Akcesoria AudiolubaKable zasilające-na co zwracać uwagę.

Czyli wszystko poza przewodami, a więc: gniazda, wtyki, zwory, przejściówki, interkonekty, kondycjonery, filtry, listwy sieciowe, a także podstawki antywibracyjne, w tym wszelkie akcesoria uznane za voodoo.

Berni
Poszukiwacz Audiolub

#241 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Berni » śr 05 sty 2022, 23:57

Pytałem o kabelek na wtykach Wattgate .

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Starszy Specjalista Audiolub
Kontakt:

#242 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » czw 06 sty 2022, 00:21

Berni pisze:
śr 05 sty 2022, 23:57
Pytałem o kabelek na wtykach Wattgate .
To jest trudny kabel, sztywny, żeby nie zepsuć jego geometrii i ułożenia żył trzeba naprawde wprawy, posiada 3 ekrany z czego 2 z miedzianego oplotu, trzeba to ogarnąć że y dren nie był za gruby.
Do tego trzeba krótkie przewody wyprowadzić, żeby obejma nie zacisnęła się na nich zamiast na izolacji, a to przy tym kablu to już wyzwanie.
Tego się nie da zrobić w 30 minut.
W przyszłym tygodniu będę robić na wtykach Wattgate Evolution Audio Grade gold.
Ten poniże na srebrzonych.
IMG_20220105_012345.jpg
IMG_20220105_005318.jpg
IMG_20220105_044923.jpg
Ostatnio zmieniony czw 06 sty 2022, 00:33 przez DiBatonio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Kontakt:

#243 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » czw 06 sty 2022, 00:26

Berni pisze:
śr 05 sty 2022, 23:29
Bo ekran , oplot i banany to już nie problem . Gość który zrobił z niego kabel głośnikowy twierdzi , że porównywał z kablami za kilka tys i wszystkie poległy .
Ekran niekoniecznie, a gość to mógłby chociaż podać nazwy kabli z jakimi porównywał, bo tak to iewiele znaczy.

Berni
Poszukiwacz Audiolub

#244 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Berni » czw 06 sty 2022, 12:54

DiBatonio pisze:
czw 06 sty 2022, 00:26
Berni pisze:
śr 05 sty 2022, 23:29
Bo ekran , oplot i banany to już nie problem . Gość który zrobił z niego kabel głośnikowy twierdzi , że porównywał z kablami za kilka tys i wszystkie poległy .
Ekran niekoniecznie, a gość to mógłby chociaż podać nazwy kabli z jakimi porównywał, bo tak to iewiele znaczy.
Porównywal z jakimś QED za 2500. Wiem że to mało konkretów , ale tak się sam zastanawiam czy taka konstrukcja multi wielożyłowa da lepszy efekt niż chord Clearway którego mam teraz .

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Kontakt:

#245 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » czw 06 sty 2022, 20:05

Berni pisze:
czw 06 sty 2022, 12:54
Porównywal z jakimś QED za 2500. Wiem że to mało konkretów , ale tak się sam zastanawiam czy taka konstrukcja multi wielożyłowa da lepszy efekt niż chord Clearway którego mam teraz .
Aha, czyli porównywał ta naprawdę z jednym kablem, a wrzucił do worka wiele innych, jak go znasz to życz mu brawo ode mnie.
:D :D :D
Nie znam budowy tego kabla, nie wiem czy wszystkie wiązki są w jednej zbiorczej izolacji, a dopiero później każda żyłka w silikonie, chociaż dobrze, gdyby to był teflon.
Takiego kabla nie wsadziłbym w ekran, a raczej bym rozplutł i skręcił po swojemu, może i w warkocz....
Nie ważne.
Tego Chorda Clearway miałem okazję z metra koledze robić, jego budowa dość ciekawa intrygująca, ale brzmieniowo koledze nie podszedł, zresztą i tak był na handel.
Gdybym miał coś doradzić, to raczej poleciłbym gotowca, może coś z Tellurium.

