Magnetofony szpulowe, kasetowe oraz tuneryTunery radiowe stare i nowe

Jak kręcić to na całego, jak słuchać to analogowo.

Autor tematu
Belfer54

#31 Re: Tunery radiowe stare i nowe

Post autor: Belfer54 » śr 11 paź 2017, 12:12

Ponieważ nie ma chętnych przedstawię skromny tuner, który mi pozostał z tzw. głównym (jednym z głównych :D ) systemie, po bogatej kolekcji tunerów.
Jest nim Sansui TU-S7.
Wyprodukowany w 1980 r. tuner posiada cyfrowa syntezę wyszukiwania sygnału.
TU-S7 jest bardziej wrażliwy, ma doskonały stosunek sygnału do szumu.
Tuner ma możliwość zaprogramowania 14 stacji, w tym sześciu stacji w zakresie FM. TU-S7 posiada strojenie automatyczne i ręczne Gdybym miał określić jakość dźwięku to określiłbym go jako lepszy niż przeciętny, oczywiście na tle tunerów Sansui i nie tylko.
TU-S7.jpg
TU-S7.jpg (11.47 KiB) Przejrzano 8832 razy
sansui.jpg

Awatar użytkownika

Note
Poszukiwacz Audiolub

#32 Re: Tunery radiowe stare i nowe

Post autor: Note » sob 14 paź 2017, 18:14

Witam serdecznie ;)

Od dłuższego czasu posiadam tuner Pioneer F 504 Rds. Cóż mogę napisać o tym tunerku... Bardzo mi odpowiada jego dźwięk. Nie jest efektowny, nie podbija zbytnio pasm, wręcz przeciwnie - jest bardziej liniowy, troszkę ocieplony. Można go słuchać przez długie godziny bez zmęczenia. Posiada możliwość podłączenia dwóch anten, rds, jest sposobność zapamiętania kilkudziesięciu stacji, wskaźnik poziomu sygnału. Ogromnym plusem jest na pewno jego wyświetlacz, który pomimo upływu lat jest nadal bardzo jasny, duży, a co za tym idzie czytelny. Można bez problemu ustawić automatyczny tuning stacji radiowych, bądź ustawiać ręcznie za pomocą bardzo wygodnej dużej gałki. Kolejnym mocnym atutem jest siła sygnału , która wiadomo zależy też od lokalizacji itp., ale na zwykłym przysłowiowym „drucie” radzi sobie naprawdę zacnie z "pobliskimi" stacjami. Cena za jaką można go obecnie kupić wacha się od 150 zł do 250 zł. Osobiście uważam , że w tych rejonach cenowych to naprawdę bardzo fajny sprzęt. Model ten był produkowany w latach 1996 – 2000 i pod koniec tych lat był to najwyższy dostępny model Pioneer’a. Czy były lepsze tunery tej firmy? Oczywiście, ale to już temat do klubu Pioneer, gdzie niebawem dołączę i rozwinę troszkę temat.

DSC_5049.jpg
DSC_5059.jpg

Awatar użytkownika

Ohajo
Początkujący Audiolub

#33 Re: Tunery radiowe stare i nowe

Post autor: Ohajo » ndz 15 paź 2017, 20:18

Ja radia słucham namiętnie i mam trzy sztuki sprzętu do obioru FM. W sypialni miniwieża Denon M39 z dołączonymi do niej kolumnami fabrycznymi Denona, antena to zwykły kabelek, poprowadzony pionowo po ścianie, odbiór lokalnych stacji jest bardziej niż zadowalający. Zazwyczaj włączamy sobie w sypialni radio wieczorem, z timerem, by zasnąć przy spokojnej muzyce RMF Classic, Radia eM Kielce albo Melo Radia.
Na balkonie zamontowałem dwie zewnętrzne anteny Yagi, 3-elementową w polaryzacji V i 5-elementową w H. W salonie częścią zestawu audio jest świetny tuner Onkyo Integra T9990, do którego podpiąłem obydwie anteny. Muzyka z tego tunera, w tandemie ze wzmacniaczem Rega Brio-R i kolumnami Ruark CL30 to poezja! Szczególnie silne lokalne sygnały (RMF Classic, eM, Melo, FaMa, Radio Kielce) odbieram z jakością niewiele ustępującą CD. W stereo odbieram stacje z Małopolski (RDN Nowy Sącz na 101.2 MHz z Przechyby, ok. 160km w prostej linii, Radio Kraków, Radio Plus Kraków) oraz z Podkarpacia (Radio Via z góry Liwocz k/Jasła). Późną nocą, gdy cichnie ruch uliczny, lubię przeczesywać pasmo FM w poszukiwaniu słabych sygnałów DX, mam ich odnotowanych już ponad 110, w tym kilka sygnałów ze Słowacji i Czech, dolatuje też Radio Alex z Kasprowego Wierchu :-)
W kuchni gra miniwieża Denon M37 z kolumnami od jakiejś innej miniwieży JVC, kupionymi za grosze na wyprzedaży w jednym z oddziałów Caritasu. Podpiąłem do niej przez rozgałęźnik jedną z balkonowych anten zewnętrznych (tę w polaryzacji V, w jakiej nadają lokalne stacje w Kielcach) i nieraz lubię pichcąc coś na obiad włączyć sobie muzykę nieco głośniej, brzmienie nic nie traci na jakości.
Wszystko byłoby pięknie, gdyby nie jedna łyżka dziegciu w tej beczce miodu. Otóż tunery radiowe można modyfikować wymieniając w nich filtry na takie, które wyraźnie poprawiają czułość i selektywność. Szkoda, że nie wynaleziono jak dotąd filtrów eliminujących z sygnałów FM reklam leków i suplementów diety. To diabelstwo w polskim eterze wyjątkowo działa mi na nerwy!
Załączniki
tuner.jpg
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis

