Akcesoria AudiolubaKable zasilające-na co zwracać uwagę.

Czyli wszystko poza przewodami, a więc: gniazda, wtyki, zwory, przejściówki, interkonekty, kondycjonery, filtry, listwy sieciowe, a także podstawki antywibracyjne, w tym wszelkie akcesoria uznane za voodoo.

Berni
Poszukiwacz Audiolub

#226 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Berni » czw 30 gru 2021, 19:28

Dziękuję za wskazówki. O różnicach w budowie , rodzaju miedzi wiem, ale spotkałem się z opiniami na amerykańskich forach że kabel na miedzi Oyaide to udoskonalona wersja kabla na miedzi Furukawa. Inni piszą , że zmiana konstrukcji była wymuszona brakiem dostępność miedzi Furukawa.
Większość opinii które znalazłem jest taka że V1 gra bardziej otwarcie niż V2. Ja dobrej pory mam kilka kabli z Solid core audio które są rewelacyjne, ale o Oyaide Tunami gpx-re na białych wtykach tyle dobrego przeczytałem że mam ochotę trochę jeszcze poeksperymentować.

Awatar użytkownika

Angel
Administrator

#227 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Angel » czw 30 gru 2021, 20:40

Jakie masz przewody Solid Core Audio? Ja miałem No.2 PRO, ale w końcu sprzedałem, bo początkowo wydawał mi się świetny, ale po dłuższych odsłuchach stwierdziłem, że nie jest tym czego oczekuję. Może po dłuższym wygrzaniu się zagrał po prostu już tak jak miał grać.
Czy V1 gra bardziej otwarcie niż V2? Nie powiedziałbym. Raczej odwrotnie. Za to ten pierwszy gra lepszym wypełnieniem średnicy, mocniejszymi barwami i nieco łagodniejszą górą. Przypominam, że mam V1 (czyli miedź PC OCC Furukawy) z wtykami w kolorze czerwonym a V2 (czyli miedź 102SSC) z wtykami koloru białego (aspirin white).
Przewód z miedzi Furukawy z białymi wtykami to może być ciekawe granie. Mam zamiar to kiedyś wypróbować, przekładając wtyki, ale zawsze brak czasu.
Słuchajcie radiowej Dwójki. Analogowo póki można.

Berni
Poszukiwacz Audiolub

#228 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Berni » czw 30 gru 2021, 22:29

SCA mam No2Pro do listwy SCA i z listwy do końcówek mocy, DAC i źródła No2 Premium . NO2 Pro to rzeczywiście najsłabszy element . Został bo coś do listwy musiało być . NO2 Premium to inna liga , wnosi detaliczność , przestrzeń , przyjemne kontury dźwięku . Teraz testuje 3 sztuki No1 Pro i to jest znów level wyżej , pod każdym względem i tak by mogłoby już zostać , Ale chcę sprawdzić Oyaide czy jest od nich lepszy , tak ogólnie mówiąc , wiadomo ,że chodzi o detale i możnaby się rozpisywać . Jego cena (używane)jest na poziomie No1 premium.

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Starszy Specjalista Audiolub
Kontakt:

#229 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » pt 31 gru 2021, 02:09

Angel pisze:
czw 30 gru 2021, 20:40
Przewód z miedzi Furukawy z białymi wtykami to może być ciekawe granie. Mam zamiar to kiedyś wypróbować, przekładając wtyki, ale zawsze brak czasu.
Myślę, że jest ciekawsze niż na czerwonych 046.
Jak dla mnie to był chyba strzal w10ke połączenie w systemie V2 i V1 na tych samych wtykach.
Co prawda moja V1 nie ma 180cm, ale jestem pewien, że to oryginał, kabli Oyaide raczej nie podrabiano, wtyki to co innego.

Berni
Poszukiwacz Audiolub

#230 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Berni » sob 01 sty 2022, 19:08

Testuje V2 na białych wtykach. Jest najlepszym kablem do źródła jaki miałem . A dopiero się wygrzewa. Kable z SCA NO2 Pro a szczególnie Premium brzmią podobnie ,całe takiej głębi sceny i tego co chyba wszyscy nazywają czarnym tłem żaden z nich nie ma w takim stopniu jak V2. To moje subiektywne wrażenia na szybki , a pewnie może być już tylko lepiej .Niestety ze sklepu kosztuje 3000zl . V1 Mona kupią używany za 1800 , to spora różnica . Pytanie czy V1 zagra podobnie , bo zwrotu nie da się zrobić . Inna opcja czekać na V2 z rynku wtórnego bo cena nie różni się właściwie od V1.