Chord:
IMG_20211002_213455.jpg
IMG_20211002_213502.jpg

Berni
Poszukiwacz Audiolub

#246 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Berni » czw 06 sty 2022, 23:40

DiBatonio pisze:
czw 06 sty 2022, 20:05
Berni pisze:
czw 06 sty 2022, 12:54
Aha, czyli porównywał ta naprawdę z jednym kablem, a wrzucił do worka wiele innych, jak go znasz to życz mu brawo ode mnie.
:D :D :D
Nie znam budowy tego kabla, nie wiem czy wszystkie wiązki są w jednej zbiorczej izolacji, a dopiero później każda żyłka w silikonie, chociaż dobrze, gdyby to był teflon.
Takiego kabla nie wsadziłbym w ekran, a raczej bym rozplutł i skręcił po swojemu, może i w warkocz....
Nie ważne.
Tego Chorda Clearway miałem okazję z metra koledze robić, jego budowa dość ciekawa intrygująca, ale brzmieniowo koledze nie podszedł, zresztą i tak był na handel.
Gdybym miał coś doradzić, to raczej poleciłbym gotowca, może coś z Tellurium.

Chord:
IMG_20211002_213455.jpg
IMG_20211002_213502.jpg
Od gościa kupiłem streamer Yamaha i go nie znam .
W tym kablu każda żyłka jest w mikro osłonce z tworzywa tylko nie wiem z jakiego , ale mnie to zaintrygowało bo opór powinien być bardzo mały na takim kablu . Sprzedający podaje , że 0,0046Ohm/m .
A jakie banany konkretnie warto brać pod uwagę ?
Generalnie to myślę o zmianie głośnikowego żeby trochę dociążyć brzmienie ,a ten Chord gra trochę jasno
Załączniki
s-l400 (1).jpg
s-l400.jpg

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Kontakt:

#247 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » pt 07 sty 2022, 03:25

Berni pisze:
czw 06 sty 2022, 23:40
W tym kablu każda żyłka jest w mikro osłonce z tworzywa tylko nie wiem z jakiego , ale mnie to zaintrygowało bo opór powinien być bardzo mały na takim kablu . Sprzedający podaje , że 0,0046Ohm/m .
Generalnie to myślę o zmianie głośnikowego żeby trochę dociążyć brzmienie ,a ten Chord gra trochę jasno
Jak on to zmierzył, ciekawe skąd ma takie informacje.
Kabel wygląda jak jakiś do zastosowań militarnych 😁 ruskie to wiedzą od czego muchy zwyczaju 😂😂😂
Powiedz tylko, jak chcesz go wykorzystać, jeden taki w oplocie na (+), a drugi puścisz na(-)?
Czy chcesz to jakoś z jednego wydzielić po równą ilość żył na (+) i (-)?

Banany to tylko BFA takie jak na zdjęciach z Chordem.
Tu w linku masz od wyboru do koloru:
https://blackdotaudio.eu/wtyki-bananowe,77,0.html

P.S.
Poprosimy grzecznie moderację o przeniesienie tych wpisów do jakiegoś wątku o kablach głośnikowych, bo ten wątek jest o zasilających raczej.

Berni
Poszukiwacz Audiolub

#248 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Berni » pt 07 sty 2022, 19:05

DiBatonio pisze:
pt 07 sty 2022, 03:25
Berni pisze:
czw 06 sty 2022, 23:40
Jak on to zmierzył, ciekawe skąd ma takie informacje.
Kabel wygląda jak jakiś do zastosowań militarnych 😁 ruskie to wiedzą od czego muchy zwyczaju 😂😂😂
Powiedz tylko, jak chcesz go wykorzystać, jeden taki w oplocie na (+), a drugi puścisz na(-)?
Czy chcesz to jakoś z jednego wydzielić po równą ilość żył na (+) i (-)?

