Akcesoria AudiolubaKable zasilające-na co zwracać uwagę.

Czyli wszystko poza przewodami, a więc: gniazda, wtyki, zwory, przejściówki, interkonekty, kondycjonery, filtry, listwy sieciowe, a także podstawki antywibracyjne, w tym wszelkie akcesoria uznane za voodoo.
Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Starszy Specjalista Audiolub
Kontakt:

#1 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » ndz 17 maja 2020, 19:11

Zakładam wątek na prośbę niektórych z kolegów.
Myślę, że warto podzielić się kilkoma spostrzeżeniami, chociaż mam świadomość, że co poniektórzy nie zgodzą się ze wszystkim o czym mam zamiar pisać.
Każdy ma inne doświadczenia, bo każdy inaczej słyszy, nie każdy podchodzi do tematu "słyszenia" kabli wg określonej metodologii itd.
Na początek trochę ABC, a później zobaczymy jak się temat rozwinie, dopuszczam też temat listew zasilających, czy kondycjonerów, te drugie to moim zdaniem też listwy, tylko bardziej lub mniej rozbudowane w ładnej obudowie. :D
Natomiast nie chciałbym, aby admin dopuszczał do hejtowania wątku przez osoby, dla których jedynie słuszną opcją jest kabel to kabel, nie ma różnicy jaki wepniemy etc.
A więc polaryzacja, przewody zasilające z tak zwanym przeplotem powinny wyglądać tak (chyba, że się mylę) :)
Wtyk IEC.jpg
Tutaj większość urządzeń zwłaszcza tych z poziomu średniej półki i wyżej łatwo wychwytują zmianę polaryzacji, przyznam szczerze, że jeszcze za CA Azur trudno było mi ten myk wyłapać na ucho, obecnie taka zamiana w choćby dacu Hegla HD12 jest u mnie słyszalna.

Awatar użytkownika

Miles
Administrator

#2 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Miles » ndz 17 maja 2020, 22:56

No i do diaska w temacie zasilania jak zwykle wykładam się już na polaryzacji. To znaczy nie tyle wykładam się, co mam mętlik. Bo wszyscy elektrycy z którymi rozmawiałem, lub którzy wykonywali dla mnie instalacje, tak ci "starej daty" jak i młodsi pracujący w nowoczesnych firmach, ładują fazę do lewej dziurki gniazdka (przy bolcu zera bezpiecznego na górze). Czyli jeżeli to co widzę na obrazku po lewej stronie to wtyk typu schuko, to już u siebie, przy fazie po lewej, nie podłączę go do gniazdka zgodnie z oznaczeniami na tej grafice.
"Zero polityki. Zero reklam. Za to starannie wyselekcjonowana muzyka i towarzyszące jej mądre słowo." :

https://patronite.pl/rockserwisfm

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Kontakt:

#3 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » pn 18 maja 2020, 00:17

Tak to widok wtyczek na przewodzie zasilającym, patrząc od frontu.
Tak bywa z elektrykami, tym bardziej, że nie regulują tego sposobu montażu żadne polskie normy.
Ja generalnie sam sobie pozamieniałem w gniazdach przewody fazowe, albo użyłem gniazda podwójnego, wtedy dolne gniazdo ma lustrzane odbicie w stosunku do górnego.
A później i tak poszedłem w gniazda schuko od Furutecha, polecam gniazda schuko choćby dlatego, problem polaryzacji rozwiązujesz obróceniem wtyczki o 180°.
Zasada jest zawsze taka patrząc na front wtyku IEC na końcu kabla fazę musisz mieć zawsze po prawej stronie.
Z mojego doświadczenia, jak komuś za drogo gniazda Furutecha bdb wyborem jest osprzęt jak gniazda schuko Berker, ewentualnie Legrand.
Polecam naprawdę.
W zasadzie gniazda z bolcem powinno się łączyć też z przeplotem ze względu na bezpieczeństwo, zwłaszcza w instalacji 3 żyłowej.
gf-T5zm-atBh-PuSw_podlaczanie-gniazd-664x442-nocrop.jpg
W instalacji 2 żyłowej mostek robimy zawsze jak poniżej.
Nigdy nie wolno neutralnego podłączać do styku gniazda, a dopiero od niego mostek do bolca.
dwa_sposoby_pod____czenia_gniazda_1-f_w_starej_instalacji_2e868fe.jpg