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Kontakt:

#231 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » pn 03 sty 2022, 22:06

Berni pisze:
sob 01 sty 2022, 19:08
Testuje V2 na białych wtykach. Jest najlepszym kablem do źródła jaki miałem . A dopiero się wygrzewa. Kable z SCA NO2 Pro a szczególnie Premium brzmią podobnie ,całe takiej głębi sceny i tego co chyba wszyscy nazywają czarnym tłem żaden z nich nie ma w takim stopniu jak V2. To moje subiektywne wrażenia na szybki , a pewnie może być już tylko lepiej .Niestety ze sklepu kosztuje 3000zl . V1 Mona kupią używany za 1800 , to spora różnica . Pytanie czy V1 zagra podobnie , bo zwrotu nie da się zrobić . Inna opcja czekać na V2 z rynku wtórnego bo cena nie różni się właściwie od V1.
Bo Oyaide Tunami robią to czego inne naprawdę nie bardzo potrafią, pomimo dociążenia brzmienia, jest mikrodynamika i właśnie scena w głąb z czarnym tłem.

V1 zagra podobnie, ale z krótszym bardziej kontrolowanym basem, ale nie wiem jak na czerwonych wtykach (chyba też), bo ja go mam na białych 004 Oyaide.
Jak jesteś zainteresowany Tunami V2 to mam180cm, ale bez wtyków, mam oryginalny karton i certyfikat, a kabel ma naklejkę z numerem seryjnym ( koszt 700zl).
Trzeba by pomyśleć jakie mu dać wtyki, żeby było blisko tych białych, które zdjąłem żeby przełożyć na V1 która kupiłem pociętą, czyli 140cm 😁
W sumie to wiem jakie wtyki zagrają bardzo blisko tych 004 (bialych) a są chyba 3x tańsze od oryginalnych 004, których i tak nie można dzisiaj dostać.

https://www.audiohobby.eu/en/power-cabl ... ector.html
https://www.audiohobby.eu/en/power-cabl ... ector.html

Berni
Poszukiwacz Audiolub

#232 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Berni » wt 04 sty 2022, 09:37

Po porównaniu V2 z No1Pro od SCA mam spostrzeżenia takie ,że oba grają bardzo ciekawie podłączone do źródła . Każdy wnosi coś innego . No1Pro gra większą przestrzenią , detale są bardziej subtelne , jest więcej powietrza w dźwięku . V2 natomiast daje niepowtarzalna głębię. Na razie zostawiam sobie No1Pro bo stosunek cena/jakość jest lepszy . Będę czekał na V2, ale kompletny (dziękuję za ofertę ) na białych wtykach w dobrej cenie do drugiego źródła bo uważam że jest wyjątkowy .

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Kontakt:

#233 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » wt 04 sty 2022, 19:48

Berni pisze:
wt 04 sty 2022, 09:37
Po porównaniu V2 z No1Pro od SCA mam spostrzeżenia takie ,że oba grają bardzo ciekawie podłączone do źródła . Każdy wnosi coś innego . No1Pro gra większą przestrzenią , detale są bardziej subtelne , jest więcej powietrza w dźwięku . V2 natomiast daje niepowtarzalna głębię. Na razie zostawiam sobie No1Pro bo stosunek cena/jakość jest lepszy . Będę czekał na V2, ale kompletny (dziękuję za ofertę ) na białych wtykach w dobrej cenie do drugiego źródła bo uważam że jest wyjątkowy .
V1 tez jest bardzo dobry, łącząc w systemie oba v1 i V2 uzyskasz synergię.
Te SCA trzy modele licząc od dołu miał kolega, oddał bez większego żalu, bo miał już jakiegoś AQ, Isoteka Premier i teraz wszedł w Tunami V1 na czerwonych wtykach.
SCA przy tym Tunami to sznureczek nie kabel, skądinąd wiem chyba co tam siedzi, więc ja już na dzień dobry bym podziękował.
Ale nie zaprzeczam, że zamiast zwykłego z kartonu, to SCA zrobi dobre wrażenie.
Ważne, że się podoba i trzeba eksperymentować, dopiero jak się ma punkt odniesienia, wtedy wiadomo o co chodzi.

Berni
Poszukiwacz Audiolub

#234 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Berni » wt 04 sty 2022, 21:59

Niezależnie co siedzi w środku SCA jednak bym bronił , porównywałem wszystkie trzy modele od dołu z V2 na białych wtykach bezpośrednio head to head i powiem , że No2Pro jest rzeczywiście najsłabszy , No1 Premium jest od niego co najmniej dwa razy lepszy ,a No1Pro zmienia w brzmieniu tyle co V2 tylko że inaczej . Zależy kto czego szuka , myślę że w cenie , za którą je kupiłem są warte uwagi . A V2 na białych ...mnie odpowiada najbardziej , ale No1Pro żal oddać , bo też przyjemnie się tego słucha , więc zostaje , a i tak docelowo muszę mieć V2 do streamera i będzie można wybrać raz jeden raz drugi tylko nie za 3000pln
Zastanawia mnie tylko ta magiczna różnica między wtykami białymi i czerwonymi . Wiem, że ta berylowana miedź w białych pewnie ma wpływ na brzmienie , tylko czy aż taki ...??? Bo różnica w cenie x2 , a sam kabel przecież taki sam .v