Banany to tylko BFA takie jak na zdjęciach z Chordem.
Tu w linku masz od wyboru do koloru:
https://blackdotaudio.eu/wtyki-bananowe,77,0.html

P.S.
Poprosimy grzecznie moderację o przeniesienie tych wpisów do jakiegoś wątku o kablach głośnikowych, bo ten wątek jest o zasilających raczej.
Na pewno jedna nitka na + druga na minus . Mam pomysł połączyć je dobra taśma izolacyjna, jakiś fajny oplot na zewnątrz + BFA i słuchać. W ofercie jest jeszcze kabel 615 żyłek 0,071mm w rolkach po 10m i raczej ten bym brał. Tylko te kable mają 30-40 lat . Nie wiem czy ma to sens . Jak efekt będzie fajny to będzie radocha , ale jak nie to te kilka stów lepiej było dołożyć do lepszego firmowego kabla .

A wracając do sieciowych to V2 po wygrzaniu dłuższym wymiata głębia sceny tak że w niektórych utworach ściany nie istnieją . Już się zastanawiałem żeby na eBay za 1200pln plus VAT niestety kupić taki z wtyczką japońska i przejściówkę za 30zl . Tylko czy to dobre rozwiązanie ??
Najlepiej jednak będzie poczekać na V1 lub V2 na OLX .

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Kontakt:

#249 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » sob 08 sty 2022, 01:27

Dziś słuchaliśmy z kolegą illuminati w ścianie do kondycjonera i później we wzmacniaczu, różnice raczej marginalne w obu przypadkach zagrał bardzo bardzo podobnie.
To chyba świadczy o jego uniwersalności, tworzy fajna scene, tka z holografią, mawiaja na to 3D ;)
Barwowo lżejszy niż z V1+V2 na białych wtykach, trochę wokale mimo, że te żeńskie pięknie brzmią, to wrażenie okrągłości, dwa tunami lepiej je zaznaczają. Do tego V2 do kondycjonera (zamieniany z Illuminati) plus V1 w DACu robią niepowtarzalny klimat, rozdzielczość, jorganiczne to wszystko jakby bardziej równo grają i więcej słychać. No i scena, ale to już wiesz.
Szukaj V1 i V2, tylko na wtórnym V1 będzie z czerwonymi wtykami, ja mam z białymi, tak sobie myślę, czy ta V2 nie zagra też dobrze z Oyaide 037.

Berni
Poszukiwacz Audiolub

#250 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Berni » sob 08 sty 2022, 09:59

Czyli Oyaide Tunami jednak lepszy . Przed końcem roku były V1 i V2 na białych na OLX po 1800 i 2000 i teraz żałuję że się zastanawiałem . Jeden do źródła drugi do DAC i pewnie tak by zostało na wieki . Zaczekam na okazje .

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Kontakt:

#251 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » sob 08 sty 2022, 16:44

Berni pisze:
sob 08 sty 2022, 09:59
Czyli Oyaide Tunami jednak lepszy . Przed końcem roku były V1 i V2 na białych na OLX po 1800 i 2000 i teraz żałuję że się zastanawiałem . Jeden do źródła drugi do DAC i pewnie tak by zostało na wieki . Zaczekam na okazje .
Czy lepszy, niekoniecznie, poprostu lepiej się dobierając oba Tunami, bo illuminati to jeden z lepszych kabli z jakimi miałem do czynienia, jednocześnie jeden z trudniejszych do oprawienia, ale to bardzo dobry kabel.
U innego kolegi wyparł dość drogie kable Enerra z serii Transcenda.

Te Tunami to:
Albo jeden do wzmaka, a drugi do DAC lub źródła.
Ja mam w dwóch miejscach, jeden zasila wszytko (V2), a drugi DAC (V1), który jest jednocześnie źródłem.

