuminati na Wattgate Ag tam była inna stereofonia , holografia, różnicowanie planów przód tył.
Na moje najlepiej wypadała pierwsza opcja wattgate Classic schuko i IeGo gold na IEC, ale nie ma mowy w tym wypadku o zarobieniu go tulejkami.
Generalnie w systemie jak był ten ostatni na Ckassic i IeGo pięknie się uzupełniał z Tunami V2 wpiętym do DACa.
Teraz mam temat zamknięty, mam V2 i V1 starczy, to dobra para.
Angel pisze:
czw 13 sty 2022, 17:18
Cześć nowy Kolego AudioDAC. Ja też jestem ciekaw jak gra taki Iluminati na wtykach Wattgate vs Oyaide Tunami GPX-Re V2. Chętnie bym porównał.
Tymczasem zamieniłem wtyki w przewodach Oyaide. Przewód GP Xe V1, przewód z miedzi PC OCC Furukawa (czerwone wtyki) przełożyłem do Tunami GPX-Re V2 miedź 102 SSC Oyaide (białe wtyki). I na odwrót. Przewody na razie się wygrzewają.
Ciekaw jestem tego PC OCC z białymi wtykami, bo krążą opinie, że miedź Furukawy jest lepsza a białe wtyki też lepsze.
No więc połączyłem i posłucham co z tego wyniknie.
Choć również ciekawi mnie jak teraz zagra miedź 102 SSC z czerwonymi wtykami.
Nie miała baba co robić, to se wtyki zamieniła w sieciówkach. :lol:
Chłopie jak Tobie się udało włożyć te gołe druty? Mnie się nie udało, może dlatego, że nie uznaje skręcania przewodów palcami, tylko zachowuje ułożenie drutów tak jak wychodzą z izolacji.
Ja dostałem wqrwu i założyłem na V1 widełki Furutecha, bałem się tej kombinacji niepotrzebnie, jest w pytę.
Jak pisałem wyżej V2 w ścianie i V1 w DACu jednak wypada lepiej, rozdzielczość, barwa, organiczność i tło.
IMG_20211212_001637.jpg
IMG_20211212_003307.jpg
IMG_20211212_005000.jpg
Przy tych wtykach mogłem wreszcie użyć porządnego momentu siły, czego z innymi wtykami nie zawsze zalecam poza wyższym modelami Furutecha.

AudioDAC
Nowicjusz Audiolub

#263 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: AudioDAC » czw 13 sty 2022, 22:58

Dzięki za info.
Każdy system jest jednak inny i trzeba próbować.
Spróbuję u siebie Iluminati z Wattgate rodowanymi.
W listwie mam gniazda rodowane i pozłacane furutecha i lepiej w moim systemie wypadaja te rodowane.
pozdrawiam

Awatar użytkownika

Angel
Administrator

#264 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Angel » czw 13 sty 2022, 23:06

DiBatonio napisał.
Chłopie jak Tobie się udało włożyć te gołe druty? Mnie się nie udało, może dlatego, że nie uznaje skręcania przewodów palcami, tylko zachowuje ułożenie drutów tak jak wychodzą z izolacji.
Nie było łatwo. Nie skręcałem, tylko jak wyjąłem z jednego wtyku, tak starałem się włożyć do drugiego.
Ale pewnie się domyślasz, że jak mi ta nowa konfiguracja dobrze zagra, przyślę sieciówki do Ciebie, abyś mi zakonfekcjonował dobrymi widełkami.
Mam nadzieję, że mogę na to liczyć? Po odpowiednim oprawieniu Neotecha wiem, że warto robić takie rzeczy i nie żal mi będzie paru złotych na to, by mieć świetny dźwięk i pewność dobrego styku.

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Kontakt:

#265 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » pt 14 sty 2022, 00:16

AudioDAC pisze:
czw 13 sty 2022, 22:58
Dzięki za info.
Każdy system jest jednak inny i trzeba próbować.
Spróbuję u siebie Iluminati z Wattgate rodowanymi.
W listwie mam gniazda rodowane i pozłacane furutecha i lepiej w moim systemie wypadaja te rodowane.
pozdrawiam
No nie będzie to dobre połączenie.
Gniazda rodowane listwowe furutecha to tylko NCF, mam w kondycjonerze i obok inne.

