Magnetofony szpulowe, kasetowe oraz tuneryPhilips N 4450

Jak kręcić to na całego, jak słuchać to analogowo.

Autor tematu
Chili
Czeladnik Audiolub

#1 Philips N 4450

Post autor: Chili » sob 19 maja 2018, 22:03

Nadszedł czas, gdy moją poczciwą Damę Pik zastąpił "Filip". Choć jestem fanem Unitry to 4450 jest zupełnie inną konstrukcją. Sześć głowic i cztery silniki :) (choć jeden tylko do napędu zegarów/ liczników) robią wrażenie. Magnetofon przygotowany jest do sterowania... kablowym pilotem (niestety nie posiadam). W obudowie zmieszczono również wzmacniacz, więc wystarczą kolumny i mamy muzykę :) . Bardzo rozbudowana jest sekcja liczników umożliwiająca wyłączenie w określonym miejscu lub załączenie i wyłączenie magnetofonu o wskazanym czasie. Niestety jeszcze wszystkiego nie "rozkminiłem", ale to tylko kwestia czasu. W środku wrażenie robią dwa masywne koła zamachowe, które działają w przeciwnych kierunkach :idea: .
W przeciwieństwie do PRLowskich produkcji (poza koncertem) mechanizm pracuje bardzo cicho, w moim egzemplarzu słychać jedynie brumienie transformatora, które jednak nie przenosi się na głośniki.

Przygodę zacząłem od rozebrania magnetofonu, czyszczenia, smarowania i powolnego składania całości do "kupy". W miarę pracy, coraz milej mnie zaskakiwał, odwdzięczając się coraz lepszym działaniem.
Podsumowując, na dziś dzień oceniam Philipsa N4450 bardzo wysoko i pomimo 40lat spisuje się bardzo dobrze.
Biorąc pod uwagę, że mam na taśmach z 50h nagrań to jeszcze z sobą poobcujemy :)
Załączniki
qqqq.png
Początek
wwww.png
Gdzieś po drodze
eeeee.png
Na koniec

Pirat
Nowicjusz Audiolub

#2 Philips N 4450

Post autor: Pirat » pn 05 lis 2018, 18:52

Proszę okontakt telefoniczny

Awatar użytkownika

Miles
Administrator

#3 Philips N 4450

Post autor: Miles » pn 05 lis 2018, 19:14

@Pirat , w swoim pierwszym zdaniu na tym forum z marszu nagabujesz o kontakt telefoniczny autora postu z przed pół roku.
Tak dziwacznego zachowania jeszcze nie widziałem. Jest to co najmniej niestosowne. Proszę o stosowanie się do zasad netykiety a także regulaminu forum Audiolub.pl.
"Zero polityki. Zero reklam. Za to starannie wyselekcjonowana muzyka i towarzyszące jej mądre słowo." :

https://patronite.pl/rockserwisfm

Pirat
Nowicjusz Audiolub

#4 Philips N 4450

Post autor: Pirat » wt 06 lis 2018, 17:58

@Miles, nie wiedziałem, że PROŚBA jest NIESTOSOWNYM zachowaniem. Jeżeli ktoś ma trudność w pisaniu, to PROSI o rozmowę, co w tym dziwnego? Internet mamy od 27 lat, to forum od paru lat, wcześniej przez tysiąclecia ludzie ROZMAWIALI ze sobą.
Więc za miast WŚCIEKŁOŚCI, proponuję NORMALNOŚĆ!
I tyle na temat!

Awatar użytkownika

Simpson
Administrator

#5 Philips N 4450

Post autor: Simpson » wt 06 lis 2018, 19:38

Kolego @Pirat. Dla mnie też twój bardzo lakoniczny wywód jest co najmniej zastanawiający.
Czytając Twój wpis od razu pomyślałem, że przedmiot został zamieszczony w dziale sprzedaży, zaś Ty chcesz się ze sprzedawcą skontaktować w celu kupna. Ale nie, to nie sprzedaż.

Co oznacza stwierdzenie: "Proszę okontakt telefoniczny" ??? Nie zostawiłeś namiaru na siebie, więc domniemam, że to forumowy kolega publicznie ma to zrobić żeby pogadać ??? Ty tak chętnie podajesz swój nr telefonu publicznie na forum ???? Czemu nie podałeś zatem ???

Kolejne pytanie, o czym pogadać ? Nic nie napisałeś, nawet zdaniem po co chcesz się skontaktować i w jakim celu ? Ja otrzymując tak sformowaną prośbę olałbym temat od razu.

I dlaczego na forum taką prośbę zamieszczasz ??? Od tego masz PW, jeśli chcesz się skontaktować to nie musisz ogłaszać tego wszem i wobec. Po prostu napisz do Kolegi na PW, masz taką możliwość to korzystaj i po temacie. Nie sądzisz, że takie działania (o których Tobie napisałem) są bardziej NORMALNE ???

Jak na razie zamieściłeś Kolego dwa wpisy:

Pierwszy- totalnie od czapy.
Drugi - stajesz w obronie swojego wpisu "od czapy".

Aż ciekawy jestem czym będzie wpis nr 3.

ODPOWIEDZ