Berni
Poszukiwacz Audiolub

#252 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Berni » sob 08 sty 2022, 19:00

U mnie sprawa bardziej złożona . Streamer i CD +DAC+ 2 końcówki mocy. W okablowaniu to podraża temat. V2 najlepiej sprawdza się przy źródłach u mnie . I powiem że do listwy i do końcówek to kable SCA mi wystarcza. A z ciekawości to Kolega jakich głośnikowych używa??

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Kontakt:

#253 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » ndz 09 sty 2022, 04:45

Berni pisze:
sob 08 sty 2022, 19:00
U mnie sprawa bardziej złożona . Streamer i CD +DAC+ 2 końcówki mocy. W okablowaniu to podraża temat. V2 najlepiej sprawdza się przy źródłach u mnie . I powiem że do listwy i do końcówek to kable SCA mi wystarcza. A z ciekawości to Kolega jakich głośnikowych używa??
No u mnie DAC ma wbudowany moduł Mind ;)
-----------------------
Generalnie pewna szkoła uczy, by najlepszy zasilajacy dać do listwy lub kondycjonera i to zawsze.
SCA nie jest lepszy od Oyaide, to nie tylko moje zdanie, żeby była jasność.
A ja od wielu lat jestem wierny jednej firmie Albedo z Bydgoszczy, pisałem już gdzieś, ale powtórzę Albedo Monolith SP i IC.
Jakiś Begining do sluchawkowca, a wcześniej inne licząc do dołu od Monolithów.

Berni
Poszukiwacz Audiolub

#254 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Berni » ndz 09 sty 2022, 11:53

DiBatonio pisze:
ndz 09 sty 2022, 04:45
Berni pisze:
sob 08 sty 2022, 19:00
No u mnie DAC ma wbudowany moduł Mind ;)
-----------------------
Generalnie pewna szkoła uczy, by najlepszy zasilajacy dać do listwy lub kondycjonera i to zawsze.
SCA nie jest lepszy od Oyaide, to nie tylko moje zdanie, żeby była jasność.
A ja od wielu lat jestem wierny jednej firmie Albedo z Bydgoszczy, pisałem już gdzieś, ale powtórzę Albedo Monolith SP i IC.
Jakiś Begining do sluchawkowca, a wcześniej inne licząc do dołu od Monolithów.
Nie twierdzę , że SCA jest lepszy od Oyaide, który ma coś wyjątkowego w brzmieniu i jest lepszym kablem bez dwóch zdań. Jest jak dla mnie idealnie zbalansiowany , no i ta głębia . SCA No1Pro gra bardziej tak jakby dodać do dźwięku 10_15% procesora DSP tworząc delikatnie większą dźwięczność sam nie wiem jak to nazwać, taki lekki pogłos przy wysokich, dłuższe wybrzmienia strun gitarowych , jednym pasuje innym nie.
W głośnikowych jeśli będę zmieniał to już nie chcę wybierać półśrodkow, więc te Albedo wchodzą w grę , tylko srebra się obawiam , że każde rozjaśnia system - chociaż to może mit, nie wiem bo nigdy srebra nie słuchałem , a moje Monitor Audio Silver 300 raczej jasno grają . W brzmieniu brakuje mi tylko dociążenia i lepszego basu , ale bez utraty fajnej średnicy i góry ( mogłoby być trochę więcej pod warunkiem dobrej kontroli, bez psucia sybilantów) , jak dojdzie jeszcze lepszą sceną i przestrzeń będzie super.
Wezmę Tellurium q Black II i Albedo Monolith na przetestowanie . Pewnie oba będą lepsze niż mój Chord Clearway, ale sprawdzę czy warto dopłacić ponad 3 razy tyle do Albedo . Może jeszcze Nordost któryś dołączy.

A Acoustic Zen Gargantua II to level wyżej od Oyaide Twoim zdaniem??

Berni
Poszukiwacz Audiolub

#255 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Berni » ndz 09 sty 2022, 17:24

A czy między Albedo Monolith a Monolith Monocrystal jest duża różnica???

ODPOWIEDZ