Autor tematu
Belfer54

#34 Re: Tunery radiowe stare i nowe

Post autor: Belfer54 » wt 17 paź 2017, 21:18

Ohajo gratuluję, masz świetny tuner Onkyo, tylko pozazdrościć. Zapewne wiesz, że T-9990 to europejska wersja T-9090II, czyli jego odpowiednika z USA. Zresztą informację na ten temat znajdują się na cytowanej przeze mnie wcześniej stronie o tunerach.

Autor tematu
Pboczek

#35 Re: Tunery radiowe stare i nowe

Post autor: Pboczek » pt 20 paź 2017, 17:15

@Ohajo, zmobilizowałeś mnie do wymiany anteny z pionowego masztu na prosty dipol (na razie). Sygnał jest teraz zdecydowanie lepszy, zwłaszcza jeżeli chodzi o 2PR. Bardzo fajny masz tuner, ładnie świeci i na pewno tak też gra.

Autor tematu
Belfer54

#36 Re: Tunery radiowe stare i nowe

Post autor: Belfer54 » pt 20 paź 2017, 18:28

Koledzy cieszy mnie, że temat ma się dobrze. Postaram się ze swojej strony więcej pisać na temat tunerów, nie tylko tych, które miałem, ale też o tych, które chciałbym mieć.
Postaram się też przedstawić listę tunerów wartych moim zdaniem uwagi.
Co z Was, którzy uczestniczyli w podobnym temacie na innym forum pamiętają, że wspominałem o nie żyjącym już Koledze Stefanie, który był pasjonatem, znawcą tunerów, człowiekiem uczynnym. To on spowodował, że ponownie przed laty zacząłem interesować się nie tylko pięknymi, ale też świetnymi tunerami. Od Stefana dostałem jeden z lepszych tunerów Technics ST-9030. Mam go do dziś, niestety z braku miejsca stoi nie używany.
PICT0024.jpg
Postaram się też odnaleźć ranking tunerów, które zdaniem śp. Stefana warte były uwagi.

Awatar użytkownika

Simpson
Administrator

#37 Re: Tunery radiowe stare i nowe

Post autor: Simpson » pt 20 paź 2017, 21:30

I ja się cieszę, że jeszcze w tym temacie czegoś się dowiem. Obserwuję temat tunerów od samego początku, bo jak to się mówi, radio dobre na wszystko. Nigdy nie wiemy co poleci. Ponadto żonie w pracy muszę zapewnić jakieś miłe poplumkiwanie. Ze względu, że jest żoną audioluba, tam także muszę zadbać o odpowiednie audiolubowe (ale tanie, co się nie kłóci z byciem audiolubem) nagłośnienie, gdzie podstawą będzie właśnie tuner. Także @Belfer54 , dopinguję we wpisach ;)

Awatar użytkownika

Ohajo
Początkujący Audiolub

#38 Re: Tunery radiowe stare i nowe

Post autor: Ohajo » pt 20 paź 2017, 21:40

Miałem kiedyś tuner Sanyo T55 Plus, ależ to maleństwo pięknie, muzykalnie grało!
Co prawda można zaprogramować w nim tylko pięć stacji i nie ma RDS (zresztą, mój T9990 też nie ma), ale jakość dźwięku płynąca z tego modelu była niesamowita. Trudno go dopaść na rynku wtórnym (ja kupiłem na niemieckim eBay-u), ale zdecydowanie warto dać mu szansę.
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis

Autor tematu
Belfer54

#39 Tunery radiowe stare i nowe

Post autor: Belfer54 » ndz 22 paź 2017, 08:11

Zanim umieszczę jakikolwiek ranking, jeszcze trochę na temat kilku modeli tunerów.

Świat tunerów, szczególnie tych określanych jako vintage jest wręcz olbrzymi. Dlatego postaram się pokazywać tutaj nie tylko tunery te, które miałem, ale również, które moim zdaniem są warte uwagi. Oczywiście będą też zapowiadane rankingi.
Wśród niektórych są takie, które mogą zaskoczyć liczbą stopni w elemencie strojenia. Jest taki niedrogi model Sony ST A6B z 7 stopniowym elementami strojenia!!!
ST-A6B.jpg
Nie wspominając już o cytowanym Technicsie ST9030, który posiada 8 stopni. Trzeba tutaj zaznaczyć, że im więcej tym lepsza separacja stereo.