Kalicki nie zalecał rodu, srebra na tym kablu, nawet tych które zrobiłem wczoraj Evo AG gold.
Ja zrobiłem już 3, każdy na innych wtykach. Pierwszy był na proponowanych przez Piotra Wattgate Classic/IeGo 8085, drugi był na Wattgate classic AudioGrade Ag i trzeci na tych Evo Audiograde gold. Oceniam tak, najlepsze brzmienie to pierwszy, czyli wg propozycji Piotra, później drugi, a na końcu trzeci. To raczej pomysł zamawiajacych konfekcję, więc przy tej okazji mogłem sobie porównać.
Temu ostatniemu dam jeszcze szanse, bo w sobotę posłucham porządnie i zaproszę kolegę, żeby wsparł moje odsłuchy swoim doświadczeniem.
Mam też stosowną listę co do wtyków i ich wpływu na brzmienie tego kabla, Piotr taką stworzył i udostępnił na innym zamkniętym forum.
Wtedy niestety kable tylko gołe.
Do oprawienia trzeba się przyłożyć, bo to trudny kabel i złożony, ma 3 ekrany, trzeba je odpowiednio od siebie odizolować z jednej strony, a z drugiej odpowiednio zespolić.
Trzeba też się sugerować kolorami kabla/żył i wiedzieć z której strony IEC, a z której schuko, to amerykański kabel i można zrobić go przez przypadek w niewłaściwym kierunku.
Nie sugerować się napisami i ich kierunkiem, tu nie ma to żadnego uzasadnienia.
Poza tym warto zadbać o estetykę i ułożenie przewodów, żeby pasowały do wtyczek, zadbać o odpowiednią siłę(moment siły) skręcenia zwłaszcza, gdy nie da się założyć końcówek, a na Wattgate Rh chyba się nie da tego zrobić. W tych Evo AG gold tulejka zaprasowana odpowiednią matrycą dopiero wchodziła we wtyk, a trzeba tulejkę 6mm².
Inny moment siły używa się do skręcenia drutów gołych, inny do zaprasowanych tulejką, a jeszcze inny do założonych widełek, o odpowiednich skręceniach korpusu i obejmy na kabel nie wspomnę. Pokazane w tym wątku na zdjęciach. Zresztą o wartości tych rzeczy dodanych na swoim kablu przekonał się kolega @Angel po tym jak przysłał mi kabel Neotecha do poprawienia zrobiony po ichniemu. 😊
Angel pisze:
czw 13 sty 2022, 23:06
DiBatonio napisał.
Nie było łatwo. Nie skręcałem, tylko jak wyjąłem z jednego wtyku, tak starałem się włożyć do drugiego.
Ale pewnie się domyślasz, że jak mi ta nowa konfiguracja dobrze zagra, przyślę sieciówki do Ciebie, abyś mi zakonfekcjonował dobrymi widełkami.
Mam nadzieję, że mogę na to liczyć? Po odpowiednim oprawieniu Neotecha wiem, że warto robić takie rzeczy i nie żal mi będzie paru złotych na to, by mieć świetny dźwięk i pewność dobrego styku.
Jak dla mnie V1 na białych petarda, V2 na czerwonych nie wiem i nie mam takich. Jak wiesz oba mam na białych 004.
Jak zechcesz poświęcić trochę kasy na te oprawę to jak najbardziej, a jak sam widzisz nie ma się czego bać.
Ja byłem trochę poirytowany co wyjdzie z połączenia miedź PC OCC, widełki miedź alfa-gold i wtyczka platyna z palladem. A jestem zaskoczony, mój dobry kolega, który często u mnie bywa, a chłopak osłuchany niesamowicie, też potwierdza, że ślub V1 z V2 był strzałem w 10ke.
Sam jest zadowolony zeswojej V1 na czerwonych wtykach, ale już myśli o dodaniu wtyku 079, no i pewno poprawieniu połączenia widełkami.
Szkoda, że nie masz drugich białych wtyków Oyaide, bo to miałoby sens porów ie do mojego setu kabli. Ale wiesz, że ludziska jak jest dobra cena Tunami V2 na białych wtykach, to kupują ten kabel dla samych wtyków. Mnie do dzisiaj męczy jeden pań o v2 z białymi wtykami 😉