Awatar użytkownika

Naczesany
Czeladnik Audiolub

#4 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Naczesany » pn 18 maja 2020, 12:11

Tak ma być:
schuko.jpg

Jackobtone
Specjalista Audiolub

#5 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Jackobtone » pn 18 maja 2020, 12:35

Ja spotkałem się z tym tematem gdy jeszcze miałem Atolla IN200 Signature i mimo że zmian w brzmieniu nie usłyszałem (być może za mało przejrzysty system), to na pewno trafo po tej zmianie ciszej brumiło.

Awatar użytkownika

Miles
Administrator

#6 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Miles » pn 18 maja 2020, 13:05

W sumie to ciekawe, że przy całym znaczeniu elektryfikacji (jak archaicznie brzmi obecnie określenie "elektryfikacja" :D ) nie ma w naszym kraju normy jasno określającej, czy faza w gniazdku ma być z lewej czy z prawej strony. No ale skoro cech elektryków powszechnie stosuje zasadę faza po lewej, czemu odpowiadają też zamieszczone przez Ciebie @DiBatonio w ostatnim poście schematy, to myślę, że możemy przyjąć to jako normę stosowaną :mrgreen: . No i jednocześnie możemy przyjąć, że zasadniczo rozjeżdża nam się to lekko z oczekiwaniami co najmniej części producentów sprzętu i akcesoriów z innych krajów. Nie wiem na ile zależy to od kraju producenta, bo u mnie króluje sprzęt japoński, więc nie chcę wyciągać wniosków co do innych krajów :D . Choć w niejapońskim Ayonie mam diodę sygnalizującą niewłaściwe podłączenie polaryzacji. Fajna rzecz.

Wskaźnik fazy.jpg

Rzeczywiście gniazda bez "bolca" uziemiającego łatwo rozwiązują problem tego typu niezgodności. Korzystna jest sytuacja, gdy w listwie zasilającej są dwa rzędy gniazd w układzie odbicia lustrzanego. U mnie gdy nie zgadza mi się polaryzacja, zwyczajnie przesuwam wtyk do sąsiedniego rzędu gniazd i po sprawie. Bo obrócenie wtyku grubego i sztywnego przewodu zasilającego o 180 stopni mogłoby być kłopotliwe.

P.S. @Naczesany, posprawdzałem właśnie próbówką i wygląda to tak, że w przypadku moich przewodów Furutech i Oyaide (w oryginalnej konfekcji producentów), aby "oddawały" one fazę po właściwej stronie, czyli po prawej stronie wtyku IEC patrząc na niego od frontu, muszą "dostawać" one fazę na lewy bolec wtyku schuko (patrząc na niego od frontu). Tak jak na grafice którą @DiBatonio zamieścił w pierwszym poście. Z tego wniosek, że są to przewody z "przeplotem". Jeżeli zaś u Ciebie faza "przychodzi" do przewodu prawym bolcem wtyku schuko patrząc od frontu, i "wychodzi" też prawym IEC, to wnioskuję, że samodzielnie konfekcjonując przewód nie zastosowałeś przeplotu. Nic nie namieszałem??