@Ohajo pisałeś o tym, że miałeś Sanyo T55 Plus. To świetny tuner. Jeden z lepszych wynalazków tej firmy. Zresztą stanowił element kompletu, całkiem niezłej wieży Sanyo.

Autor tematu
Belfer54

#40 Tunery radiowe stare i nowe

Post autor: Belfer54 » pn 09 kwie 2018, 09:05

Widzę, że temat umiera. Zapewne mało jest zwolenników tunerów na naszym forum. Mimo tego pozwolę sobie po przeszło 5 miesiącach coś napisać.
Jak już wielokrotnie wspominałem miałem zamiar przedstawić wykaz tunerów, które w oczach śp. Kolegi Stefana zyskały uznanie. Poniżej zamieszczam zapowiadany wielokrotnie wykaz:
Aimor T1100
Aiwa AT-9700
Denon TU767, TU 800,
Eumig T-1000
Grundig T-903
Harman Kardon TU 915
JVC FX 1100, JVC VT 900
Kenwood KT1000, Kenwood KT1100, Kenwood KT9, Kenwood KT 3300D, Kenwood KT990D, Kenwood KT 80
Mitsubishi DA-F30
NAD 4120
Onkyo T-9900, Onkyo T-9990, Onkyo T-4500
Pioneer F-26, Pioneer F-28, Pioneer F-9, Pioneer F-99
Sanyo T55 Plus
Sony ST-A6B, Sony ST-J75, Sony ST-J60, Sony ST-5950
Technics ST-9038
Yamaha T-85, Yamaha T-80, Yamaha T-1, Yamaha T-2

Zastrzegam wykaz ten może być niepełny, bo był tworzony na krótko przed ostatnim moim kontaktem ze Stefanem.

Do powyższego dorzucę jeszcze kilka tunerów, które moim zdaniem zasługują na uwagę:
Wega Lab Zero
Kenwood L-02T, Kenwood KT-917
Sansui TU-919, Sansui TU-9900, Sansui TU-X1
Yamaha T-7000
Grundig T-9000
Luxman T-03, Luxman T-117
Accuphase T-109
Philips AH 6731

Oczywiście na mojej liście mogłoby się znaleźć więcej wartych uwagi tunerów, ale sądzę, że Koledzy tez coś dorzucą. :)

Chili
Czeladnik Audiolub

#41 Tunery radiowe stare i nowe

Post autor: Chili » pn 09 kwie 2018, 09:34

Tja, to teraz ceny pójdą w górę :D choć, pewnie buźka powinna być smutna.

Autor tematu
Belfer54

#42 Tunery radiowe stare i nowe

Post autor: Belfer54 » pn 09 kwie 2018, 10:07

@Chili gdyby ceny miały iść w górę po każdym wpisie na jakimkolwiek forum, to nic byś nie kupił ze sprzętów vintage. Idąc dalej tym tropem należałoby nie pisać wogóle o sprzęcie i produktach audio, szczególnie pozytywnie, bo ceny będą szły w górę. Poza tym ceny niektórych klocków są już tak wysokie, że niewielu stać na takie fanaberie. Ponadto w erze muzyki odtwarzanej z plików zainteresowanie tunerami jest znikome, widać to po tym wątku.
Dodać trzeba, że część z tych tunerów była w tym wątku wspominana.

Chili
Czeladnik Audiolub

#43 Tunery radiowe stare i nowe

Post autor: Chili » pn 09 kwie 2018, 21:09

@Belfer54 jakby to ująć...napisałem to z dużą dawką żartu zmieszaną z ironią dotyczącą rodzimych handlarzy ;)

Awatar użytkownika

Simpson
Administrator

#44 Tunery radiowe stare i nowe

Post autor: Simpson » pn 09 kwie 2018, 22:39

..no tak, ci nasi rodzimi handlarze. Nie ma to jak kupować od jakiegoś innego audioluba, ale to też ryzyko, bo audiolub ze swoim ulubionym sprzętem tanio nie chce się rozstawać ;)

Autor tematu
Belfer54

#45 Tunery radiowe stare i nowe

Post autor: Belfer54 » wt 10 kwie 2018, 07:20

Tak to bywa czasem z moim rozszyfrowaniem intencji. :evil: Cóż jak człowiek jest zarobiony, jak to się mówi popularnie i nie tylko.

A to dwa tunery, które kiedyś pożądałem. Niestety ceny już przed kilku laty były kosmiczne a i stan tunerów nie był najlepszy.
EumigT-1000.jpg
DA-F30.jpg
I jeszcze raz Eumig.
236_item_pict_big_eumig_t1000_b_.jpg
i Mitsubishi
mitsubishi da f30_2.jpg
Mógłby być w ostateczności ten, czyli Mitsubishi DA-F20
DA-F20.jpg
Zdjęcia pochodzą m.in. ze strony http://www.fmtunerinfo.com/

ODPOWIEDZ