AudioDAC
Nowicjusz Audiolub

#266 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: AudioDAC » pt 14 sty 2022, 18:50

Witam.
Dziękuję za profesjonalna poradę.
Zobaczę jak przyjdą tech Wattegate Evo RH, jakie mają styki i przekroje. Myślę że to te same gniazda co Evo gold tylko z innym pokryciem.
Wtedy zadecyduję czy tulejka czy widełki.
Chciałem popróbować tego kabla i jak i innych (między innymi Oyade Tunamiv2) zróżnymi wtykami - Wattegate, Oyade 004.
Pytanie co do ekranów: Czy oprócz połączenia ekranów, łączycie je z uziemieniem?

pozdrawiam
Andrzej

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Kontakt:

#267 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » pt 14 sty 2022, 19:13

AudioDAC pisze:
pt 14 sty 2022, 18:50
Witam.
Dziękuję za profesjonalna poradę.
Zobaczę jak przyjdą tech Wattegate Evo RH, jakie mają styki i przekroje. Myślę że to te same gniazda co Evo gold tylko z innym pokryciem.
Wtedy zadecyduję czy tulejka czy widełki.
Chciałem popróbować tego kabla i jak i innych (między innymi Oyade Tunamiv2) zróżnymi wtykami - Wattegate, Oyade 004.
Pytanie co do ekranów: Czy oprócz połączenia ekranów, łączycie je z uziemieniem?
pozdrawiam
Andrzej
No tak, trzeba zrobić od strony schuko spływ do uziemienia, widzę, że kolega nie dysponuje zbytnio doświadczeniem, skoro zadaje takie pytania.
Zatem tylko powodzenia życzę, bo Illuminati nie jest łatwym kablem, wiem jak to wygląda na zdjęciach, które tutaj zamieściłem. Proszę się cofnąć do strony 10-11 tego wątku, tam wszystko jest od narzędzi po obróbkę.
Ale później rzeczywistość weryfikuje umiejętności i doświadczenie zaprawiajacego, a wtedy z tym zaprawieniem bywa różnie łącznie z bezpieczeństwem użytkownika.
Do tulejek tego przekroju trzeba odpowiedniej praski z odpowiednią matrycą, zaś do widełek furutecha już byle praska nie wystarczy.
Jeszcze dobrze jak dysponujesz taką matrycą, która w zależności od kształtu wlotu do wtyczki wyprofiluje tulejkę, raz powinien być to wycinek walca, a raz trapez, czy kwadrat w przekroju. To zależy jakie zaciski ma wtyczka.
Wystarczy spojrzeć na geometrię tego kabla i obok tego, że jest to bardzo ciekawy kabel, to na pewno trudny w zaprawianiu.
IMG_20211115_192142.jpg
IMG_20220105_005525.jpg
Chętnie zobaczę relacje z zaprawiania tego kabelka.

AudioDAC
Nowicjusz Audiolub

#268 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: AudioDAC » pt 14 sty 2022, 20:43

Jeszcze raz dzięki za porady.
Troch kabli kiedyś oprawiłem i jeszcze mam narzędzia.
Ten faktycznie wydaje się duży, ale lubię takie wyzwania.
Dam znać jak mi poszło.
Z tym uziemieniem ekranów od strony Schuko to łączycie na tulejce czy jakieś lutowanie?
pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Kontakt:

#269 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » pt 14 sty 2022, 20:49

Piotr lutuje 🙂
Każdy orze jak może 😁
Jakaś relacja ze zdjęciami będzie?
:P

AudioDAC
Nowicjusz Audiolub

#270 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: AudioDAC » pt 14 sty 2022, 21:08

Jak Będzie się czym pochwalić to na pewno zrobię zdjecia.
Czyli mówisz że do tych Wattgate Neo moga wejść tulejki 6mm2?

ODPOWIEDZ