To ja witam. Cześć. Nie ma co się poddawać tremie, trzeba pytać, po to m.in. jest forum. Problem z tym zestawem jest taki, że trudno tu coś jednoznacznie poradzić. Kup taki a taki preamp i będzie wymiatało.
Niestety sprawa nie jest taka prosta. Bo jak może wiesz, lub nie, gra cały zestaw. Każdy jego element. I często jeśli masz nawet system złożony z bardzo dobrych i dajmy na to dobrze dobranych elementów, ale jeden będzie słabej jakości, albo źle dobrany, to efekt końcowy może być taki, że dźwięk będzie gorszy niżby wskazywała na to suma składowych takiego zestawu.
W Twoim przypadku występuje w pewnym sensie coś takiego.
Zastanawiam się tylko gdzie jest pies pogrzebany. Czy może to kilka psów?
Jeśli gramofon gra Ci mniej emocjonująco niż streamer, to należałoby zapytać co uważasz za angażującą prezentację.
Oczywiście Pro-Ject Phono Box DS2 to przedwzmacniacz dużo lepszy niż Pro-Ject Phono Box Black. Inna klasa. Ale przedwzmacniacz to przecież nie wszystko. Sam gramofon i wkładka są także dość niskiej jakości. Lepszy przedwzmacniacz jak sam słyszałeś może poprawić odbiór, pokaże więcej.
Ale pokaże też wady taniego gramofonu i takiej wkładki. Z pewnością tu jest droga do poprawy dźwięku. Ale wszystko to kosztowałoby trochę.
Więc może warto pójść w sprzęt używany?
Zakładam, że wkładka jest dobrze zamontowana a gramofon odpowiednio ustawiony, skalibrowany?
Reszta toru raczej ok. Bardzo fajne kolumny i mający niezłe opinie (choć z kilku powodów nie u mnie) wzmacniacz.
Jako dopełnienie ważne są przewody. Interkonekty, głośnikowe, zasilające, jakaś listwa dedykowana do zastosowań audio.
Przewody także mogą ograniczać pełnię dźwiękowych i muzycznych doznań. Te marne albo źle dobrane.
Na koniec nieco przewrotne pytanie. Czy warto iść w stronę odtwarzania analogowego, skoro streamer daje Ci tyle przyjemności?
Masz dużo płyt analogowych, czy dopiero wchodzisz w świat takiego dźwięku?
Słyszysz coś innego w winylowym graniu, czy to po prostu moda? Bo jeśli tylko moda, to może warto zastanowić się nad jednym a lepszym źródłem?
Słuchajcie radiowej Dwójki. Analogowo póki można.