P.S.2. @DiBatonio ,jesteś w stanie wyjaśnić laikowi (czyli mnie :mrgreen: ), jaka jest różnica gdy przy instalacji dwużyłowej zero robocze podłączamy najpierw do bolca uziemiającego, a dopiero potem do styku gniazda?
"Zero polityki. Zero reklam. Za to starannie wyselekcjonowana muzyka i towarzyszące jej mądre słowo." :

Awatar użytkownika

Naczesany
Czeladnik Audiolub

#7 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Naczesany » pn 18 maja 2020, 13:26

Jackobtone pisze:
pn 18 maja 2020, 12:35
Ja spotkałem się z tym tematem gdy jeszcze miałem Atolla IN200 Signature i mimo że zmian w brzmieniu nie usłyszałem (być może za mało przejrzysty system), to na pewno trafo po tej zmianie ciszej brumiło.
To prawda. Czasami zamiana miejsca wtyczek może zmniejszyć brumienie. Miałem tak w Roksan K3. Całkowitego brumienia pozbyłem się po kupnie terminala Furutech'a. Nie wiem jak to się stało ale działa. Jestem przeciwnikiem wszelkich filtrów, które moim zdaniem jedynie tłumią. Liczy się tylko dobre zasilenie z gniazdka porządnym okablowaniem i wtykami. Gniazdo sieciowe (w ścianie) z którego korzystam, nie zasila innych urządzeń typu pralka czy lodówka więc może to też jakaś zasługa dobrego dźwięku. A sieć energetyczną mam dość leciwą, w starym domu ale przewody miedziane 2x1,5mm2 (tylko). Okablowanie Furutech'a i wtyki znakomicie spełnia swoją rolę.

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Kontakt:

#8 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » pn 18 maja 2020, 16:12

Naczesany pisze:
pn 18 maja 2020, 12:11
Tak ma być:
schuko.jpg
Tak ma być? nie sądzę.
Większość kabli jest robiona z tzw. przeplotem, jednak można spotkać takie połączenie.
Podobnie jak w przewodach komputerowych, masz skrętkę tzw.kabel prosty i tzw. cross.
Ważne by patrząc na wtyk IEC od frontu faza była z prawej strony, to dlatego zastosowanie gniazd schuko jest o wiele praktyczniejsze.

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Kontakt:

#9 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » pn 18 maja 2020, 16:59

Miles pisze:
pn 18 maja 2020, 13:05
P.S.2. @DiBatonio ,jesteś w stanie wyjaśnić laikowi (czyli mnie :mrgreen: ), jaka jest różnica gdy przy instalacji dwużyłowej zero robocze podłączamy najpierw do bolca uziemiającego, a dopiero potem do styku gniazda?
Tak najprościej chodzi o bezpieczeństwo, zdarza się bowiem, że czasem w takich instalacjach może upalić/ukruszyć się mostek, lub wcześniej przed gniazdem przewód neutralny, wtedy pojawia się, nie zawsze napiecie na bolcu, a tym samym na obudowie urządzenia.
W przypadku kiedy przewód neutralny jest najpierw podłączony do bolca, to poprzez jakby zamkniecie obwodu poprzez wtyczke od urzadzenia bolec zawsze odprowadzi potencjal do przewodu neutralnego, jakoś tak chyba, że coś popier...m. 😁
W latach 80mi wcześniej montowanie robiło się od styku do bolca, gdzie do styku wpinany był przewód neutralny, od dłuższego czasu zalecana jest taka forma jak wyżej.
Lepszym rozwiązaniem jest tak zwany układ TN-C, czyli do gniazdek prowadzisz 3 żylowy przewód i łączysz jak w przypadku instalacji 3 żylowej L, N, PE, a mostek robisz w puszczce rozgałęźnej do przewodu neutralnego, tak najprościej można to wytłumaczyć.
Zobacz w necie rodzaje instalacji TN-C, TN-S, TT itd.
Lepiej te moje wypociny sprawdzić w necie, jestem dobre 30 lat po szkole, nie wszystko mogę pamiętać.
Poza tym zawsze lepiej, kiedy robi to wykwalifikowany elektryk, ja sem elektronik-automatyk, trochę mi łatwiej 😁
Generalnie , sam mam tak zrobione, bo mieszkam w bloku z instalacją 2 żyłową, poszedłem ta droga, że w puszce zrobiłem mostek, a do gniazda puściłem przewód 3 żylowy, reszta gniazdek w chacie mam zmostkowane.
Wqrwia mnie to, ale co zrobić.
Ostatnio zmieniony pn 18 maja 2020, 17:09 przez DiBatonio, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Kontakt:

#10 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » pn 18 maja 2020, 17:03

Awatar użytkownika

Miles
Administrator

#11 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Miles » pn 18 maja 2020, 17:44

No teraz to już mniej więcej kumam o co chodzi. Jakiś czas temu męczyłem o kwestie związane z zagadnieniami "zero robocze vs. zero bezpieczne" teścia, starego kopalnianego elektryka, elektrotechnika itp. Grzebaliśmy w mojej instalacji i podniosłem te sprawy. Tłumaczył mi te wszystkie różnice potencjałów itp., ale skłamałbym twierdząc, że wszystko zrozumiałem. Skłamałbym twierdząc, że cokolwiek zrozumiałem :mrgreen: .

Notabene właśnie odebrałem z paczkomatu listwę zasilającą. Rzadko spotykana w naszym kraju, Van den Hul, ze zintegrowanym przewodem zasilającym The Mainsstream Hybrid. Będzie na eksperymenty. Miałem kupować Furutecha, ale pojawiła się atrakcyjna cenowo oferta, więc nie mogłem się powstrzymać. Niejako przez zasiedzenie wciąż mam w systemie Tomanka, więc od dłuższego czasu chodziło mi po głowie spróbować czegoś z troszkę wyższej półeczki. Zobaczymy, może będzie przyczynek do dyskusji "lepsze z filtrami czy bez".

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Kontakt:

#12 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » pn 18 maja 2020, 17:46

Miles pisze:
pn 18 maja 2020, 13:05
Rzeczywiście gniazda bez "bolca" uziemiającego łatwo rozwiązują problem tego typu niezgodności. Korzystna jest sytuacja, gdy w listwie zasilającej są dwa rzędy gniazd w układzie odbicia lustrzanego. U mnie gdy nie zgadza mi się polaryzacja, zwyczajnie przesuwam wtyk do sąsiedniego rzędu gniazd i po sprawie. Bo obrócenie wtyku grubego i sztywnego przewodu zasilającego o 180 stopni mogłoby być kłopotliwe.
Nie chcę nikogo namawiać na drogie gniazda Furutecha, ale świetnie sprawdzą się gniazda Berkera, bardzo dobra jakość, tylko trzeba dobrać serię i ramkę. Miałem to jakiś czas temu, a poza tym lata temu handlowałem Berkerem pracując w hurtowni elektrotechnicznej.
Polecam.
https://www.dobregniazdka.pl/category/b ... OoQAvD_BwE

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Kontakt:

#13 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » pn 18 maja 2020, 19:15

Miles pisze:
pn 18 maja 2020, 17:44
Notabene właśnie odebrałem z paczkomatu listwę zasilającą. Rzadko spotykana w naszym kraju, Van den Hul, ze zintegrowanym przewodem zasilającym The Mainsstream Hybrid. Będzie na eksperymenty.
Kurde nawet nie wiedziałem, że VDH ma listwę zasilającą, w googlach też nie bardzo można znaleźć.
Pokaż zdjęcia ;)

Awatar użytkownika

Miles
Administrator

#14 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: Miles » pn 18 maja 2020, 19:41

Też nie wiedziałem, że VdH robi listwy :mrgreen: . Pojawiła się dobra oferta, pół ceny nowej, potem spadła na pół ceny samego przewodu, który ją zasila. No to wziąłem. W sumie jeszcze nie miałem kiedy otworzyć pudełka, odebrałem paczkę w biegu. Jak listwa będzie w środku obiecuję zrobić foty. Jak będzie cegła to też cyknę na pamiątkę.

Awatar użytkownika

Autor tematu
DiBatonio
Kontakt:

#15 Kable zasilające-na co zwracać uwagę.

Post autor: DiBatonio » pn 18 maja 2020, 19:58

Dawaj dawaj, jestem ciekawy.
A jak byś zrobił rozbierane zdjęcia, to już w ogóle zakwiczę z radości.
:D

ODPOWIEDZ