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Kontakt:

#235 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » śr 05 sty 2022, 08:08

Berni pisze:
wt 04 sty 2022, 21:59
Zastanawia mnie tylko ta magiczna różnica między wtykami białymi i czerwonymi . Wiem, że ta berylowana miedź w białych pewnie ma wpływ na brzmienie , tylko czy aż taki ...??? Bo różnica w cenie x2 , a sam kabel przecież taki sam .v
Tam platyna i pallad robi robotę.
Beryll jest tylko pierwiastkiem utwardzającym miedź, nic szczególnego, wiem że "miedź beryllowa" lepiej brzmi, ale to tylko stop miedzi z berylem.

P.S.
Dziś popełniłem kolejny przewód (illuminati), nie jest to łatwy kabelek do zrobienia, oj nie jest.
Tym razem na wtykach Wattgate 390i Ag/Audio Grade i 350i Ag Audio Grade.
No i co ciekawe, wcale kierunek nie jest zgodny z nadrukiem na izolacji, oooopppssss.
😁

Berni
Poszukiwacz Audiolub

#236 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Berni » śr 05 sty 2022, 19:57

Ciekaw jestem jaki to kabel .
Mnie ostatnio ktoś namawiał na zrobienie DIY kabla głośnikowego ze starego ruskiego kabla wielożyłowegi, złożonego z ponad 1000 cienkich izolowanych silikonem nitek , że podobno gra to super , a koszt śmieszny. Ale coś mam wątpliwości czy taka konstrukcja może rywalizować z dobrym firmowym kablem za kilka tys .
A wracając do sieciowek,
Jakby ktoś kiedyś miał V2 na białych wtykach do sprzedania to jestem chętny.

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Kontakt:

#237 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » śr 05 sty 2022, 23:04

Berni pisze:
śr 05 sty 2022, 19:57
Ciekaw jestem jaki to kabel .
Mnie ostatnio ktoś namawiał na zrobienie DIY kabla głośnikowego ze starego ruskiego kabla wielożyłowegi, złożonego z ponad 1000 cienkich izolowanych silikonem nitek , że podobno gra to super , a koszt śmieszny. Ale coś mam wątpliwości czy taka konstrukcja może rywalizować z dobrym firmowym kablem za kilka tys .
A wracając do sieciowek,
Jakby ktoś kiedyś miał V2 na białych wtykach do sprzedania to jestem chętny.
O jaki kabelek pytasz? Ciekaw jestem....
Taki kabelek z tych 1000zylek każda izolowana może dać fajny efekt, trzeba by spróbować.
GPX Re v2 masz na giełdzie hifi za niecałe 1200zl
Ale pytanie czy komplet karton, hologramy na wtykach etc.

Berni
Poszukiwacz Audiolub

#238 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Berni » śr 05 sty 2022, 23:26

[/quote]
Taki kabelek z tych 1000zylek każda izolowana może dać fajny efekt, trzeba by spróbować.
[/quote]

Ten na giełdzie HiFi to na czerwonych wtykach i już chyba nieaktualne, bo było też w innym miejscu i już zniknęło , ale dzięki za namiary .
Z tym kabelkiem "1000żylkowym" jest tylko jeden problem - jak skutecznie pozbawić go na końcach tej silikonowej izolacji tak żeby nie uszkodzić miedzianych nitek cienkich jak włos i żeby z usuwanego silikonu nie zrobił się plastikowy "glut" na końcu .
Bo ekran , oplot i banany to już nie problem . Gość który zrobił z niego kabel głośnikowy twierdzi , że porównywał z kablami za kilka tys i wszystkie poległy .

Berni
Poszukiwacz Audiolub

#239 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Berni » śr 05 sty 2022, 23:28

Berni pisze:
śr 05 sty 2022, 23:26
[/quote]

Ten na giełdzie HiFi to na czerwonych wtykach i już chyba nieaktualne, bo było też w innym miejscu i już zniknęło , ale dzięki za namiary .
Z tym kabelkiem "1000żylkowym" jest tylko jeden problem - jak skutecznie pozbawić go na końcach tej silikonowej izolacji tak żeby nie uszkodzić miedzianych nitek cienkich jak włos i żeby z usuwanego silikonu nie zrobił się plastikowy "glut" na końcu .
Bo ekran , oplot i banany to już nie problem . Gość który zrobił z niego kabel głośnikowy twierdzi , że porównywał z kablami za kilka tys i wszystkie poległy .
[/quote]

Berni
Poszukiwacz Audiolub

#240 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Berni » śr 05 sty 2022, 23:29

Berni pisze:
śr 05 sty 2022, 23:28
Berni pisze:
śr 05 sty 2022, 23:26
GPX Re v2 masz na giełdzie hifi za niecałe 1200

ODPOWIEDZ